Hyperloops en vliegende taxi’s: dit is de toekomst van mobiliteit

Talita Kalloe [moneyou]
Moneyou Create
Published in
4 min readDec 18, 2017

--

De manier waarop wij onszelf verplaatsen is behoorlijk veranderd in de afgelopen dertig jaar. Een auto delen is populairder dan er een bezitten. En nog even en jouw auto rijdt zichzelf op de minuut af, voorverwarmd voor zonder chauffeur. Maar naast die zelfrijdende auto staan er nog veel meer innovaties op de stapel die onze kijk op mobiliteit voorgoed gaan veranderen. We zetten er een paar op een rij.

Toekomstmuziek?

Nee hoor. Volgens tech- en wetenschapschapsjournalist David Lemereis zitten we er al middenin. Noorwegen wil vanaf 2025 stoppen met de verkoop van auto’s met een verbrandingsmotor. General Motors mag vanaf 2018 in New York haar eerste zelfrijdende taxi’s testen. En Minister Schulz pleit voor een testtraject in Flevoland met de hyperloop. Je weet wel: die luchtdrukbuis die een snelheid tot wel 1200 kilometer per uur kan halen. Ja, er zijn innovaties gaande die de weg van A naar B drastisch zullen veranderen.

Zelfvliegende taxi’s

Een zelfbesturende, elektrische drone waarmee je korte afstanden kunt afleggen. Vliegend. In China werd de Ehang 184 ontwikkeld door oprichter en CEO Huazhi. In deze zelfvliegende taxi hoef je alleen je bestemming in te voeren op een touchscreen. Vervolgens stijgt hij op en vliegt de drone autonoom naar de gewenste bestemming. Om alle vluchten in goede banen te leiden worden de passagiersdrones vanuit een commando-centrum gemonitord. Dubai heeft inmiddels testen uitgevoerd met de Ehang 184 en wil het vervoersmiddel in gaan zetten om de verkeersdrukte in het Emiraat de kop in te drukken. Nog even dus, en het fenomeen taxi krijgt een compleet nieuwe betekenis.

Magnetische hoverboards en zelfrijdende autobanden

Autobanden gigant Hankook schreef dit jaar een challenge uit voor futuristische vervoersmiddelen. Uit de challenge zijn vijf winnaars uit de bus gekomen die ieder hun eigen visie op de toekomst van mobiliteit haarfijn schetsen. En dat belooft wat:

  • De Magfloat: een magnetische, zwevende hoverboard
  • De Autobine: een uitrekbare bus waarbij je de hoeveelheid banden kunt aanpassen aan het aantal passagiers
  • De Flexup: een enkele autoband die zo wendbaar is, dat je er trappen mee op en af kunt alsof je op ski’s staat
  • De shifttrack: speciaal ontworpen voor politieachtervolgingen. Het voertuig is zo ontworpen dat je geen vaart hoeft te minderen als je een bocht moet maken.
  • de iPlay: een voertuig met twee gigantische wielen aan de zijkant dat zelfs op zeer hoge snelheid makkelijk wendbaar is

De futuristische banden van Hankook worden inmiddels in samenwerking met de University of Cincinnati onder de noemer ‘Connect to the Connected World’ ontwikkeld. Daarmee wil het bedrijf mogelijke innovatieve bandentechnologieën schetsen voor de toekomst van mobiliteit. Denk aan mobiliteitsconcepten zoals carsharing, autonoom rijden en auto’s die met elkaar verbonden zijn. Heel benieuwd wat we hiervan ook daadwerkelijk op de markt terug gaan zien. Aan vernieuwende ideeën in ieder geval geen gebrek.

De Hyperloop

De hyperloop is natuurlijk onmisbaar in dit rijtje. Elon Musk — bekend van onder andere de Tesla — bedacht het idee voor de Hyperloop in 2012. De hyperloop wordt naast treinen, auto’s, boten, vliegtuigen en raketten gezien als de vijfde manier van transport. De Hyperloop is een dichte capsule met lage luchtdruk, dat over een speciaal hiervoor aangelegd spoor binnen 1,1 seconde een snelheid van 187 kilometer per uur kan bereiken. Met die snelheid zit je met een half uurtje in Berlijn. Er zitten nog een hoop haken en ogen aan het in werking stellen van de hyperloop. Toch lijkt de realisatie geen ver van je bed show meer. De Nederlandse Hyperloop-startup HARDT legde eerder dit jaar al met bouwbedrijf BAM een testtraject voor de Hyperloop aan in Delft. Daar ligt nu een buis van 30 meter om de treintechnologie mee te testen. Leuk weetje: op hetzelfde terrein bouwde de Utrechtse start-up Sustainer Homes de Green Village.

Lees ook: hoe Sustainer Homes een standaard zet voor duurzame architectuur

Een futuristische fiets zonder spaken

Een ultralicht, futuristisch design van carbon, zonder spaken, met hypermoderne verlichting en banden zonder lucht: maak kennis met de Cyclotron. De fiets die naar eigen zeggen “de toekomst van het fietsen gaat veranderen.” Je kunt de fiets connecten met je smartphone en daarmee je prestaties meten. Het opladen van de fiets is niet nodig, dat doe je tijdens het fietsen met je dynamo. De cyclotron werd in recordtempo gefinancierd via Kickstarter en zit nu in de pre-order fase. Wanneer de fiets daadwerkelijk op de markt komt is nog onbekend.

De Cyclotron belooft de toekomst van het fietsen te gaan veranderen

Maar: wat betekent dit nu?

Met de komst van al deze nieuwe manieren van transport komen er een hoop vragen op. Hoe gaat het werk van automonteurs er in de toekomst uitzien? Bestaan rijinstructeurs over twintig jaar nog? Wat als de technologie in een vliegende taxi het laat afweten? En welke morele en ethische kwesties komen er kijken bij al deze toekomstige innovaties? We kunnen er uren over doorgaan, maar dat bewaren we voor een andere keer. Voor nu zijn we vooral benieuwd: hoe zie jij de toekomst van mobiliteit voor je? En welke onvermijdelijke kansen en uitdagingen komen daarbij kijken volgens jou? We zijn benieuwd!

Interessant? Lees ook: wanneer wordt elektrisch rijden goedkoper dan rijden op diesel of benzine?

Moneyou Magazine

Vond je dit een fijn artikel? We hebben nog veel meer van dit voor je. Van praktische artikelen over de huizenmarkt tot prikkelende stukken over virtual reality. En alles ertussenin. Lees lekker verder in ons Moneyou Magazine.

--

--

Talita Kalloe [moneyou]
Moneyou Create

Schrijft en deelt. Over creatief ondernemerschap, trends en transities. Altijd met een duurzaam tintje.