Nu ger vi användaren makten att utveckla våra produkter

Magnus Engström
mittmedia
5 min readMay 11, 2017

--

En rörelse sker alltid på grund av påverkan. Krafter sätts i spel och energi omvandlas.

Mittmedias användare är alltid i rörelse. Konsumtionen förändras, kontexter förskjuts och nya intressen uppstår och avtar. Med rätt perspektiv kan vi se hur nya mönster framträder (och allt oftare är dessa mönster så subtila att det enda rätta perspektivet är maskinens).

Ibland är det yttre faktorer som påverkar, som när hockeysäsongen är över och intresset svalnar. I andra fall är det vi själva som initierat rörelsen genom vår produktutveckling, som när en meny byter plats och användaren måste anpassa sig. Det är enkelt att vara reaktiv med utveckling, men för att vara proaktiva måste vi extrahera värde ur själva rörelsen. Det här blogginlägget handlar om att hitta värdefulla förflyttningar och hur vi får användaren att göra dem. Att förstå användaren är att förstå vilka rörelser som sker intuitivt och vilka rörelser som leder till friktion.

Relevant innehåll är en personlig föränderlig upplevelse. Med den nya tekniken kan vi kliva in i en era där varje individs tycke och smak omvandlas till ett eget digitalt universum av preferenser, perceptionsförmåga, rutiner och kontext.

Denna insikt, om att användarens behoven skiftar över tid (på dagen, över veckan och året och i livet) och med trenderna i vår samtid, innebär för en innehållsleverantör som Mittmedia att våra produkter hela tiden kalibreras för att följa med på den resa som användarna gör. Det är vår vision att genom detta sätt utgöra en länk mellan människor och händelser och genom det ersätta Facebook lokalt.

Ett tufft mål som kräver hårt jobb. Men en av Mittmedias absolut största styrkor när det gäller produktutveckling är det stora antalet användare som dagligen befinner interagerar med våra tjänster. Under en vecka möter Mittmedias utvecklingsavdelning, DMU, hundratusentals användare. Genom att låta dem och deras behov vägleda oss påbörjar vi nu en utveckling av befintliga produkter. Alternativet, att låsa in oss i ett konferensrum och jobba hårt och länge för att kunna komma ut med en stor smäll och lansera något ‘färdigt’ är idag otänkbart av så många skäl. Det enklaste är också det som avgör saken: våra användare är inte det minsta betjänta av den typen av utveckling.

Istället har vi tagit fram en enkel grundmodell (se nedan) för att låta användarna trimma de produkter vi har och ge oss uppslag till nya. Vårt löpande arbete med att förstå våra användare och vilken roll våra produkter fyller i deras vardag ger oss ständigt nya insikter. Problemet med dessa insikter är att det är vi ofta får problem med att översätta dessa i omedelbar produktutveckling. Även om vi tycker oss se konturerna av en produkt bättre anpassad till användarens behov betyder inte det att vi vet exakt hur vi ska förändra våra nuvarande produkter för att komma vidare.

Tanken med en hypotesmodell är enkel: genom att tvingas fylla i den innan tester påbörjas ska vi tvingas tänka hela varvet runt. Genom att tvinga utvecklingsteamet att svara på enkla frågor som ‘vad är det vi testar (och vad testar vi inte)’ eller ‘vad är nästa steg efter ett lyckat test’ kan vi minska risken att hamna snett. Om det visar sig att användarna inte alls gillar testet vi genomför kan vi snabbt byta fokus till något annat, men om vi däremot ser att användarna reagerar positivt får vi en ganska tydlig bild av vad det är vi ska bygga härnäst.

Hypotesmallen

Så här kan ett hypotestest i en av våra appar formuleras utifrån mallen vi använder (i det här fallet en robot som automatiskt postar varningar om vattenläckage):

  • Bakgrund
    Vi vill undersöka hur användarna läser texter från roboten som bevakar ett kommunalt vattenbolag i ett av Mittmedias bevkaningsområden där det ofta är vattenläckage.
  • Hypotes
    Roboten ger snabb och användbar information till en specifik grupp användare som har stor nytta av en tidig varning.
  • Test
    Att under 14 dagar simulera en robot och manuellt överföra befintliga robottexter från ett automatiserat flöde till vårt redaktionella publiceringsverktyg och publicera så fort som möjligt.
  • Syfte
    Undersöka om roboten ger ett mervärde för användarna.
  • Datautvärdering
    Vi sätter en mättagg på texterna, samt undersöker hur pushar på dessa artiklar har öppnats.
  • Vilket KPI förflyttar du
    Återkommande appanvändare.
  • Testmål
    Utvärdera textrobotens nytta och användarvärde.
  • Åtgärd vid verifierat test
    Vidareutveckla befintlig textrobot samt utvärdera texter från fler källor.
  • Åtgärd vid falsifiering
    Skrota idén om den här textroboten, titta vidare på andra alternativ.

Genom att studera utfallet av ett hypotestest, och då i synnerhet skillnaden mellan en testgrupp och en kontrollgrupp, får teamet även djupare insikt i hur nuvarande funktionalitet används.

Så hur väljer vi då vad som är ämne för ett test?

  • Vi använder modellen som ett verktyg i det löpande utvecklingsarbetet och använder det för att kvantifiera planerad utveckling.
  • Vi har fått en uppsjö med intressanta förslag från kollegor, på DMU och från andra delar av Mittmedia.
  • Och ett test föder ofta ett nytt. Antingen genom en enkel iteration eller genom upptäckter och insikter om användaren.

Här är några exempel på tester vi ämnar genomföra:

  • Utifrån hur innehållskonsumtionen har formats av sociala medier har vi en hypotes som säger att användaren enklare kan ta till sig Mittmedias innehåll om det är flödesbaserat. Användaren spenderar helt enkelt i regel mer tid i flödesbaserade sociala medier än i Mittmedias produkter, och vi tror att vi tjänar på att möta användaren med en upplevelse de känner igen. Arbetet med denna hypotes är nu i sitt andra stadie efter ett lyckat första experiment på vlt.se (länk till Nordströms blogg) där vi fick värdefullt data att jobba vidare utifrån.
  • Vi tror att våra produkter upplevs som mer relevanta om vi tar hänsyn till vad användaren ofta brukar konsumera när vi rekommenderar innehåll. Traditionellt sett har urvalet av artiklar på den lokala nyhetssajten baserats på den minsta gemensamma nämnaren, där redaktionen försöker skapa en mix som passar alla. För att testa denna hypotes har vi i Dalarnas Tidningars mobila nyhetsapp presenterat en automatiskt personaliserad startsida för en testgrupp. Utvärderingen av ett experiment av denna typ är komplex, och vi förväntar oss att ett flertal tester måste genomföras innan vi är redo att agera på ett resultat.
  • En bra modell för betalinnehåll är svår att bygga utifrån direkt feedback från användarna, eftersom de flesta föredrar att allt innehåll är gratis. För att utveckla vår affär måste vi därför förlita oss på andra metoder, till exempel vill vi framöver placera vissa användare i testgrupper som utsätts för experiment som kan hjälpa oss att identifiera andra beteendemönster. Parametrar som vi primärt vill skruva på är vilket innehåll som är låst (och när) och hur våra erbjudanden presenteras.

Var testerna för oss och våra produkter vet vi inte idag. Och inte imorgon heller, för vi blir aldrig färdiga. Men det vi vet är att en rörelse alltid sker på grund av påverkan, och med det för ögonen lär vi ha anledning att återkomma i ämnet.

--

--