Yurtdisina Yazılım Hizmeti Verilmesinde Vergi Avantajı Artıyor

Yazılım İhracatı Vergi Avantajı Artışı 7491 Sayılı Kanun ile Resmi Gazete’de Yayımlandı.

Yurtdışına Verilen mimarlık, Mühendislik, Yazılım, Tasarım ve Diğer hizmetlerde kazanç istisnası oranı 7491 Sayılı kanun ile % 80'e çıkarıldı. Daha önce bu oran %50 olarak uygulanıyordu.

7491 Sayılı Kanun 28 Aralık 2023 Tarihi itibari ile Resmi Gazete’de yayımlandı.

7491 Sayılı Kanunun 10.maddesine göre %80 oranında vergi avantajı 2023 Gelirleri için de uygulanacak.

Madde metni: 8 inci, 10 uncu, 56 ncı, 57 nci ve 60 mcı maddeleri 1/1/2023 tarihinden itibaren elde edilen gelirler ve kazançlara uygulanmak üzere yayımı tarihinde,

Gelir Tutarına göre birçok limited-anonim şirket için iade vergi alacağının doğması muhtemel.

özmen
Faturanızı keserken sakın sakın sakın “danışmanlık” yazmayın. %80 kazanç istisnasından faydalanamazsınız

MADDE 10- Mevcut düzenlemede, yurt dışına verilen mimarlık, mühendislik, tasarım, yazılım, tıbbi raporlama, muhasebe kayıt tutma, çağrı merkezi, ürün testi, sertifîkasyon gibi bazı hizmetler ile yabancılara verilen eğitim ve sağlık hizmetlerinden elde edilen kazançlann %50'si belirli koşullarda mükellefler tarafından beyanname üzerinden indirim konusu yapılabilmektedir.

Tebliğ ile yeni bir düzenleme getirildi. Paranızı her 3 ayda bir getirmez iseniz 3 ayda bir verilen geçici vergilerde %80 oranındaki kazanç istisnasından faydalanmanız mümkün olmayabilir.

Madde ile bu hizmetlerden elde edilen kazançlara indirim uygulanabilmesi için, kazancın tamamının elde edildiği takvim yılına ilişkin yıllık gelir vergisi beyannamesinin verilmesi gereken tarihe kadar Türkiye’ye transfer edilmesi şartı getirilmekte ve indirim oranının %80 olarak uygulanması sağlanmaktadır. Ayrıca, Cumhurbaşkanına istisnadan faydalanılabilmesi için Türkiye’ye transfer edilmesi gereken kazanç tutarını belirleme yetkisi verilmektedir.

Düzenleme ile Türkiye’nin uzaktan çalışanlar için bir hub noktası olacağını tahmin ediyorum. Ancak şirketlerin bordrolu çalışan yetenekli personelerini tutmaları daha zor olacak. Yurtdışı kaynaklı gelirleri var ise mevcut personellerini yurtdışı şirketleri üzerinden contractor modele çevirme durumu söz konusu olabilir.

Yurtdışına remote olarak çalışarak yazılım, tasarım, data analizi, mimarlık veya mühendislik hizmetleri veriyorsanız elde etmiş olduğunuz gelir ile giderin arasındaki farkın sadece %20'si üzerinden vergi ödüyorsunuz. Yani %80 oranında vergi avantajınız söz konusu oluyor. Genç Girişimcilik kapsamındaysanız 230.000 TL’ye kadar kestiğiniz faturalar içinde vergi ödemenize gerek bulunmuyor. Bazı arkadaşlar bu vergi avantajından sonra kendileri için eziyet haline gelen gider evrağı toplamak için artık uğraşmayabilir isterlerse :)

Yurtdışına Verilen mimarlık, Mühendislik, Yazılım, Tasarım ve Diğer hizmetlerde kazanç istisnası oranını % 80'e çıkarıldı.

1-Vergi avantajı mevcut ve yeni kurulacak şirketlere uygulanabilecek.

2-Kestiğiniz faturanın bedelinin en geç devam eden sene Mart ayına kadar (gelir vergisi zamanı) getirilmesi gerekli. Dekontlar, swift mesajları önemli hale geldi. Bu noktada credit-debit note alarak mahsuplaşma yapan grup içi şirketler var ise olmaz. Mutlaka paranın gelmesi lazım

3-Firmanızın türünü şahıs-limited veya anonim şirket olmasının önemi bulunmuyor.

4-Genç girişimci vergi avantajı üzerine %80 kazanç istisnası beraber uygulanabilir. Genç girişimci yurt dışına çalışan yazılımcı için mesela hiç gideriniz olmasa kestiğiniz faturanın %4-%5 i arası bir vergi yükü oluyor.

