Anna Godeassi illustrator and dreamer, hunter clouds

Freelancer Vergi Rehberi

Şahıs Şirketi Nedir ve Nasıl Kurulur ?-Şahıs Şirketi Kurmak

Güncelleme: 28 ARALIK 2023 Yurtdışına Verilen mimarlık, Mühendislik, Yazılım, Tasarım ve Diğer hizmetlerde kazanç istisnası oranını % 80'e çıkarıldı. Daha önce bu oran %50 olarak uygulanıyordu. (7194 Sayılı Kanun)

Freelancer(Serbest çalışanlar) için en uygun şirket tipi şahıs şirketi olduğu için bu yazıda gerek yurtiçine gerek yurtdışına çalışan freelancerlar için bir vergi rehberi hazırladım. Umarım okuyan arkadaşlara faydası olur.

Şahıs şirketi en basit tanımı ile tek başınıza kolay bir şekilde online ortamda e-devlet şifreniz ile kurabileceğiniz en az maliyetli şirket türüdür.

Şahıs şirketi kurmak için yapmanız gerekenler ve şahıs şirketi kurma maliyetinin ne kadar olduğunu merak ediyorsanız aşağıda detaylı olarak anlatmaya çalıştım.

Şahıs şirketinin ne olduğu ve nasıl kurulduğu ile ilgili internette arama yaptığınızda karşınıza bir çok kaynak çıksa da güncel olarak 2022 yılında yapılan vergisel düzenleme ve değişikliklerden sonra “şahıs şirketlerinin” hangi anlamda avantajlı, hangi anlamda dezavantajlı olduğunu,

“kimlerin, neden”

şahıs şirketi kurmayı tercih etmesi gerektiğini bu yazıda olabildiğince sade ve basit olarak anlatmaya ve hesaplamaya çalışacağım.

Bir çok kişi tarafından şahıs şirketi kuruluş işlemleri merak edilse de bence asıl merak edilen ve öğrenilmek istenenin yapılması planlanan işe göre “hangi şirket türünün” vergi ve diğer masraflar göze alındığında daha mantıklı olduğu.

Yoksa internette yer alan diğer yazılarda anlatılan imza beyannamesi nasıl çıkartılır, kaşe nereden yaptırılır öğrenmenizin her hafta yeni bir şirket kurmuyor iseniz veya bir müşavirlik şirketinde çalışmıyorsanız size pratikte çok bir faydası yok :) Bu arada imza beyannamesine de kaşeye de gerek bulunmuyor..

Şahıs şirketi Açmak Hangi Durumlarda Tercih Edilmeli ?

Şahıs şirketi Hangi Durumlarda Tercih Edilmeli ?
  • Bildiğiniz üzere anonim ve limited şirketlerin elde ettikleri gelir ve giderlerin arasındaki fark üzerinden ödedikleri verginin adı “kurumlar vergisi”
  • Şahıs şirketlerinin ise elde ettikleri gelir ve giderlerin arasındaki fark üzerinden ödediği verginin adı “gelir vergisi”
  • 2023 Yılında anonim ve limited şirketler için kurumlar vergisi oranı % 25. Şirketten ortaklara kar dağıtılması da ayrıca % 10 stopaja tabi.
  • Şahıs firmalarında ise gelir vergisi oranı gelirinize göre % 15 ila % 40 arasında değişiyor.
  • Yurtdışına yazılım-tasarım-veri analizi-mimarlık-mühendislik gibi hizmetler veriyorsanız %80 oranında vergi avantajı mevcut.

Şahıs Şirketleri için Vergisel Avantajlar Var mı ?

Şahıs Şirketleri için Vergisel Avantajlar var mı ?

Vergi oranlarını yukarıda gördüğümüze göre ilk yapmamız gereken faaliyet göstereceğimiz sektöre veya size özel bir vergisel veya diğer avantaj var mı bunu değerlendirmek.

