Bordrolu Çalışma Vs Şirket Kurma

Yurtdışı bir firmadan teklif aldım. Teklifi Değerlendirirken Dikkat Etmem Gereken Konular Neler ?

Yazının Güncellenme Tarihi: Şubat 2024: Yurtdışına verilen yazılım-tasarım-veri analizi-mimarlık-mühendislik gibi hizmetlerde vergi istisnası %50'den %80'e çıkarıldı.

Freelancer çalışmak hiç bu kadar mantıklı olmamıştı

Bir şirkette bordrolu olarak çalışmak mı yoksa şirket kurup o şekilde mi gelir etmenin mi daha avantajlı olduğu konusu her zaman merak edilen bir konu olsa da özellikle içinden geçtiğimiz mevcut süreçlerde daha da fazla merak edilmeye başlandığı muhakkak.

Bu yazıyı kurgularken daha spesifik olması açısından şahıs firması kurarak yurtdışına uzaktan yazılım, tasarım, veri analizi hizmetleri verilmesi ile bir yerde bordrolu olarak çalışmanın karşılaştırılması şeklinde yapmaya çalıştım.

Çünkü genelde bu alanlarda çalışan arkadaşlara yurtdışından teklif geliyor ve gelmeye devam edecek gibi gözüküyor.

Türk işverenler açısından arz sıkıntısı nedeni ile yazılımcı istihdamı zaten zorlaşmışken bir de kurun mevcut durumu nedeni ile rekabet son derece zorlaştı.

Bir de üzerine vergisel olarak da remote çalışmanın avantajları eklenince farklı modeller denenmeye başlandı.

Öncelikle bordrolu çalışmak ile şirket kurmak biraz elma ile armut karşılaştırması olsa da temel karşılaştırma kriterlerini aşağıdaki kriterler olarak düşünebiliriz.

1-Ödenecek Gelir Vergisi yönünden Karşılaştırma

Yurtdışında bir firma ile aylık usd 4000 rakamı üzerinden anlaştınız diyelim;

  • Kuru 30 kabul ettiğimizde yıllık 1.440.000 TL tutarında fatura düzenliyorsunuz. Hiç gideriniz olmadığında şahıs firmalarında bu tutarın 102.000 TL’si gelir vergisi oluyor. (yaklaşık-çünkü 2024 gelir vergisi rakamları daha açıklanmadı)

Bordro ve serbest çalışmayı brüt 120.000 aylık aynı rakamlar üzerinden hesapladığımda neredeyse 4 kat ödenecek vergi farkı çıkıyor bordrolu aleyhine.

Peki brüt tutarı 120.000 TL aylık olan personel ne kadar gelir vergisi ödüyor ?

  • Aylık brüt 120.000 TL maaş üzerinden anlaştıysanız bütün yıl boyunca ödeyeceğiniz gelir vergisi tutarı yaklaşık 400.000 TL
  • Bu tutar maaşınız size yatmadan kesildiği için ne kadar fazla olduğu çok göze batmayabiliyor. Bordronuz elinize geçerse o an şoku yaşıyorsunuz.
  • 2 senaryo arasında cebinize girecek tutarda fark olmasının nedenlerinden biri de firma kurduğunuzda yurtdışına verilen yazılım/tasarım hizmetlerine sağlanan % 80 vergi avantajı

2-Ödenecek Gelir Vergisinin Ödeme Zamanları yönünden karşılaştırma

Şahıs şirketi kurduğunuzda;

  • Gelir Vergisini üç ayda bir ödüyorsunuz. Yıl içinde üç ayda bir az bir tutar öderken, fark gelir vergisini devam eden senenin mart ve temmuz ayında 2 taksitte ödüyorsunuz.
  • Yani ödeyeceğiniz gelir vergisini neredeyse bir buçuk senede parça parça ödüyorsunuz. Şahıs firmalarında yıl içinde gelir vergisi hep % 15 hesaplandığı yıl bitip gelir vergisinde fark gelir vergisi ödendiği için sene içinde vergi dilimine girmek gibi bir derdiniz olmuyor. (%15 yazdığım %80 vergi avantajı uygulanmadan bir de )

Bordrolu olduğunuzda ise;

  • Her ay hesabınıza yatarken gelir vergisi tutarı kesiliyor. Her ay brüt tutarınız arttıkça gelir vergisi dilimine girdiğiniz için oranınız % 15 den % 40'a doğru çıkıyor.
  • 2024 Yılı vergi dilimlerine göre 120.000 TL brüt maaşta zaten birinci aydan 2.vergi dilimine girersiniz diye tahmin ediyorum. Şahıs firmasında yukarıda yazdığım gibi bütün sene hep % 15 ödeniyor ve vergi aylık değil 3 ayda bir ödeniyor.

