3 redenen waarom vrijwilligerswerk aantrekkelijk is voor young professionals

Lynsey Dubbeld
Moneyou Create
Published in
6 min readMay 8, 2018

--

Paintballen is uit, goed doen is in. Tijdens het jaarlijkse bedrijfsuitje de handen uit de mouwen steken voor een goed doel is inmiddels eerder regel dan uitzondering. Talloze organisaties doen het al — van de politie en brandweer tot Nuon, Unilever en Tata Steel. Een drukke baan, ambitieus aan de slag en tóch iets goeds doen voor de samenleving? Er schuilen meer voordelen in vrijwilligerswerk dan je misschien denkt.

350.000 Nederlanders — onder wie koning Willem-Alexander en koningin Máxima — kwamen dit jaar in actie voor NLdoet. Met deze landelijke campagne zet het Oranje Fonds vrijwilligerswerk in de schijnwerpers, en activeert het goede doel Nederlanders om de handen uit de mouwen te steken voor lokale non-profits.

De populariteit van NLdoet is geen uitzondering. Nederland is van oudsher een land vol vrijwilligers. Veel goede doelen, festivals, scholen, musea en sportverenigingen draaien grotendeels op onbetaalde krachten. Er wordt zelfs weleens gezegd dat onze economie tot een volledige stilstand zou komen als vrijwilligers ermee zouden ophouden.

Ongeveer de helft van de bevolking (van vijftien jaar of ouder) steekt minstens één keer per jaar de handen uit de mouwen voor een goed doel. Gemiddeld besteden vrijwilligers ruim vier uur per week aan hun inzet. Een deel van hen — zesendertig procent — is zelfs meer dan acht uur per week actief. Die groep vrijwilligers bestaat niet alleen uit senioren en mensen zonder (fulltime) betaald werk. Ook ouders met kinderen én jongeren dragen hun steentje bij. Ruim de helft van de vijftien- tot vijfentwintig jarigen (vierenvijftig procent) gaat volgens recente cijfers weleens aan de slag als vrijwilliger. Die participatie stijgt de laatste jaren gestaag: in 2014 was nog minder dan de helft van de jongeren actief.

De toenemende populariteit van vrijwilligerswerk onder jongeren hangt nauw samen met veranderingen op de arbeidsmarkt. Young professionals verwachten veel meer van een werkgever dan een loonstrookje. Negentig procent van de millennials wil iets goeds doen in hun werkende leven en zoekt betekenisvol werk met impact. Volgens een recent onderzoek hechten centennials — Generatie Z — zelfs nog meer belang aan purpose: bij de zoektocht naar een baan letten zij vooral op de maatschappelijke betekenis van een werkgever.

In de zoektocht naar veelbelovende young professionals — en vanuit het streven om hen langdurig aan zich te binden — spelen slimme ondernemers daar steeds meer op in. Dat doen ze niet alleen door de maatschappelijke relevantie van hun eigen bedrijfsvoering voor het voetlicht te brengen, maar bijvoorbeeld ook door vrijwilligerswerk in de spotlights te zetten.

Hoe verhoudt de toenemende populariteit van vrijwilligerswerk zich tot de ambities van young professionals die druk zijn met hun loopbaan en zoektocht naar betekenisgeving? Drie redenen waarom vrijwilligerswerk voor young professionals steeds aantrekkelijker wordt:

1. Vrijwilligerswerk is uitdagend en flexibel

De schoolbibliotheek bemannen. De financiële administratie van de sportclub regelen. De boodschappen doen voor een buur die slecht ter been is. Al jarenlang wordt het meeste vrijwilligerswerk gedaan op scholen, bij sportverenigingen en in de buurt. Vrijwilligers leveren vooral een bijdrage aan bestuurlijke en administratieve taken bij verenigingen, of houden zich bezig met training en scholing (denk aan taallessen). Maar tegenwoordig zijn de mogelijkheden om als vrijwilliger aan de slag te gaan eindeloos. Sterker nog, het traditionele vrijwilligerswerk — dat zich misschien nog het beste laat typeren als “extra handjes”, zoals collecteren voor een goed doel, of koffie drinken in een verpleeghuis — maakt steeds meer plaats voor uitdagende zaken zoals fondsenwerving, belangenbehartiging en advisering. Wil je je ervaring met communicatie, PR of Public Affairs een impuls geven? Deel je graag je kennis van sociale media, crowdfunding of co-creatie? Daar kan je als vrijwilliger zeker mee aan de slag.

Waar de ene kiest voor een gap year in bijvoorbeeld Afrika, Azië of Zuid-Amerika dat steeds meer ingevuld wordt met vrijwilligerswerk, zien we ook een steeds groter aanbod aan flexibele of eenmalige vrijwilligersactiviteiten. Een weekend de handen uit de mouwen steken tijdens een festival? Een middagje in een buurtkantine achter de bar staan? ’s Ochtends voordat je naar je werk gaat pakketten inpakken bij de Voedselbank om de hoek? Via online vacaturebanken voor vrijwilligers en lokale vrijwilligerscentrales zijn dit soort tijdelijke klussen volop te vinden. Een win-win: jij hoeft je niet te committeren aan een langlopend project, en het goede doel krijgt de tijdelijke extra hulp die het nodig heeft.

