Biologen aan de design tafel: maak kennis met biomimicry

Talita Kalloe [moneyou]
Moneyou Create
Published in
3 min readOct 9, 2017

--

Designers en wetenschappers gaan steeds vaker op zoek naar duurzamere manieren om te innoveren. En van wie kun je dit beter leren dan van de natuur zelf. Want met 4,6 miljard jaren aan trial & error, weet moeder aarde inmiddels redelijk goed wat wel en niet werkt. Maak kennis met biomimicry: innovaties waarin natuur en techniek hand in hand gaan.

Biomimicry is niets nieuws

Al sinds de oudheid maakt de mens gebruik van de natuur in het maken van gebruikersobjecten. Maar met een prangend klimaatprobleem voor de deur, zijn steeds meer bedrijven bezig om de slimme wetmatigheden van de natuur op te nemen in het verduurzamen van innovaties. Grote kans dus dat je de term Biomimicry steeds vaker tegen gaat komen. Wereldwijd zijn er op dat gebied al interessante ontwikkelingen gaande. Ontwikkelingen die grote veranderingen teweeg kunnen brengen in onze manier van leven. Of die dat al hebben gedaan zonder dat we het wisten. Een kleine greep.

Lilypad: drijvende steden voor ecologische vluchtelingen

Vincent Callebaut is een Belgische ecologisch architect die zich in al zijn ontwerpen laat inspireren door biomimicry. Callebaut ontwerpt gebouwen en steden die bij moeten dragen aan een duurzamere leefomgeving in de toekomst. Een mooi voorbeeld hiervan is de Lilypad. Dit zijn drijvende steden, ontworpen om ecologische vluchtelingen te huisvesten wanneer de zeespiegel stijgt en zij genoodzaakt zijn hun woonplaats te verlaten. Zoals de naam al doet vermoeden is de Lilypad geïnspireerd op een lelieblad. Dit blad heeft een unieke structuur, waardoor een grote oppervlakte stabiel kan blijven drijven.

De Lilypad — een design van Vincent Callebaut — met het doel om klimaatvluchtelingen op te vangen.

Bionic Car: Mercedes-Benz liet zich inspireren door de Koffervis

Voor het ontwerp van hun Bionic Car maakte ook Mercedes-Benz gebruik van Biomimicry. De inspiratie voor het ontwerp van deze auto kwam van de zogenaamde Koffervis (ook wel Boxfish genoemd). Deze vis blijkt een begenadigd zwemmer te zijn en ondervindt bijna geen weerstand in het water dankzij zijn unieke vorm. De koffervis dankt zijn naam aan zijn vierkante vorm met ronde hoeken. Voor de aërodynamica van de Bionic Car bestudeerde de onderzoekers en ingenieurs de vorm en mobiliteit van dit unieke beestje en vertaalden dit door naar hun innovatieve concept car.

De koffervis — ook wel The Boxfish genoemd.
De Bionic Car van Mercedes-Benz is gebaseerd op de vorm van een koffervis.

Het goede oude klittenband

We gebruiken het al van jongs af aan om onze schoenen mee vast te zetten of onze jas mee dicht te knopen: klittenband. Maar wat weinig mensen weten, is dat klittenband ook vanuit een biomimicry gedachte is ontstaan. Het was de Klit-plant (ook wel bekend als Kleefkruid) — die als inspiratie diende voor de Zwitserse George de Mestral. Hij verbaasde zich erover hoe goed het kruid in de vacht van zijn hond bleef zitten en begon de plant te bestuderen. Aan het uiteinde van de Klit zag hij kleine weerhaakjes. Dit principe gebruikte hij voor een uitvinding die inmiddels niet meer weg te denken is uit ons dagelijkse leven.

Klittenband is geïnspireerd op de weerhaakjes aan deze plant — De Klit.

Interessant? Lees dan ook: ‘Technologische singulariteit — hoe ziet de wereld eruit wanneer robots slimmer zijn dan mensen?

Moneyou Magazine

Vond je dit een fijn artikel? We hebben nog veel meer van dit voor je. Van praktische artikelen over de huizenmarkt tot prikkelende stukken over virtual reality. En alles ertussenin. Lees lekker verder in ons Moneyou Magazine.

--

--

Talita Kalloe [moneyou]
Moneyou Create

Schrijft en deelt. Over creatief ondernemerschap, trends en transities. Altijd met een duurzaam tintje.