İDEF 17'de Yer Aldık

Samet Kütük
LeoDrive.ai
Published in
4 min readMay 26, 2017

9–12 Mayıs tarihleri arasında, İstanbul TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen, 13. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda yer alarak, Leo Mühendislik olarak ilk geniş katılımlı uluslararası fuar katılımımızı gerçekleştirdik.

Leo Mühendislik, özellikle savunma sanayii ve havacılık endüstrilerinde geniş bir müşteri kitlesine ulaşmaktadır. Bu nedenle, 2015 yılında kurulmuş oldukça genç bir şirket olmamıza rağmen, İDEF fuarının da iki senede bir defa yapılıyor olması nedeniyle, İDEF 17'de yer almak bizim için özel bir önem göstermekteydi.

Fuar boyunca gerek halihazırdaki müşterilerimiz, gerekse üzerinde çalıştığımız konular ile ilgilenen birçok sektörden önemli kuruluş temsilcileri standımızı ziyaret ederek, satışını yaptığımız sensör ve sistemler ile faaliyet gösterdiğimiz konularda yaptığımız çalışmaları inceleme fırsatı buldular. Bu açıdan, İDEF fuarının bizim için oldukça verimli ve başarılı geçtiğini söylemekten mutluluk duyuyorum.

Leo Mühendislik olarak, standımızda, Türkiye temsilciliğini üstlendiğimiz endüstri standardı birçok sensör ve sistemi tanıtma fırsatı bulmanın yanı sıra, ilk defa, bir Ar-Ge çalışmamızın çıktısını da sergileme şansı bulduk.

Ayrıca, düzenlediğimiz ya da katılım gösterdiğimiz tüm önemli etkinliklerde olduğu gibi, Velodyne LiDAR Avrupa Teknik Müdürü Dieter Gabriel, bu etkinlikte de bizi yalnız bırakmadı ve fuardaki tanıtım eforlarımıza katkıda bulundu. Kendisine buradan bir daha teşekkür etmek isterim.

Leo Mühendislik, insansız sistemler üzerine sistem ve paradigmalar geliştirmek üzere kurulmuş bir şirkettir. Şirketimiz, bu amacı gerçekleştirmek için, otonomluk üzerine çalışan, Google, Ford, Uber, Otto, Volvo gibi şirketlerin kullanmakta olduğu sensör ve sistemlerin (LiDAR, radar, kamera, GPS/INS vb.) Türkiye temsilciliklerini alarak bu alanda varlığını tesis etmeyi başarmıştır. Şirketimizin kısa vadedeki hedefi, Türkiye’de insansız sistemler üzerine çalışan kişi ve kuruluşlar gözünde, ilk akla gelen yazılım ve sistem sağlayıcısı olmaktır.

Temsilciliğini üstlenmiş olduğumuz sensör ve sistemler yalnızca insansız sistem geliştirme çalışmalarında değil, birçok endüstri de kullanılmakta olduğundan, farklı endüstrilerin de ihtiyaçlarına cevap verebileceğimizi kısa zaman içerisinde gözlemledik. Kısıtlı zaman ve insan kaynağı koşullarını göz önünde bulundurarak, farklı endüstrilerin de ihtiyaçlarına cevap vermek ve optimum müşteri faydası/gelir oranını yakalamaya çalıştık. Gün itibariyle, savunma sanayii, havacılık, otomotiv, denizcilik, haritacılık, robotik, madencilik ve hassas tarım endüstrilerini adresleyebilmekteyiz.

Standımızda, demo ürün, mock-up ürün, katalog ya da bröşür halinde basılı medya ve görsel materyaller kullanarak sergileyebildiğimiz ürünler hakkında bilgi almak için fuar öncesi tanıtım için yazmış olduğum, önceki yazımı inceleyebilirsiniz.

Leo Mühendislik olarak, gerçekleştirdiğimiz her yeni tanıtım organizasyonunda, şirketimizin, müşterilerimiz ve ülkemiz için neden önemli olduğunu anlatma becerimiz de artmaya devam ediyor. Leo Mühendislik, kendisini hiçbir zaman salt sensör ve sistem satışı yapan bir şirket olarak konumlandırmamaktadır. Ölçeği ne olursa olsun, tüm müşterilerimiz için satın alma öncesi sensör seçimlerine yardımcı olmak, satışı tamamlanan sensör ve sistemlerin testlerini ve kurulumlarını yapmak, yeni sensör ve sistem denemeleri için ücretsiz ya da makul bir ücret karşılığında demo ürün sağlamak, sistem entegrasyonu süreçlerinde yer almak, test ve ölçüm hizmetleri vermek gibi mühendislik hizmetleri sağlamaktayız.

