De juiste balans tussen werk en privé: het kan wel

Lynsey Dubbeld
Moneyou Create
Published in
5 min readMay 15, 2018

--

Het is soms best ingewikkeld om ambitieuze carrièreplannen te combineren met alles wat we in onze vrije tijd nog willen ondernemen. Maar misschien zitten we met een zoektocht naar de perfecte balans tussen werk en privé gewoon op het verkeerde spoor. Dat is in ieder geval het idee achter het concept van de work-life-blend. Wat houdt dat in — en hoe ga je ermee aan de slag?

In een ideale wereld ervaren we een perfecte balans tussen werk en privé. Aan het einde van een werkdag heb je dan alle rust om een verse avondmaaltijd te bereiden, quality time met geliefden of vrienden door te brengen, sport en andere gezonde bezigheden te ondernemen, of al die andere leuke dingen te doen waaraan de rest van de wereld — als we sociale media mogen geloven — de vrije tijd besteedt.

Dat klinkt allemaal heel mooi. Maar in de dagelijkse werkelijkheid is het natuurlijk een ander verhaal. Ons werk stopt niet om vijf uur ’s middags. En we checken onder werktijd gerust even onze app-groepen en Instagram timeline. Kortom: ons privéleven dringt door tot de werkvloer, en eenmaal thuis zitten we met ons hoofd nog steeds bij de to-do-lijst op het werk. Geen wonder dus dat die zogenoemde work-life-balance zo hoog op de verlanglijst staat.

Het probleem met het zoeken van de balans

Maar die balans is altijd nét buiten ons bereik. En dat is ook een van de grootste punten van kritiek op het concept van de balans tussen werk en privéleven. We denken misschien dat we met een beetje moeite de goede verhouding wel kunnen vinden. Bijvoorbeeld als we een aantal zaken anders (lees: slimmer) organiseren, of af en toe eens iets vroeger opstaan. Of nog iets harder ons best doen. Maar misschien is er simpelweg iets mis met het streven naar de work-life-balance. Het principe wekt namelijk de indruk dat er iets negatiefs (werk) moet worden tegengegaan door iets positiefs (vrije tijd). Maar wat is er mis met een ambitieuze carrière én een rijk persoonlijk leven? Bovendien kan de zoektocht naar een perfecte balans — net als andere vormen van perfectionisme — leiden tot gevoelens van frustratie en falen.

Het is tijd voor een realistischer, relaxter perspectief op de combinatie tussen loopbaan en vrije tijd. Een work-life-blend waarin we niet streven naar de perfecte balans tussen werk en privé, maar accepteren dat er allerlei verschillende zaken tegelijkertijd in ons leven spelen. Het gaat er ook niet om werk tot specifieke momenten of plekken te beperken — en vrije tijd te vrijwaren van alles wat ook maar in de verste verte aan werk doet denken. Het gaat erom te focussen op de activiteiten die er echt toe doen — en werk en vrije tijd te zien als verschillende facetten van je leven die elkaar kunnen stimuleren en versterken.

Drie tips voor de work-life-blend

En dan rest natuurlijk de vraag: hoe creëer je die magische work-life-blend? Het start allemaal met bewustwording van de vervlechting van je loopbaan en persoonlijke leven. Vervolgens is het zaak om grenzen te stellen, prioriteiten te bepalen en … te genieten van het proces. Drie tips om dit avontuur tot een succes te maken.

Stop met multi-tasken, ga voor time chunking

Als er veel verschillende uitdagingen op je bord liggen, is de verleiding groot om aan het multi-tasken te slaan. Maar talloze onderzoeken hebben aangetoond dat dit niet effectief is. Activiteiten duren langer om af te ronden en de kans op fouten is groter als we verschillende taken — bijna — tegelijkertijd doen.

Time chunking biedt hierin uitkomst. Het is een methode om in een dag (of zelfs een week, maand of jaar) vaste tijdsblokken volledig te besteden aan specifieke soorten activiteiten of taken. Door deze weloverwogen manier van timemanagement boek je sneller voortgang — en kan je verschillende soorten activiteiten allemaal de aandacht geven die ze verdienen. Reserveer per dag tijdseenheden voor bijvoorbeeld overleg, sociale media, werk dat veel concentratie vergt, een koffiedate, een momentje voor jezelf, en ga zo maar door.

Voorkom ongevraagde verstoringen, houd de focus op belangrijke zaken

We zijn (bijna) altijd bereikbaar en hebben al het nieuws voortdurend binnen handbereik. Dat is handig, maar kan ook zorgen voor hinderlijke afleiding en verstrooiing van aandacht. Om de focus te houden op de zaken die ertoe doen, of de activiteiten die je in de agenda hebt ingepland, is het raadzaam om paal en perk te stellen aan alle informatie en stimuli die je via apps, sociale media en nieuwskanalen binnenkrijgt.

Check bijvoorbeeld maximaal drie keer per dag op vaste momenten e-mail, en laat telefoontjes naar voicemail gaan als je met een belangrijke taak bezig bent. En zet de automatische notificaties van apps (af en toe) uit. Dat is soms moeilijk, maar levert op de lange termijn meer rust, vrijheid en productiviteit op, aldus Jelle Hermus, oprichter van het populaire blog SoChicken, auteur van het boek Steeds leuker en (ervarings)deskundige op het gebied van digitaal detoxen.

Sta regelmatig stil bij je work-life blend

Er is een dunne scheidslijn tussen werk mixen met je privéleven en een workaholic zijn. Bovendien zijn we geneigd om veel tijd te besteden aan onze to do-lijst op het werk en zijn we veel minder geneigd om de to-feel-lijst serieus te nemen. Check daarom regelmatig hoe je dagelijkse routines je bevallen. Is er voldoende tijd voor je persoonlijke ambities? Kom je verder met je persoonlijke ontwikkeling, of ben je geneigd om je vooral te laten meeslepen door de eisen en verwachtingen van de werkvloer?

Een eerlijke assessment van je work-life blend geeft inzichten in gebieden van je leven die misschien meer aandacht verdienen. Het helpt om op de juiste weg te blijven. Een work-life-blend is er nu eenmaal niet van de ene op de andere dag, en is in feite een proces dat steeds in beweging is. Wanneer je dat kunt accepteren, ben je al een heel eind.

Vond je dit een fijn artikel? Vergeet dan niet te ‘klappen’ hier links, zodat zoveel mogelijk lezers dit artikel tegenkomen.

Interessant? Lees dan ook: ‘Hoe kom je tot rust in een razendsnelle wereld? [deel 1]

Moneyou Magazine

Vond je dit een fijn artikel? We hebben nog veel meer van dit voor je. Van praktische artikelen over de huizenmarkt tot prikkelende stukken over virtual reality. En alles ertussenin. Lees lekker verder in ons Moneyou Magazine.

--

--

Lynsey Dubbeld
Moneyou Create

Schrijft en deelt verhalen over trends. Vooral op het vlak van duurzaamheid en MVO. Altijd vanuit een passie voor contentstrategie en trendanalyse.