3-Yaptığınız Harcamaların Ödenecek Vergileri azaltması konusu

  • Şirket kurduğunuzda işiniz ile ilgili giderleri gelirinizden düşerek daha az vergi ödeyebilirsiniz.Şirketinizin faaliyetine devam edebilmesi için gereken her harcama gider olarak kabul edilir ayrıca sektörünüze özel ve farklı tip ve tutarda harcamalar da gider olarak dikkate alınır.
  • Bordrolu çalıştığınızda ise eğer gelir vergisi beyannamesi verme sınırını aşmıyorsanız hiç bir gideriniz maaşınızdan kesilen gelir vergisini azaltmaz.Ayrıca iş değiştirdiyseniz ek gelir vergisi ödemeniz de söz konusu olabilir.(Çok ufak tefek istisnalar hariç)

4-Elde edilecek gelirin Türk Lirası veya Döviz Cinsinden olabilmesi konusu

  • Bordrolu çalışıyorsanız firmanızın yerli bir firma ise maaşınızın döviz cinsinden ödenmesi mümkün olamamaktadır. Firmanızın en az % 51'inin yabancı olması veya irtibat ofisinde veya serbest bölgede bir firmada çalışmanız durumunda döviz ile maaş alabiliyorsunuz.
  • Şahıs firması kurduğunuzda ise yurtdışından döviz alarak aylık hizmet bedelinizi alıyorsunuz. Size gelen bu tutarı Türk Lirasına çevirmenize gerek bulunmuyor. Hizmet ihracatı bedellerinde döviz alım belgesine bağlama şartı çoktan kalktı.
İşten ayrılmayı planlıyorsanız özel sağlık sigorta konusu önemli, hayat boyu yenileme vb. konuları kaybetmemek için sigorta firması ile konuşmak gerekiyor.

5-Kıdem Tazminatı Yönünden Karşılaştırma

  • Bordrolu çalıştığınızda kıdem sürenize göre eğer işveren tarafından iş sözleşmeniz sona erdirilirse çalıştığınız yıla oranlı bir kıdem tazminatı tutarı alma hakkınız mevcut. Kıdem tazminatının yıllık üst sınırı var. Yani maaşınız 120.000 bile olsa mesela 2023 yılı kıdem tazminat tavanı 23.489,83 TL
  • Sözleşmeli olarak yurtdışında bir firmaya hizmet verdiğinizde kıdem tazminat hakkınız olmuyor ama bazı arkadaşların sözleşmesinde kıdem tazminatına benzer kıyasen maddeler oluyor. Örnek olarak iki yıl sonra firma size teşekkür eder çalışmanız sona ererse her yıl için ayrıca bir fatura kesme hakkını sözleşmesine ekleten arkadaşları görüyorum.
Şirket kurduğunuzda bordrolu çalıştığınızdaki rakama göre daha az vergi ödemenize rağmen bir kere geliriniz elinize geçtikten sonra vergi ödemesi yaptığınız için bu ödeme daha rahatsız edici olabiliyor. Klasik davranışsal ekonomide kayıptan kaçınma ilkesinden başka bir şey değil aslında.

Sonuç olarak; şirket kurmak ile bordrolu çalışmak arasında bir değerlendirme yapmak için sadece yukarıdaki kriterlerin yeterli olmadığını biliyorum. Ama en çok göze batanlar bunlar olduğu için bunları yazmak istedim. Yoksa amacım “en büyük risk risk almamaktır” gibi bir klişeye konuyu vardırmak değil. Herkesin sorumlulukları farklı olduğu için bu kararı vermenin de çok kolay olmadığını biliyorum.

Görüşmek üzere 👋

Biz önemli konuları, ödeme son günlerini, hazırladığımız e-kitapçıkları vb şeyleri mailchimp/beehiiv üzerinden listemizdekilere ve hizmet verdiğimiz mükelleflerimize mail gönderiyoruz.

İsterseniz bize mail gönderirseniz sizi de o listeye ekleriz veya sayfanın sonunda yer alan forma mail adresinizi de yazabilirsiniz.

Özmen Müşavirlik-info@ozmconsultancy.com

Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özmen Mali Müşavirlik A.Ş.’ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.

--

--

Mali Müşavir Evren Özmen-CPA Evren ÖZMEN
Herkes için Vergi & Finans

We are redefining Accounting for SME’s. www.ozmconsultancy.com-Ataşehir İstanbul