Değerlendirmede dikkate alınacak konular neler olabilir en basitinden anlatırsam;

  • Yaşınız 29'dan küçük ve genç girişimci vergi avantajlarını sağlıyor olabilirsiniz.
  • Yurtdışına Elektronik Gümrük Beyannamesi ile mikro ihracat yapıyor olabilirsiniz.( Amazon, Etsy v.b.)
  • Şirketinizi kapatmaya karar verdiğinizde anonim ve limited şirketlerdeki (6) altı aylık tasfiye süresini beklemek istemiyor ve hemen kapatmak istiyor olabilirsiniz.
  • Şirketinizi açarken minimum maliyete katlanarak açmak istediğiniz için şahıs şirketini tercih etmek istiyor olabilirsiniz.
  • Şirket sahibi olmanın en kolay ve en hızlı yöntemi olduğu için şahıs firmasını tercih ediyor olabilirsiniz.
  • Şirketin günlük operasyonlarını basit tutmak istiyor olabilirsiniz. Örnek olarak şirketten para çekme prosedürü, kar dağıtım prosedürü v.b. işlemler ile uğraşmak, yasal mevzuatın karışık durumu karşısında kafanızın karışmasından çekiniyor, bunlar yerine ana işinize odaklanmak istiyor olabilirsiniz.
  • Çocuklarınızın eğitim ve sağlık giderlerini ödenecek verginizi azaltma yönünde kullanmak istiyor olabilirsiniz. ( Anonim ve limited şirketler için bu harcamalar gider olarak kabul edilmez, şahıs şirketlerinde belli şartlar kapsamında kabul edilir)
Genç Girişimci avantajları: 3 Yıl 75.000 TL’ye kadar gelir vergisi olmaması ve 12 ay bağkur primi ödenmemesi
  • “Sadece” Limited veya anonim şirket kurduğunuzda genç girişimci vergi avantajlarından faydalanamıyorsunuz. Bu vergi avantajı sadece şahıs firmaları için söz konusu
  • Mikro ihracat yapanlara 2021 yılında getirilen düzenleme ile sağlanan % 50 vergi avantajı da sadece şahıs firmaları için geçerli.

Şahıs Şirketi Kurma Maliyeti Ne Kadar ?

Online ortamda e-devlet şifreniz ile herhangi bir ödeme yapılması söz konusu olmadan şahıs şirketinizi kurabilirsiniz.

Şahıs Şirketi Kurmak için Gerekli Belgeler Nelerdir ?

Şahıs şirketi kurmak için e-devlet şifreniz dışında herhangi bir belgeye ihtiyacınız bulunmamaktadır.

Merak Edilen Konular(Soru-Cevap)

1-Yurtdışına verilen yazılım, tasarım gibi hizmetlere sağlanan % 80 vergi avantajından faydalanmak için şahıs şirketi kurmak zorunlu mu ?

Hayır. Zorunlu değildir. Limited ve Anonim şirketler için de aynı vergi avantajı söz konusudur.

2-Yukarıda sayılan vergi avantajları(Yazılım, tasarım, mikro ihracat ) şahıs firması kurduğumuzda genç girişimci vergi avantajı ile birleştirilir mi ?

Evet. Örnek olarak mikro ihracat yapıyorsunuz, amazon üzerinden ürün gönderiyorsunuz. Hem % 80 vergi avantajı hem genç girişimci vergi avantajı beraber kullanılabilir ve ödenecek vergi tamamen vergi kanunları kapsamında minimize edilmiş olur.

3-Şahıs firmam var. Genç Girişimci vergi avantajlarından faydalanıyorum. Ayrıca bir limited veya anonim şirket kursam bu avantajı kaybeder miyim ?

Hayır. Etmezsiniz. Limited veya Anonim şirket ortağı olmanız genç girişimci vergi avantajlarından istifade etmenize engel değildir.

4-Bir yerde sigortalı çalışırken şahıs firması kurarak genç girişimci vergi avantajlarından faydalanabilir miyim ?

Evet. Yararlanabilirsiniz. Bir yerde sigortalı çalışmanız genç girişimci vergi avantajlarından faydalanmanıza engel değildir. Personel de istihdam edebilirsiniz. İstihdam ettiğiniz personel sayısı için de bir üst sınır bulunmamaktadır.

Bir şirkette sigortalı çalışırken de şahıs şirketi açabilirsiniz.

Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur ?

Şahıs şirketi açmak

Şahıs şirketi kuruluşu e-devlet üzerinden online ortamda yapılmaktadır. Faturalarınızı da yine Maliyenin sistemi üzerinden ücretsiz olarak düzenleyebilirsiniz.

Şahıs şirketi kurmaya karar verdiğinizde yapılacak işlemler;

1.İşlem-Şirket adresinin netleştirilmesi olacaktır.

Şirket adresi;

a-) Sanal ofis olabilir. Kurumsal bir yer olması gerekli. Mahkemeden tebligat gelmiş, haber vermeyi atlayan sanal ofis şirketi gördüm.

b-) Eviniz olabilir.(Tapu size ait ise en mantıklısı, kirada iseniz ödeyeceğiniz kira stopajı ile evi adres göstermenizin sağlayacağı vergi avantajının karşılaştırılması yapılması gerekmektedir.)

c-) Gerçekten bir işyeri, depo vb. kiralayabilirsiniz.

