Hogyan segít a SEO, hogy elérd az üzleti céljaidat?

Minorics Dávid
Jul 19, 2019 · 7 min read

A SEO egy sokszor félreértett gyermek. Mivel sok területet érint, nagyon sokféle elvárás is van vele szemben. Ebben a cikkben tisztázzuk, hogy mi az, amire a keresőoptimalizálás alkalmas, és mi az, amire nem. Valamint azt is, hogy mire figyelj oda mindenképp, ha keresőoptimalizálást használsz, hogy elérd az üzleti céljaidat.

Image for post
Image for post

Ne felejtsd el elolvasni az előző cikkünket, ha érdekel, hogy mi az a SEO, és milyen területekre fókuszál!

A SEO segíthet az üzleti céljaid elérésében

Szögezzük le az elején:

az organikus forgalom és a SEO nem üzleti célok.

Sőt, az sem az, hogy az álom kulcsszóra első helyen jelenjen meg a weboldal.

Üzleti cél például, hogy növeld a profitabilitást az eladásaid számának vagy a kosárérték növelésével, esetleg csökkentsd a hirdetésre vagy az ügyfélszolgálatra fordított kiadásokat. Ezek megvalósításában sokat tud segíteni a marketing egy-egy eleme.

Az üzleti célok eléréséhez marketingcélokat kell felállítani.

Ilyen cél lehet például:

A marketingcéljaidhoz már hozzá lehet rendelni a SEO-t mint taktikai elemet. Viszont érdemes tisztában lenni vele, hogy mire használható és mire nem.

Hogyan segít a SEO?

A marketingeszköztárban megvan a SEO jól kijelölhető helye. Mint minden más eszköz esetében, itt is vannak területek, amelyekre tökéletesen alkalmazható, míg másokra abszolút alkalmatlan. Ezeket mindenképp érdemes ismerni és észben tartani, mert ha olyanra szeretnénk használni, amit nem tud hatékonyan befolyásolni, akkor nem fogjuk elérni a kívánt eredményeket, ez pedig kiábrándulást és bosszúságot fog okozni. Jól alkalmazva viszont számos fontos területen hatékony és hosszú távú segítséget tud nyújtani.

Tekintsük át, hogy a SEO miben is tud segíteni:

Pusztán organikus forgalom növelése

Amire mindenki elsőként gondol a keresőoptimalizálás szó hallatán, az az, hogy a weboldala elsőként fog felbukkanni Google-ben a különböző keresőszavakra, ezzel organikus forgalmat generálva.

Vannak üzleti modellek, amelyek számára ez a tökéletes stratégiai cél. Ilyen lehet, ha a jelentős konverzió (vásárlás, feliratkozás stb.) elérése nem cél, nélküle monetizálnád a weboldalad, például hirdetéseket jelenítesz meg a látogatóknak bannereken keresztül. Ekkor tényleg a minél több látogató elérése a cél.

Azonban ennél a típusnál is érdemes odafigyelni, hogy ne fuss bele fake news és clickbaitek használatába. Ne áldozd fel a rövid távú haszonért a hosszú távú eredményeket, amit a márka rossz hírneve hozhat.

Megfelelő előkészületek után készíts minőségi tartalmat, ami valóban kielégíti a célcsoportod igényeit, így hosszú távú elköteleződést várhatsz tőlük, és valóban jó eredményeket tudsz elérni.

Az organikus forgalom a legjelentősebb forgalmi forrás

számos weboldal látogatottságát vizsgálva. Ez egy rendkívül fontos mérföldkő jellemzően a vásárlást megelőző lépéseket tekintve. Elég arra gondolni, hogy ha egy leadnek kérdése van a termékünkkel kapcsolatban, akkor először nagy valószínűséggel Google-ben fog keresni.

Amellett, hogy a Google a leglátogatottabb weboldal a világ legtöbb országában — Magyarországon is –, akik használják, azok rendkívüli módon meg is bíznak az itt kapott eredményekben. Az ebben rejlő potenciált pedig érdemes kihasználni.

Ecommerce és leadgenerálás bevételek növelése

Az ész nélküli organikus forgalomnövelés bár elsőre jól hangzik a legtöbb üzletember számára, hiszen “a nagy számok törvénye alapján több látogatóból több vásárló lesz”, ez egyáltalán nincs így. Ha te online értékesítesz, akkor nem a látogatók száma lesz a fontos, hanem sokkal inkább azok, akik valóban vásárolnak is. Regisztrációt, feliratkozást, leadeket gyűjtő oldalaknál pedig a minőségi leadek mennyiségének növelése a kritikus.

