Ethereum ja älysopimukset

Teemu Hyytiäinen
Lohkoketju Laboratorio
4 min readAug 24, 2018
Image: Pixabay

Ethereum on julkinen lohkoketju, kuten Bitcoinkin. Niillä on paljon samoja ominaisuuksia, mutta lopunviimein ne ovat kaukana toisistaan. Yksinkertaisuudessaan Ethereum on avoin lohkoketjualusta, jossa kehittäjät voivat luoda ja julkaista hajautettuja sovelluksia. Kuten Bitcoinissa, myös Ethereumissa käytetään kryptovaluutta. Ethereumin kryptovaluuttaa kutsutaan etheriksi ja sen valuuttayksikkönä on ETH. Ethereumissa etherin käyttö ei kuitenkaan yksinomaan rajoitu varallisuuden siirtämiseen, vaan sillä voidaan maksaa siirtomaksuja ja palveluita Ethereum-verkossa.

Älysopimukset (smart contract) ovat yksi Ethereumin merkittävimmistä ominaisuuksista. Älysopimukset ovat osapuolten kesken sovittuja sopimuksia, jotka kirjataan lohkoketjuun. Koska lohkoketjut ovat muuttumattomia, myös sinne kirjatut älysopimukset ovat muuttumattomia. Älysopimukset ovat itse itseään toteuttavia ohjelmistoja, joita voidaan käyttää varallisuuden, sisällön, omaisuuden tai minkä tahansa arvon siirtämiseen. Niitä voidaan pitää tilakoneina. Ne ovat tekemättä mitään ja kuluttamatta resursseja, kunnes niihin kirjatut ehdot täyttyvät.

Älysopimuksen toiminta on helpompi ymmärtää esimerkin kautta; Bob haluaa vuokrata Alicen asunnon viikoksi. Alice on asennuttanut asuntoonsa älylukot, joten asunnon ovet aukeavat määrätyllä PIN-koodilla. Alice luo älysopimuksen, jonne kirjataan vuokrauksen ehdot. Ehdoissa lukee, että Bob maksaa viikosta yhden etherin ja maksu pitää suorittaa viimeistään viikkoa ennen vuokrausta. Bob hyväksyy älysopimuksen ehdot maksamalla älysopimukseen yhden etherin aikataulun mukaisesti. Kun älysopimus vastaanottaa yhden etherin, se tarkistaa, että summa on oikea ja maksettu aikataulun mukaisesti. Jos jompikumpi tai kumpikaan ehdoista ei toteudu, lähettää älysopimus etherin takaisin Bobille. Nyt molemmat ehdot täyttyvät ja älysopimus luo uuden PIN-koodin, jolla asuntoon pääsee sovittuna ajankohtana. Tämän jälkeen älysopimus lähettää PIN-koodin Bobille ja Bob voi käyttää asuntoa sovittuna ajankohtana. Muuttumattoman lohkoketjuälysopimuksen ansiosta kumpikaan ei voi muuttaa vuokrauksen ehtoja, kun älysopimus on luotu. Seurauksena molemmat voivat luottaa vuokrauksen tapahtuvan ennalta sovittujen ehtojen mukaisesti. Älysopimusten avulla voidaan automatisoida useita erilaisia toimia ja koska ne toimivat itsenäisesti niitä voidaan myös linkittää yhteen. Ensimmäisen älysopimuksen ehtojen täyttyessä älysopimus voi lähettää herätteen toiseen älysopimukseen, joka taas odottaa, että sen ehdot täyttyvät ja niin edelleen.