2.İşlem-E-devlet şifreniz ile online ortamda şirket kuruluşunun yapılması(Müşavirlik şirketi sizi yönlendiriyor, kendiniz hatalı bir işlem yaparım diye çekinmenize gerek bulunmuyor)

3.İşlem-Vergi Dairesinden Yoklama için gelinmesi (Yoklama öncesi vergi levhanızı müşavirlik şirketi çıkartır ise fatura düzenlemek için beklemenize gerek bulunmuyor)

Evin tapusu size ait ve home ofis olarak adres gösterilmiş ise mevzuata göre yoklamaya gelinmesine gerek bulunmamaktadır.

Bu 3 işlemden sonra artık faturanızı online olarak maliyenin sistemi üzerinden düzenleyebilirsiniz. Eğer yoğunluk, kapanma vb. bir durum olmadığı takdirde bu süreç 3–4 gün içinde tamamlanmaktadır.

1-Kaşe yaptırmak, noterden imza sirküleri çıkarmak, ticaret odasına kayıt olmak gibi işlemlere gerek yok mu ?

Kuruluşta gerek bulunmamaktadır. Ama ileride lazım olursa kaşe yaptırırsınız veya yerleşik bir firma ile bir sözleşme imzalayacaksınız, imza sirküleri istediler o zaman noterden yaptırırsınız.

Ticaret odası kaydı İstanbul’da zorunlu değil. Ama başka şehirlerde istenebiliyor. Ticaret odası kaydının faydası belki vize alırken olabilir. Onun dışında pratikte pek yok gibi.

2-Şahıs Firması kurduğumda da isim ve soyadımdan farklı olarak bir unvan kullanabilir miyim ?

Evet. Kullanabilirsiniz. Ama isminiz ve soyadınız ile beraber kullanabilirsiniz. Şahıs firmalarında unvan kullanılması ve ne şekilde unvan belirlenebileceği ve eklenebileceği ile ilgili bu yazıyı okuyabilirsiniz.

Peki Şahıs Firması Kurmak Hangi Durumlarda Mantıklı Değil ?

  • Örnek olarak teknoloji firmanız var. Yatırım almayı planlıyorsunuz, o zaman şahıs firması mantıklı değil. Kurmanız gereken şirket türü anonim şirket.
  • Sermayenizi artırmak veya yeni ortaklar almak istiyorsunuz, yine kurmanız gereken şirket türü anonim şirket
  • Borçlardan dolayı sorumluluğunuzu azaltmak istiyorsunuz. O zaman ya anonim ya limited şirket daha mantıklı. Ama kamu borçları, yani sigorta ve vergi borçlarında aslında limited, anonim şirket ortağı olmanız da son yargı kararlarından sonra çok fazla koruma sağlamıyor.
  • Bankalardan kredi alınması süreci biraz daha uğraştırıcı. Ama limited veya anonim şirket olunca da bankalar hemen kredi veriyor diye düşünmeyin.

Sonuç olarak; hangi şirketi kurarsanız kurun en önemli konu vergi veya diğer maliyetler çıktığında elinize kalacak tutar. Bu tutarın hangi şirket türünde daha fazla olacağını hesaplamanız şirket kuruluşu öncesi son derece önemli.

Ayrıca bir şahıs şirketi kurmaya karar verdiğiniz takdirde mutlaka kuruluş öncesi uzman kişiler ile sizin sektörünüzü tecrübe etmiş birkaç kişinin öğrenilmiş tecrübelerinden faydalanmanız gerektiğini düşünüyorum.

Görüşmek üzere

Biz önemli konuları, ödeme son günlerini, hazırladığımız e-kitapçıkları vb. şeyleri mailchimp/Beehiiv üzerinden listemizdekilere ve hizmet verdiğimiz mükelleflerimize mail gönderiyoruz.

İsterseniz bize mail gönderirseniz sizi de o listeye ekleriz veya sayfanın sonunda yer alan forma mail adresinizi de yazabilirsiniz.

Özmen Mali Müşavirlik

--

--

Mali Müşavir Evren Özmen-CPA Evren ÖZMEN
Herkes için Vergi & Finans

We are redefining Accounting for SME’s. www.ozmconsultancy.com-Ataşehir İstanbul