2. Vrijwilligerswerk helpt je jezelf te ontwikkelen

Onverwachte inzichten opdoen, nieuwe dingen leren, het gevoel krijgen iets belangrijks te doen voor anderen. Vrijwilligerswerk kan je heel veel opleveren. Volgens ongeveer een derde van de vrijwilligers is het werk voor een maatschappelijk doel bovendien goed voor je cv. Maar misschien wel net zo belangrijk: ruim negentig procent van de vrijwilligers beleeft er plezier aan.

Vrijwilligerswerk is bovendien ook een slimme manier om via een andere weg je kennis bij te spijkeren. Een aantal vrijwilligerscentrales organiseert praktische workshops die je als vrijwilliger gratis kunt volgen. De workshops zijn een ideale manier om je inzet professioneler en effectiever maken, of gewoon eens nieuwe skills en kennis op te doen. Er zijn bijvoorbeeld workshops over de kracht van feedback, interculturele communicatie, crowdfunding, energiemanagement en verdienmodellen voor social enterprises.

Voor ambitieuze professionals kan vrijwilligerswerk ook een opstap zijn naar een betaalde baan, of een nieuw carrièreperspectief. Zo zette Edward Molkenboer vanuit zijn hart voor hulp aan eenzame ouderen de ‘Stichting Goed doen voor een ander’ op. De stichting vraagt Nederlanders om vier uur te besteden aan koffiedrinken met een eenzame oudere in hun buurt. De social enterprise heeft inmiddels al 140.000 uur aan koffiedrinken gerealiseerd, en heeft de ambitie om in 2020 in zesennegentig steden en dorpen actief te zijn. Daarnaast publiceert Stichting Goed doen voor een ander elk jaar een boek met de inspirerende levenslessen van ouderen.

3. Vrijwilligerswerk doen kan ook onder werktijd

Onder de noemer Maatschappelijk Betrokken Ondernemen (MBO) geven steeds meer bedrijven werknemers de gelegenheid om in werktijd vrijwilligerswerk te doen. Volgens een studie van het Sociaal en Cultureel Planbureau doet gemiddeld dertig procent van de bedrijven dit. Uit een panelonderzoek onder MKB-bedrijven blijkt zelfs dat ruim de helft van de tweeduizend ondervraagde ondernemers mankracht levert aan goede doelen.

Het zogenoemde corporate volunteering kan bestaan uit een incidentele bijdrage. Bijvoorbeeld tijdens een bedrijfsuitje, of een campagne zoals NLdoet of Nederland Schoon. Maar vrijwilligerswerk in de tijd van de baas gebeurt ook wel structureel. Vooruitstrevende organisaties zetten hiervoor een stichting op of gaan een langlopend partnerschap aan met een maatschappelijk initiatief. Om een voorbeeld te noemen: bij wasserij Newasco De Hoop doen medewerkers regelmatig onder werktijd klussen voor (lokale) zorg- en onderwijsinstellingen. Het gaat onder andere om het begeleiden van dagjes uit met ouderen en het geven van gastlessen op scholen. De voordelen van zo’n aanpak zijn legio, zowel voor de werkgever als de werknemer. Ze verbeteren het imago en de lokale zichtbaarheid van het bedrijf en het draagt bij aan teambuilding, talentontwikkeling en trots onder het personeel.

Om bedrijven te ondersteunen bij het vinden van vrijwilligerswerk organiseren diverse gemeenten inmiddels evenementen onder de noemer Maatschappelijke Beursvloer. Bedrijven, scholen, maatschappelijke organisaties, vrijwilligersorganisaties en overheden ontmoeten elkaar met als doel: een match vinden tussen vraag en aanbod in vrijwilligerswerk. Denk aan een onderneming die jongeren een sollicitatietraining geeft, in ruil voor een optreden op hun bedrijfsfeest. Of een school die als goed doel de sportzaal ter beschikking stelt voor een BHV-training, met als deal dat ook een aantal leerkrachten de training volgen.

Zonnige toekomst

In de huidige participatiemaatschappij wordt een steeds groter beroep gedaan op mantelzorgers om hulp en zorg te verlenen aan familieleden. Dit kan ten koste gaan van hun inzet als vrijwilliger voor buurtinitiatieven, verenigingen en goede doelen. Maar het goede nieuws: er is onder jongeren bepaald geen gebrek aan enthousiasme voor vrijwilligerswerk. Werkgevers die ruimte maken voor betaald vrijwilligerswerk maken dat extra aantrekkelijk. Over het gebrek aan vrijwilligers hoeven we ons de komende tijd dan ook gelukkig geen zorgen te maken.

Vond je dit een fijn artikel? Vergeet dan niet te ‘klappen’ hier links, zodat zoveel mogelijk lezers dit artikel tegenkomen.

Interessant? Lees ook: ‘Wat er gebeurt wanneer we minder naar inkomen kijken en meer naar gelijkheid’

Moneyou Magazine

Vond je dit een fijn artikel? We hebben nog veel meer van dit voor je. Van praktische artikelen over de huizenmarkt tot prikkelende stukken over virtual reality. En alles ertussenin. Lees lekker verder in ons Moneyou Magazine.

--

--

Lynsey Dubbeld
Moneyou Create

Schrijft en deelt verhalen over trends. Vooral op het vlak van duurzaamheid en MVO. Altijd vanuit een passie voor contentstrategie en trendanalyse.