Örnek tutarlar üzerinden 2024 gelir vergisi dilimlerine ve %80 kazanç istisnasına istinaden hesaplamalar

5-Şirketinizin ana sözleşmesinde ilgili hükümler olması gerekli ayrıca nace kodunun da doğru seçilmesi gerekli bu konu çok önemli

6-Appstore reklam gelirleri bu kapsamda değil. In app purchase olabilir, bu konuda özelge almıştık.

Bu noktada vergi avantajının hatalı uygulanmaması büyük önem arz etmektedir. Genellikle kazanç istisnası hesaplanırken aşağıdaki hata yapılmakta sonrasında vergi dairesinden izahat isteme yazıları gelmektedir.

Bu kapsamda yararlanılan “Türkiye’den Yurt Dışı Mukimi Kişi Ve Kurumlara Verilen Hizmetlerden Sağlanan Kazanç İndirimi” ne ilişkin olarak yapılan analiz çalışması neticesinde; mükellefin kanun metninde yer verilen indirim tutarını hasılattan varsa gider ve maliyetlerini düştükten sonra kalan kazanç tutarına uygulaması gerekirken doğrudan hasılata uygulamak suretiyle verginin ziyaa uğratılmış olabileceği değerlendirilmiştir.

O yüzden konuya hakim kişi veya kurumlardan hizmet almanız gerekiyor.

Bu düzenleme ile yazdıklarıma ek olarak örnek olarak Alman bir şirket Türkiye’de limited veya anonim şirket kurarak Almanya’da %30 kurumlar vergisi ödemek yerine TR’de %5 kurumlar vergi ödeyebilir. Sonrasında da karı Türkiye’den çıkarken sadece %5 kar dağıtım stopajı ödeyerek parayı götürebilir. (Almanya mukimi şirketin, Türkiye’de bulunan şubesinin tamamına sahip olduğu dikkate alındığında ana merkeze aktarılan tutar üzerinden Türkiye’de yapılacak vergilemede, iç mevzuatımızdaki % 15 oranı yerine % 5 oranının dikkate alınması gerekmektedir.)- Bunu da yazmasa mıydım bilemiyorum..

Yurtdışı kazanç istisnası ile ilgili gelen güncel sorulardan bazıları

1-Kanun çıkana kadar fatura kesmeden bekleyebilir miyiz gibi sorular geliyor. Mevzuata uygun değil ama takdir sizin arkadaşlar. 2023 gelirleri de zaten kapsamda beklemenize gerek bulunmuyor.

2-Kazancın nerede harcandığı ile ilgili bir kısıt mevcut mu? Para geldikten sonra yurtdışı borsalarda değerlendirebilir miyim?- Mevcut durumda buna engel bir durum gözükmüyor.

3-Yurtdışında yaşıyorum. Türk vatandaşıyım. Ben de Türkiye’de şirket kurarak faydalanabilir miyim?- Olabilir ama Hangi ülke, hangi tip şirket bir planlama yapmak gerekebilir.

Sözleşmenizde olmaması gereken kelimeler neler?

Kazancı Türkiye’ye Getirme Şartına Dikkat

Yurtdışına remote olarak çalışan kişilerin elde etmiş olduğu gelirlere uygulanacak kazanç istisnasının %80 olarak uygulanması için kazancın Türkiye’ye getirilmesi şart.

Herhangi bir incelemede kazancın getirildiğinin tespiti banka swift kayıtları ile hesap hareketleri üzerinden kontrol edilmesi muhtemel.

O yüzden yurtdışına düzenlenen bu kapsamdaki faturaların dekontlarının fatura ile beraber fiziki ortamda saklanması önemli.

Kripto para USDT vb. şekillerde getirirseniz vergi avantajını kaybedersiniz, o yüzden banka yolu ile getirmenizi öneririm

Sonuç olarak; yurtdışına hizmet verecek kişilerin vergi avantajlarından hatasız bir şekilde yararlanmaları için hizmet alacakları firmaların bu konuda kaç firmaya hizmet verdiği ve ne kadar uzman olduğunu sorgulamaları gerektiğini düşünüyorum.

Aksi takdirde az vergi ödüyorum derken ufak bir eksiklik nedeni ile geriye dönük 5 kat fazla vergi ödeme riskleri söz konusu olur.

Görüşmek üzere 👋

Biz önemli konuları, ödeme son günlerini, hazırladığımız e-kitapçıkları vb. şeyleri mailchimp/beehiiv üzerinden listemizdekilere ve hizmet verdiğimiz mükelleflerimize mail gönderiyoruz.

İsterseniz bize mail gönderirseniz sizi de o listeye ekleriz veya sayfanın sonunda yer alan forma mail adresinizi de yazabilirsiniz.

info@ozmconsultancy.com

Özmen Mali müşavirlik

--

--

Mali Müşavir Evren Özmen-CPA Evren ÖZMEN
Herkes için Vergi & Finans

We are redefining Accounting for SME’s. www.ozmconsultancy.com-Ataşehir İstanbul