Egyik kedvenc példám egy étrend-kiegészítő cég, aminek egy korábbi SEO-sa kemény munka eredményeként első helyre hozott egy blogtartalmat az “útifűmaghéj” és ehhez kötődő kulcsszavakra, ezzel havi több mint 2 500 organikus látogatót szállítva. A probléma ott van, hogy a webshopban nincs ilyen jellegű termék, vagy ehhez kötődő bármi más tartalom, így bőven 90% feletti a lemorzsolódás bármiféle interakció nélkül.

SEO segítségével lehetséges növelni a weboldal látogatóinak számát úgy, hogy azok várhatóan jól fognak konvertálni. Eleve azoknak készítünk tartalmat, akikről tudjuk, hogy érdeklődnek egy termék vagy szolgáltatás iránt.

Míg az ecommerce oldalak makrokonverziós célja a vásárlás, addig a leadgeneráló oldalaké a válogatott látogatók gyűjtése, illetve az ő érdeklődésük felkeltése a termékünkkel kapcsolatban valamilyen interakcióra késztetésen keresztül (pl. hírlevél-feliratkozás, formkitöltés stb.).

Ezt tudatos kulcsszókutatással tudjuk megalapozni, ahol azokra a kulcsszavakra fókuszálunk a tartalomstratégia összeállításánál, amik nagy valószínűséggel tranzakcióhoz kötődnek.

Nagyon fontos megjegyezni, amikor leadgenerálásról vagy ecommerce weboldalakról beszélünk, hogy

a SEO és a CRO (konverzióoptimalizálás) kéz a kézben járnak.

Hiába terelünk több látogatót, akár hot leadet is a weboldalra, ha azok ott lemorzsolódnak a nem megfelelő használhatóság miatt.

Branding és reputációmenedzsment

Új márka esetén jóval nehezebb bizalmat kiépíteni az ügyfelekkel, mint a rég létező márkáknak fenntartani azt. Könnyebben lépnek kapcsolatba már ismert márkákkal felhasználók, mint újakkal. Ez a bizalom nagy hatással lehet az értékesítésre is.

A hitelességet azonban nemcsak a felhasználók, de a Google szemében is fel kell építeni. Érdemes kihasználni az erős márkát, és a keresőben is kialakítani az egzisztenciát az organikus találatok között. Elsődleges, szinte higiéniai feladat, hogy a saját márkát tartalmazó kulcsszavakra megfelelő információt nyújtson az oldal a keresőknek, de az iparágra jellemző kulcsszavakra is érdemes nagy fókuszt helyezni. Ráadásul, a márkaismertség hatására a kompetitívebb kulcsszavakra való jó ranking is gyorsabban elérhető.

A keresőben való megjelenés egy márka vagy egy személy nevére keresve kritikus lehet. Ha a top találatok mind negatívak, akkor egyszerűen azelőtt elveszítjük a potenciális ügyfelek bizalmát, hogy elkezdtük volna meggyőzni őket. Ezért is fontos foglalkozni a reputációmenedzsmenttel.

A számunkra fontos márkára, termékekre vagy a vezetők nevére keresve természetesen azt szeretnénk, ha mind a 10 Google-találat a sajátunk lenne. Épp ezért fontos, hogy ne csak a weboldalt használjuk ki, hanem a kapcsolódó fiókokat is, mint:

Fontos, hogy ezzel a területtel folyamatosan érdemes foglalkozni, és nem csak akkor, amikor valami botrány alakul ki. A kritikus időszakokban már sokkal nehezebb helyesbíteni a reputáción.

Az ügyfélszolgálat tehermentesítése

Az ügyfelek nemcsak keresnek Google-ben, ha valamiben nem biztosak, de tesznek is fel kérdéseket.

Ha magas ügyfél-elégedettséget szeretnél elérni, akkor támogasd őket abban az időszakban is, amikor kérdeznének. Azután is, hogy megkapták a terméküket. Minden egyes interakció segít mélyíteni a márkatudatosságot, és elégedettebb vásárlókká alakítani őket, ami további ajánlás vagy visszatérő vásárlás formájában ki is fizetődhet.

A telefonos, e-mailes vagy chates ügyfélszolgálatot tehermentesíteni lehet, ha a korábbi kérdések alapján megfelelő tartalmakat készítesz. A sokszor visszatérő kérdésekre érdemes tartalmat készíteni — akár egy gyakran ismételt kérdések szekció formájában –, és megválaszolni azokat a weboldalon. Így várhatóan kevesebben fognak telefonálni, mert már azelőtt önállóan megtalálják a kérdésükre keresett választ. Ezáltal a jellemzően túlterhelt telefonos ügyintézőkre kevesebb a korábbiakhoz hasonló panasz fog érkezni a jövőben.

