Hoe Sustainer Homes een standaard zet voor duurzame architectuur

Talita Kalloe [moneyou]
Moneyou Create
Published in
5 min readSep 26, 2017

--

Het ombouwen van containerwoningen tot volwaardige villa’s, wonen in tiny houses of volledig zelfvoorzienend off-the-grid leven. Deze trends hebben alles te maken met een groeiende bewustwording van de ecologische footprint die we achterlaten. Niet zo gek ook, als je je bedenkt dat gebouwen verantwoordelijk zijn voor ruim één derde van de wereldwijde CO2-uitstoot. Voor architectenbureau Sustainer Homes een reden om een nieuwe standaard te zetten. We gingen om de tafel met deze Utrechtse start-up in duurzame architectuur.

Onder de rook van de Jaarbeurs, een weids uitgestrekte parkeerplaats en megabioscoop Kinepolis, is een duurzaam huis misschien wel het laatste wat je verwacht te zien op Jaarbeursplein in Utrecht. Toch staat daar het demohuis van Sustainer Homes. Volledig CO2-neutraal en gemaakt van hout. In een vrij recht-toe-recht-aan ontwerp doet de woning denken aan een kruising tussen een woonboot en een moderne bungalow. En hoewel de oppervlakte niet groter is dan 65m2, zie ik mezelf hier toch wel wonen. Is het niet om de royale veranda en grote ramen, dan is het wel vanwege het duurzame en modulaire karakter ervan. Waar eerder nog geen haar op mijn hoofd ervan zou durven dromen om mijn huis te laten ontwerpen door een architect, leek dit na mijn interview met Sustainer Homes’ projectmanager Niko zowaar ineens een realistische optie. En laat dat nou net het doel zijn van deze Utrechtse start-up: architectuur duurzamer, flexibeler en toegankelijker maken.

De opbouw van Sustainer Homes op het Jaarbeursplein in Utrecht. De demo-woning zal hier naar verwachting tot volgend jaar zomer staan.

Je huis als IKEA-bouwpakket

‘Deze woning was in vier uur tijd gebouwd’, vertelt Niko Bergsma, projectmanager bij Sustainer Homes. We zitten op een gerecyclede designbank in de demowoning op het Jaarbeursplein. Het is goed om te benadrukken dat Niko een vrouw is en geen man. ‘Geen zorgen, dat gebeurt wel vaker’, stelt ze mij en vele andere bezoekers na mij gerust. Ze vervolgt haar verhaal: ‘Door gebruik te maken van nieuwe fabrikage- en ontwerptechnieken, kunnen we architectuur veel toegankelijker maken. We hebben een eigen bouwsysteem ontwikkeld waarmee we huizen gemakkelijk in modules kunnen schakelen en stapelen. Op deze manier kies je zelf wat de vorm, grootte en hoogte van je huis gaat worden.

De bouwtekeningen van een sustainer home bestaan uit modulaire onderdelen die door robots uitgefreesd worden. Vervolgens krijg je een soort IKEA-bouwpakket dat in principe makkelijk en snel in elkaar gezet kan worden. ‘Deze woning stond in vijf blokken klaar bij de aannemer en daardoor is het ook mogelijk om het snel en efficiënt te plaatsen’, vertelt Niko. ‘Vervolgens kun je nog een paar dagen rekening houden met de afwerking, zoals het aansluiten van de elektriciteit bijvoorbeeld.’

‘Ook is recent een bouwwerk van Sustainer Homes opgeleverd op de Greenvillage van TU Delft. Op dit terrein zal ook de eerste hyperloop getest worden.’

Modulair bouwen

Op mijn vraag of je de woning volgens dit principe ook weer volledig uit elkaar kunt halen en ergens anders neer kunt zetten, verschijnt er een lach op Niko’s gezicht. ‘We krijgen deze vraag wel vaker, maar zo werkt het niet helemaal. Je hebt uiteindelijk wel te maken met een volwaardig huis. Als je deze uit elkaar haalt, dan moet dat heel professioneel gebeuren. Het modulaire karakter zit ‘m er vooral in dat je het huis in modules kunt opbouwen. Na afloop kun je alle onderdelen recyclen of hergebruiken.’

