Amit az új Google OS-ről tudni lehet

Kifejezetten hosszú a listám, de talán azt várom leginkább a holnap kezdődő Google I/O-tól, hogy még több információt osszanak meg velünk a most formálódó Fuchsia (korábban Andromeda) operációs rendszerükről.

Mi ez a Fuchsia?

Modern OS, modern architektúrákra, modern eszközökre.

Tavaly óta szépen sorban érkeznek az infók róla. Nem is rejtegetik különösebben, egészen nyíltan építik, az elszántabbak a forrásba is belepillanthatnak.

A korábbi sejtéseink egy pehelysúlyú IoT rendszerről szóltak, de sokat tisztult a kép. Tudjuk, hogy a céljaik sokkal ambíciózusabbak ennél, számos akadályt / problémát fel akarnak számolni:

  1. Nem félnek az alapokhoz nyúlni, ki szeretnék váltani a Linux kernelt is.
  2. Maguk akarják irányítani a technológiai stacküket.
  3. Mergelnék az Android és a Chrome OS-eket.

Linux (1.): A Linux kernelt meglehetősen széles körben használják a cégen belül, közel két évtizedes történetük van vele, a két saját OS-ük alatt is az dorombol. Az okok meglehetősen messzire vezetnek, feltehetőleg benne van az is, hogy az Android lassan három éves 3.18-as verzión van jelenleg.

Irányítás (2.): Ugye már a Linuxnál is kezd a kezükből kifolyni az irányítás, de az még a kisebbik gond. App runtime oldalon a Java-val már sokkal nagyobb gondok vannak, az Oracle milliárdos perei sem segítenek.

Android és Chrome OS (3.): A Chrome OS esetében még nincsenek igazán komoly bajok, az viszonylag friss architektúra, az Android azonban már egy fogósabb kérdés. Ismerjük napi szinten érezzük a problémákat, amelyekből most csa frissítések helyzetét emelném ki, ami rengeteg architektúrális problémára utal. Foltozgatják rendesen, de ez nem egyszerű munka, és nem ártana ott egy tiszta lap.

Ezzel együtt elmosni a natív és a web közötti határokat. Régi célról van szó, sokat is tettek eddig is érte. Android oldalon hosszú a sor, App Linking, App Indexing, Instant App, és a PWA is nagyon fontos. Chrome OS oldalról az Android appok futtatása a legjelentősebb.

Igazság szerint nem mindegyik százas megoldás, de a szándék egyértelmű, és közelednek is egymáshoz. Egyúttal egyre több az olyan kész alkalmazás, ahol nehezebb megmondani melyik megoldással készült.

Nézzünk be a motorháztető alá

A rendszer lelke a pillekönnyű Magento mikrokernel, terveik szerint ezzel váltanák a Linuxot. A legnagyobb érdekesség, hogy a Google számos platformon tervezi használni a rendszerét: NUC, ARM, x86, MIPS és természetesen az Intel laptopokon is. Egyelőre többet nem lehet tudni róla.

Fölötte a Fuchsia OS-ről jelenleg csak információ morzsákat tudunk. A runtime és API körül sok volt a kavarodás, akármennyire is csak pletyka, de a célokat tekintve az Android és a Chromium alapokat logikusnak tartanám. Valamint többféle sandboxolt környezetet képes lesz futtatni. Számos nyelv támogatása is az asztalon van, C/C++, Dart, Go, Java, Python, Rust és külön ki kell emelni a Dartot is.

Rendering, UI és a látványos dolgok

A renderingért az Escher moduláris és pluginelhető architektúrája felel majd, amelyben gyárilag helyet kap majd az OpenGL és a Vulkan támogatás. A web rendering oldalon felmerült a WebKit és a Blink is, végülis miért is ne.

Nem véletlenül emeltem ki két bekezdéssel feljebb a Dart nyelvet, a Flutter SDK is kivívta a saját helyét, a rendszer UI, az Armadillo bizony ebben íródott. Ha nem ismernéd érdemes a helyére tenni ezt a Flutter történetet, röviden úgy lehet összefoglalni, hogy egy teljesen újragondolt UI keretrendszerről van szó, csomó beépített Material Design komponenssel, és 120 fps renderinggel.

Ez utóbbinak köszönhetően a UI verziókat Androidon már be is lehet röffenteni. Ezt a HotFixIt.net-es hackerek ezt meg is lépték, így mi is rápillanthatunk a korai verziókra.

Ahogy látjátok a Material Design az egész alapja, viszont jelentős eltérések vannak az Androiddal összevetve. A vertikális görgetés és a gesztusok több szerepet kaptak. Felül az értesítések helyén sztorik kártyák vannak. Alul pedig prominensen egy Google Now szerű megoldás.

Még néhány gondolat

Természetesen a projekt korai fázisú, az Android például 5 évig készült a premier előtt, számos lépcsőn végig kell még mennie:

  • Mindenek előtt választ kell arra kapnunk, hogy több-e egyszerű kísérletnél. Nagyot lendítene a megítélésén, ha a Google I/O során előkerülne.
  • Ha igen, kérdés, hogy valóban eljut-e a kiadásig, vagy az eredményeit máshol hasznosítják.
  • Ha el is jut, milyen lesz a fogadtatás, mennyire tolják meg a marketinget.
  • Van-e helye egyáltalán a két már bejáratott OS mellett, ki tudnak-e találni valami okos tranzíciót.

Ezekre majd az idő adja meg a választ.

Show your support

Clapping shows how much you appreciated Gabor Orosz’s story.