Älysopimukset tarjoavat useita etuja käyttäjilleen. Älysopimukset ovat autonomisia ja sopimuksia voidaaan luoda ilman luotettua kolmatta osapuolta, kuten välittäjiä tai asianajajia. Tämä vähentää riskiä, että kolmas osapuoli manipuloisi sopimuksia. Autonomisuutensa ansiosta älysopimukset nopeuttavat toimintaa. Normaalisti aikaa kuluu erilaisten dokumenttien manuaaliseen prosessointiin, mutta älysopimukset pystyvät suorittamaan prosessoinnin automaattisesti ja täten säästämään aikaa ja vaivaa. Kolmannen osapuolen puuttuminen luo edellämainitun lisäksi myös säästöjä. Kolmannelle osapuolelle ei tarvitse maksaa sopimuksen luonnista, eikä kenenkään tarvitse tarkistaa, että sopimuksen ehdot ovat toteutuneet. Automaattiset sopimukset eivät ole ainoastaan nopeampia ja halvempia kuin perinteiset, vaan ne tarjoavat myös tarkkuutta. Älysopimuksen toteuttaessa siihen ohjelmoitua toimintoa, vältytään inhimillisiltä virheiltä ja voidaan luottaa sen toimivan ennalta määritetyllä tavalla. Lisäksi älysopimukset kasvattavat luottamusta, koska ne on tallennettu lohkoketjuun. Lohkoketjuun tallennettuna sopimukset ovat aina kaikkien käyttäjien saatavilla, eikä kukaan voi väittää hukanneensa sopimusta. Älysopimusten käytössä suurin uhka on niiden ohjelmointi. Jos älysopimuksen ohjelmistossa on virheitä, toteuttaa se virheellisen toiminnon. Koska älysopimus sijaitsee muuttumattomassa lohkoketjussa, on niiden tekemiä toimia mahdotonta peruutta. Virheitä voidaan korjata tekemällä uusia siirtoja, mutta tämä vaatii kaikkien osapuolten yhteistyötä. Älysopimusten ohjelmoinnissa ja ehtojen määrittämisessä tuleekin käyttää suurinta varovaisuutta, jotta ne luodaan toimintavarmoiksi. Erinomainen tapa toimia on kopioida vanhoista ja toimiviksi todetuista älysopimuksia haluttuja osioita. Vanhan ohjelmistokoodin uudelleen käyttäminen parantaa uuden älysopimuksen toimintavarmuutta, koska pyörää ei tarvitse keksiä uudelleen.

Ethereum toimii lohkoketjualustana ja se on Ethereumin toinen merkittävä ominaisuus. Kehittäjät voivat rakentaa ja julkaista hajautettuja sovelluksia, jotka on rakennettu Ethereumin päälle. Hajautetut sovellukset eli Dapp:it (decentralized application) tarjoavat käyttäjilleen omanlaistaan hyötyä. Bitcoin on yhdenlainen Dapp, joka tarjoaa käyttäjilleen vertaisverkossa toimivan elektronisen rahakkeen vaihtamista. Koska hajautetut sovellukset on luotu ohjelmistokoodista ja ne toimivat lohkoketjussa, ne eivät ole kenenkään yksityisen tai keskitetyn entiteetin hallinnassa. Näiden sovelluksien avulla voidaan parantaa useiden eri toimien turvallisuutta ja nopeutta, kuten asunnonvuokraus esimerkissä ilmeni. Ethreumin ansiosta uusien hajautettujen sovelluksien kehittäminen on huomattavasti nopeampaa, koska ei tarvitse luoda omaa lohkoketjua vaan sovellus voidaan rakentaa valmiin Ethereum-lohkoketjun päälle. Lisäksi Ethereumin käyttäminen alustana on turvallisempaa, kuin oman lohkoketjun luominen, sillä se on testattu ja toimivaksi todettu järjestelmä.

Ethereumia voidaan myös käyttää hajautetun autonomisen organisaation (DAO, Decentralized Autonomous Organizations) luomiseen. DAO on täysin autonominen ja hajautettu organisaatio, jossa ei ole yhtä ainoata johtajaa. DAOt ovat ohjelmistokoodia ja yhdistelmä useita älysopimuksia. Ohjelmistokoodi on suunniteltu toimimaan perinteisen organisaation tilalla ja se sisältää kaikki organisaation säännöt ja rakenteen. DAOn omistaa kaikki, jotka omistavat siihen suunniteltuja rahakkeita. Rahakkeilla jäsenet voivat osallistua äänestyksiin ja näin vaikuttaa organisaation toimintaan.

Koska hajautetut sovellukset ovat lohkoketjussa, ne hyötyvät kaikista lohkoketjun ominaisuuksista, kuten muuttumattomuudesta ja turvallisuudesta, lisäksi sovellukset ovat aina käytettävissä. Ongelmia luovat inhimilliset virheet, koska älysopimus on lopulta kuitenkin ihmisen ohjelmoima.

Ethereum on lohkoketjualusta, joka mahdollistaa uusien hajautettujen sovelluksien luonnin aikaisempaa helpommin. Lisäksi Ethereum tarjoaa mahdollisuuden luoda älyopimuksia, joilla voidaan automatisoida useita toimia. Näiden ominaisuuksiensa ansiosta Ethereum on saanut tukevan jalansijan muiden julkisten lohkoketjujen seurassa.

--

--