‘En dat is nodig’, benadrukt ze. ‘De CO2 die mensen wereldwijd uitstoten met het bouwen en slopen van gebouwen, is nog groter dan de uitstoot via transport en vee. Als we iets aan global warming willen doen, dan kunnen we in de bouw een groot verschil maken.’ Daarin gaat Sustainer Homes verder dan het gebruikmaken van innovatieve bouwsystemen. Over ieder onderdeel in hun ontwerpen is zorgvuldig nagedacht, met het doel om uiteindelijk energieneutraal te kunnen wonen. Of in ieder geval, zo duurzaam mogelijk.

Het ontwerp van een Sustainer Home als recreatiewoning

Duurzaam bouwen

Voor Sustainer Homes betekent dit dat ze rekening houden met de herkomst, de CO2 uitstoot, het energieverbruik en de mogelijkheid tot recycling van elk component dat ze gebruiken. Zowel in de productie van de woningen, als in het verwarmen ervan. Zo is het hele huis van cradle-to-cradle materialen en duurzaam hout gemaakt. De CO2 uitstoot en het energieverbruik van hout is vele malen lager dan bij gangbare materialen zoals beton, staal en baksteen. Ook wordt een Sustainer Home altijd geleverd met zonnepanelen, tenzij de wensen van de eigenaar dit niet toelaten. ‘Zo hebben wij bijvoorbeeld ook het hoofdkantoor van Sissy Boy ontworpen, maar wel in een bestaand pand. In dit zogenaamde box-in-box principe, zijn zonnepanelen niet aan de orde. En als een huis midden in een beschut bos gebouwd wordt — waar weinig zonlicht doorheen komt — hebben zonnepanelen ook weinig zin.’

De eerste hyperloop in een Sustainer Home

Sinds de oprichting van Sustainer Homes in 2015, zijn er vier gebouwen neergezet. Zoals het hierboven genoemde hoofdkantoor van Sissy Boy aan ‘t IJ in Amsterdam-Noord. Deze bestaat uit 85 modules en is gebouwd als een houten dorp in een bestaand pand. Ook is recent een bouwwerk van Sustainer Homes opgeleverd op de Greenvillage van TU Delft. ‘Wij hebben daar kantoorruimtes en studentenwoningen gebouwd die ook gebruikt zullen worden voor het testen van technologische innovaties. Zo zullen studenten van TU Delft daar bijvoorbeeld testen hoe je elektra op een nieuwe manier kunt aanleggen in woningen. Ook de allereerste hyperloop zal op Greenvillage getest worden.’ De ambitie van Sustainer Homes is om uiteindelijk woningen voor particulieren te bouwen en daarmee stukje bij beetje het bouwlandschap in Nederland — en wie weet ook internationaal — te verduurzamen.

Sustainer Homes Speeddate

Naam: Sustainer Homes

Oprichters: Gert van Vugt, Sol van Kempen, Jasintha Baas en Wolf Bierens

Bestaat sinds: april 2015

Missie: van duurzaam wonen de standaard maken

Ambitie: Sustainer Homes opschalen naar het buitenland

Interieurdesign voor de recreatiewoning van Sustainer Homes

Interessant? Lees dan ook: ‘Minimalistisch wonen: wat is het en is het iets voor jou?

Moneyou Magazine

Vond je dit een fijn artikel? We hebben nog veel meer van dit voor je. Van praktische artikelen over de huizenmarkt tot prikkelende stukken over virtual reality. En alles ertussenin. Lees lekker verder in ons Moneyou Magazine.

--

--

Talita Kalloe [moneyou]
Moneyou Create

Schrijft en deelt. Over creatief ondernemerschap, trends en transities. Altijd met een duurzaam tintje.