Digitala bibliotekets spår för ökad digital delaktighet

Digitala biblioteket och medier
MIK-labbet
Published in
4 min readFeb 8, 2017

Den digitala demokratin kräver välinformerade internetmedborgare
Demokratins utveckling är idag i hög grad avhängig utvecklingen på Internet och i vilken utsträckning vi alla lyckas etablera oss som deltagande , medskapande och medvetna internetmedborgare.
Detta gäller i särskilt hög grad oss som är verksamma i det allmänna biblioteksväsendet. För att leva upp till bibliotekslagens intentioner i vår digitaliserade tid och bidra till demokratiutveckling, kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning behöver vi följaktligen bli mer aktiva på Internet, vår tids globala arena för kunskapsdelning och demokratiutveckling.

Vi behöver utveckla vår digitala kompetens
För att t.ex. möta utmaningarna med filterbubblor och falska nyheter är det nödvändigt att vi utvecklar vår medie- och informationskunnighet, och i synnerhet den digitala källkritiken och sökkritiken. För att nå ut bättre till allmänheten behöver vi även utveckla nya metoder och förhållningssätt i vår publika verksamhet för ökad digital delaktighet.

Därför kommer vi på Digitala biblioteket under 2017 att genom workshops och handledning inspirera till ett digitalt kompetenslyft inom Stockholms stadsbibliotek. Kompetens, och viljan att dela kunskap, är de viktigaste förutsättningarna för att kunna fullfölja vårt folkbildande uppdrag i en digital tidsålder. Genom att vi medarbetare själva stärker vår digitala kompetens står vi bättre rustade att bidra till stockholmarnas digitala delaktighet.

Internet är, precis som livet i stort, fullt av både möjligheter och risker, och det blir vad vi själva gör det till. Tillsammans. Vi behöver därför både bejaka nätets kreativa möjligheter och samtidigt skärpa vår kritiska fingertoppskänsla för att kunna hantera de potentiella säkerhetsrisker och integritetsrelaterade dilemman som våra nätbaserade liv ger upphov till.

För att täcka in alla dessa aspekter har vi skissat på fyra huvudspår för ökad digital delaktighet: integritet, teknik, kreativitet och delaktighet. Vi bör ta hänsyn till dessa aspekter i allt vi gör, hela tiden. Om vi gör det, så kan det hjälpa oss att fokusera på de områden som bäst överensstämmer med biblioteksplanens intentioner, bibliotekslagens mening och de internationella styrdokument som ger riktlinjer för biblioteksarbetet i det moderna informationssamhället.

De fyra “spåren” bör som sagt finnas med i allt vi gör, hela tiden. Men det kan av praktiska skäl också vara bra att med jämna rum stanna till och fokusera lite extra på ett visst spår. Vi har därför skissat på en årscykel, där vi varje kvartal fördjupar oss extra mycket på ett visst ämne.

Just nu är vi inne i kvartal 1 vilket följaktligen innebär att vår övergripande fråga under januari-mars är digital integritet. Med det menar vi allt sådant som berör säkerhet, anonymitet, privatliv och spårbarhet på nätet. Även delar av käll- och sökkritiken berör direkt, eller indirekt, integritetsfrågor.

Vad har vi gjort hittills?
Nyligen bjöd vi in till wikifika för att tillsammans med erfarna wikipedianer lära oss om hur bibliotekarier kan bidra med nya och trovärdiga källhänvisningar på Wikipedia, och därmed hjälpa till att motverka vilseledande information på nätet i stort:

Vad händer framöver?
Nu tar vi sikte på Källkritikens dag den 13 mars och Get Online Week 27/3–4/4. De publika programmen för dessa två händelser är ännu inte klara men vi deltar aktivt i planeringen av informationsmaterial och publika evenemang som informerar och väcker medvetenhet om hur källkritik och sökkritik kan göra skillnad i vardagen.

För att fräscha upp våra kunskaper internt inför Källkritikens dag och Get Online Week har vi bjudit in Kristina Alexandersson från IIS/Webbstjärnan. Hon kommer leda två kompetenshöjande workshopar om käll- och sökkritik på nätet. Läs mer här: Filterbubblor och falska nyheter. En intern inbjudan till SSB:s medarbetare kommer skickas ut inom kort.

Vi hörs och ses!

Åke Nygren
Digitala biblioteket

--

--

Digitala biblioteket och medier
MIK-labbet

Ett digitalt klotterplank från enheten Digitala biblioteket och medier vid Stockholms stadsbibliotek.