Şirketimiz, birçok farklı endüstrideki müşterileri için çözüm sağlamanın yanı sıra, yoğun Ar-Ge çalışmaları da yürütmektedir. Satışını yaptığımız her sensör ve sistemden bir demo ürün edinmeyi şirket politikası haline getirmemiz sayesinde, ekibimiz birçok farklı sensör ve sistemi öğrenebilmekte ve bunların entegrasyonu için bilgi ve görgüsünü arttırabilmektedir. Özellikle, daha önce bahsettiğim gibi, temsilciliğini yapmakta olduğumuz sensör ve sistemler birçok farklı endüstride kullanılabilecek olduğundan, yeni Ar-Ge projeleri ve ürün geliştirme çalışmalarının durmaksızın devam edeceğini söylemek yerinde olacaktır.

Bu noktada, İDEF’te sergilemiş olduğumuz, Ar-Ge çalışmalarımızdan biri olan TORCH projesinin ilk prototip çıktısı hakkında bilgi vermek isterim.

TORCH projesi, bir entegre LiDAR sistemi geliştirmeyi amaçlamaktadır. Proje çıktısı sistem, GPS zorlu koşullarda (GPS sinyallerinin hiç alınamadığı kapalı mekanlar ya da GPS sinyallerinin zaman içerisinde kaybedilebildiği, ormanlık ya da şehiriçi alanlar gibi) yüksek hassasiyet ile haritalama yapılmasını hedeflemektedir.

Sistem dahilinde, LiDAR sensörü, RGB kamera ve INS bileşenleri bulunmakta olup, tüm bu bileşenlerden elde edilen sensörel veri kullanılarak ayrık şekilde pozisyon ve oryantasyon bilgisi oluşturulmakta ve buna göre LiDAR nokta bulutu georeferanslanmaktadır. Bu işlemin, literatürdeki ismi, SLAM (ing. Simultaneous Localization and Mapping) olup, bu projede aslen bizim katkımız, yakın-gerçek zaman çalışan özgün bir SLAM algoritmasının geliştirilmesidir.

Algoritmanın temel çalışma prensiplerine de kısaca değinmek isterim. Sistem dahilinde kullanılan LiDAR sensöründen elde edilen nokta bulutundan köşe ve kenar özellikleri çıkarılmakta ve bu özellikler devam eden nokta bulutlarında eşlenerek değişen pozisyon ve oryantasyon bilgisi çıkarılmaktadır. Sistem dahilinde kullanılan RGB kameradan elde edilen görüntüde, farklı ortam koşullarına (aydınlatma, hareket hızı vb.) göre değişen sayıda nokta otomatik olarak seçilmekte, ve değişen görüntülerde bu noktalar eşlenerek pozisyon ve oryantasyon bilgisi çıkarılmaktadır. Son olarak INS’ten elde edilen oryantasyon bilgileri ile önceki pozisyon ve oryantasyon bilgileri kaynaştırılarak, bir kalman filtre marifetiyle en optimum sistem çözümü sağlanmaktadır. Bu nihai veri kullanılarak lazer nokta bulutu kaydedilmekte ve tüm bu algoritmik işlemler yakın-gerçek zamanlı olarak yapılmaktadır.

Sistemin mekanik aksamları, protopin İDEF’te sergilenebilmesi amacıyla 3D printer kullanılarak üretilmiştir. Sistemin mekanik, yazılım, donanım ve algoritmik nihai tasarım çalışmaları devam etmektedir.

TORCH projesi ile ilgili detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçiniz.

Fuarda daha büyük ve daha iyi bir stand alanını gözümüze kestirdik. Her şey yolunda giderse daha büyük bir stand ile İDEF 19'da da katılımcı olarak yer almak için gün sayıyoruz.

Fuarda standımızı ziyaret eden tüm müşterilerimize, iş ortaklarımıza ve arkadaşlarımıza teşekkür ederiz.

--

--