Ezen túlmenően ne felejtsd el a Google My Business fiókhoz, illetve a közösségi média platformokon érkező kérdéseket sem. Ha nyilvánosan teszik fel, a válasszal egyszerre számos érdeklődő igényeit elégítheted ki. Ráadásul, a megválaszolatlan kérdések rossz benyomást keltenek a potenciális ügyfelekben.

Image for post
Image for post
Image for post
Image for post

A SEO határai

Mi az, amit ne várjunk a keresőoptimalizálástól? A következőkről lesz szó:

Keresési volumen növelése

SEO segítségével a meglévő keresési volument tudjuk kiaknázni, és megválaszolni a keresési szándékot a keresések mögött, de nem tudjuk növelni a keresések számát.

Tehát, ha eléred az álom kulcsszavakra az első helyet/helyeket, egy pont után nem fog tovább nőni az organikus forgalom. A keresési volumen alakulását más tényezők befolyásolják.

Márkaépítés organikus találatokon keresztül

Az organikus találatok jó kiegészítői a márkáról kialakult képnek, de önmagukban rendkívül korlátozottan képesek alakítani azt.

A SERP-en (Search Engine Result Page, vagyis találati oldal) megjelenő találatként a non-branded kifejezéseknél van jelentősége a márka megjelenésének, hiszen így erősebb asszociáció épül ki egy-egy témában.

Átkattintás után a megnyitott tartalom a weboldalon már jóval nagyobb erővel bír márkaépítés terén, ez viszont ilyen szempontból nem kapcsolódik szorosan a SEO-hoz.

Rövid kampányokban jelentős eredmény és megtérülés

SEO-val gyorsan látványos eredményeket lehet elérni számos téren. Javítható például a weboldal betöltési sebessége, megszüntethetők a 404-es oldalak, amikre keresésből érkeztek a látogatók, vagy épp helyrehozható egy hiba, ami miatt a korábban a keresőkben láthatatlan oldal indexálhatóvá válik.

Kompetitív piacon azonban, amit a legtöbben várnak, az organikus forgalom növekedése és a befektetés gyors megtérülése valójában jellemzően hosszabb távon jelentkezik. Azonnali eredmények eléréséhez más eszközökben érdemes gondolkodni, mint amilyen a Google Ads is.

Hosszú távú beruházás

A keresőoptimalizálásnak legtöbb esetben jelentkeznek már rövid távon is az eredményei, azonban főleg hosszú távon érdemes velük számolni.

Az elvégzett módosítások — legyen az kisebb tartalmi változtatás, vagy a jobb felhasználói élmény biztosításán keresztül a hitelességépítésig szinte bármilyen tevékenység — pozitív hatásai évekig érezhetők lesznek.

A keresőoptimalizálás legtöbb esetben egy közép- vagy hosszú távon megtérülő befektetés, ami tökéletesen tud illeszkedni a legtöbb digitális marketingstratégiába, ezen keresztül pedig az üzleti célok elérését szolgálja.

A legfontosabb azonban az, hogy azt a döntést, hogy igénybe veszel-e SEO szolgáltatást, vagy te magad belevágsz-e a keresőoptimalizálásba, azt tudatosan, célok mentén, és ne benyomások alapján hozd meg.

Elképzelhető, hogy a versenytársad foglalkozik ezzel a területtel, de csak ezért még nem biztos, hogy neked is megéri beleugrani. Ha viszont a stratégiába illeszkedik, akkor nincs más lépés, mint előre.

Következő cikkünkben arról fogunk írni, hogy milyen lépései vannak egy SEO stratégia kialakításának. Ha nem szeretnél lemaradni a cikksorozatunk következő részéről, akkor iratkozz fel itt!

Rólunk

A Mito egy full service digitális ügynökség, a Performance üzletágban pedig az ecommerce ügyfeleink számára nyújtunk performance média, SEO, CRO és data elemző vagy tanácsadó szolgáltatásokat. Büszkék vagyunk rá, hogy többek közt az Euronics, a Decathlon, a Wizz Air, a Cetelem Bank, az Office Shoes, és a Tungsram is szereti az okos megoldásainkat.

https://mito.hu/performance/ és https://mito.hu/work-with-us/

Mito

Clever things

Medium is an open platform where 170 million readers come to find insightful and dynamic thinking. Here, expert and undiscovered voices alike dive into the heart of any topic and bring new ideas to the surface. Learn more

Follow the writers, publications, and topics that matter to you, and you’ll see them on your homepage and in your inbox. Explore

If you have a story to tell, knowledge to share, or a perspective to offer — welcome home. It’s easy and free to post your thinking on any topic. Write on Medium

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store