Op zoek naar geluk? Investeer dan in belevenissen

Lynsey Dubbeld
Moneyou Create
Published in
6 min readJul 18, 2018

--

Een nieuwe auto, een groter huis of de allernieuwste smartphone. We kunnen oprecht blij worden van een nieuwe aankoop. Maar worden we er op de lange termijn ook echt gelukkig van? Over het algemeen niet. Het geluksgevoel dat we overhouden aan waardevolle ervaringen daarentegen gaat veel langer mee. Investeer je geld dan ook liever daar in! Overigens hoeven die ervaringen zeker niet altijd spectaculair en duur te zijn. Met deze tips creëer je geluksmomenten.

Ken je de kick die je krijgt van een nieuwe aankoop? Die is er echt: je brein maakt tijdens een shopping spree namelijk dopamine aan, een hormoon dat een lekker gevoel geeft. Maar erg lang duurt de pret meestal niet. De aankoop van iets nieuws leidt alleen tot een kortstondig geluksmoment, zo blijkt uit onderzoek. Écht geluk ervaren we juist door betekenisvolle ervaringen: die leveren namelijk mooie herinneringen op waar we nog lange tijd met een heerlijk gevoel aan terugdenken.

Eerlijk toegegeven, consuminderen is niet altijd even makkelijk. De verleiding om voortdurend geld uit te geven aan de nieuwste trends op mode- en -tech gebied is -zeker voor jonge mensen-groot. Voel je weer eens de drang om iets nieuws aan te schaffen? Bedenk dan dat je je geld ook zou kunnen uitgeven aan leuke dingen doen en waardevolle momenten creëren. Let wel, zulke memorabele momenten hoef je niet noodzakelijkerwijs tijdens een spectaculaire reis op te doen. Ook in het dagelijks leven kun je kleine geluksmomentjes inbouwen. Vergeet dus de stereotype bucket -list. Met deze slimme tips creëer je fijne herinneringen.

1] Koop tijd!

Hoe minder je uitgeeft, hoe minder geld je nodig hebt. Wat betekent dat? Inderdaad, dat je minder hoeft te werken en dus meer tijd hebt voor leuke activiteiten. In plaats van elk halfjaar een compleet nieuwe garderobe of de nieuwste Iphone aan te schaffen, kun je dus beter een dag minder gaan werken. Zo blijkt uit onderzoek dat mensen over het algemeen gelukkiger worden van meer vrije tijd dan van meer geld.

Naast minder werken, kun je je geld ook investeren in diensten die jou vervelende taakjes uit handen nemen. Volgens een internationaal onderzoek maakt geld uitgeven aan diensten die ons een tijdsbesparing opleveren echt gelukkiger. Denk aan het laten schoonmaken van je huis of maaltijden laten bezorgen zodat jij niet hoeft te koken. De investeringen in tijd verminderen stress en versterken positieve emoties.

2] Ga voor een vakantie met meerwaarde

Laat je niet gek maken door vacation shame: ga op reis! Een break van de dagelijkse beslommeringen is de ideale manier om gelukservaringen op te doen. Reizen verruimt ons blikveld en vakantie geeft alle ruimte om routines te doorbreken en nieuwe ervaringen op te doen.

Volgens Johan Idema, auteur van de gids “How to be a better tourist”, doe je tijdens een vakantie pas echt onvergetelijke ervaringen op als je je flink onderdompelt in de lokale situatie. Idema adviseert bijvoorbeeld om op je vakantiebestemming boodschappen te doen in de buurtsupermarkt en een local in te huren als gids in plaats van simpelweg de hotspots uit de reisgids af te lopen. Ook een tijdje ter plekke werken is volgens Idema een goede manier om een andere kant van je vakantiebestemming te ervaren: zo kan je de lokale cultuur echt leren kennen en nieuwe mensen ontmoeten die je een inkijkje geven in de plaatselijke gewoonten en must-sees. En nee, die ervaring doe je niet op als je op je vakantiebestemming vanaf je laptop gaat zitten werken. Hoe dan wel? Door bijvoorbeeld vrijwilligerswerk te doen. Hiermee ontwikkel je jezelf niet alleen, anderen helpen maakt ook gelukkig.

3] Lang is niet per se beter

Een jaar rond de wereld reizen. Een halve marathon lopen. Een week aan een tropisch strand liggen. We denken nogal eens dat onvergetelijke herinneringen pas ontstaan als we iets langdurig meemaken. Maar ook kortstondige momenten kunnen al veel doen — als we ze maar intens beleven en op een positieve manier afronden.

Volgens de zogenoemde peak-end rule herinnert ons brein namelijk vooral de highlights en de laatste momenten die we daarvan meemaken. Als we dit cognitieve trucje eenmaal doorhebben, kunnen we daar slim gebruik van maken. Zorg bijvoorbeeld dat je een feest, vakantie of ander event eindigt met het meest memorabele. Dit betekent ook dat je, als je iemand echt blij wilt maken met een stortvloed aan geschenken, het allermooiste cadeau als laatste geeft. En investeer liever in écht waardevolle momenten dan in ervaringen waarvan je gematigd blij wordt. Lees: ga liever met vrienden kijken naar een spectaculaire zonsondergang dan een dag op de bank liggen Netflixen. En wist je dat kleine porties van je favoriete eten net zo memorabel zijn als borden vol?

4] Zet je positieve bril op

Met een betekenisvolle vakantie en intense belevenissen kan je heel concreet geluksmomenten creëren. Maar soms is geluk ook een kwestie van de juiste mindset. Wie geluksmomenten wil meemaken, doet er goed aan om de ogen en oren er goed voor open te houden. Je perspectief beïnvloedt namelijk in belangrijke mate de positiviteit die je ervaart. In een TED Talk verwoordt psycholoog Shawn Achor het als volgt: niet de realiteit vormt ons, maar de lens waardoor ons brein naar de wereld kijkt. Zeker negentig procent van ons lange-termijn-geluk hangt volgens Achor dan ook niet af van externe zaken, maar van hoe je daarmee omgaat.

Geef dus bewust aandacht aan de positieve dingen in je leven en probeer ook in tijden van tegenspoed de mooie momenten te zien. Ok, dat is soms inderdaad makkelijker gezegd dan gedaan. Maar wat volgens Anchor kan helpen is om die positieve dingen die je meemaakt op te schrijven. ‘Besteed dagelijks vijf minuten aan het opschrijven van drie goede dingen die je die dag hebt meegemaakt’, tipt hij. ‘Hierdoor train je je hersenen om op positieve zaken te letten. Bovendien helpt het opschrijven van positieve gebeurtenissen om ze als het ware opnieuw te beleven.’ Niet onbelangrijk, want nagenieten is bijna net zo fijn als the real thing.

5] Wees dankbaar voor wat je hebt

Gelukkige mensen zijn dankbare mensen, blijkt uit talloze studies. Dankbaarheid — over de positieve dingen die je meemaakt en richting de mensen om je heen — maakt je tevredener en optimistischer. Actief nadenken over zaken waarvoor je dankbaar bent, activeert namelijk de dopamine-aanmaak in het brein. En dat geeft een lekker gevoel. Daarom mag dankbaarheid gerust bovenaan je dagelijkse to-do-lijst staan.

Heb je even een duwtje in de rug nodig om dankbaarheid te ervaren? Houd dan een dankboek of- journal bij. In dit dagboek nieuwe stijl — waar tegenwoordig de prachtigste uitvoeringen van zijn — schrijf je elke dag drie dingen waarvoor je dankbaar bent. Dit kunnen grote gebeurtenissen zijn, bijvoorbeeld een promotie op je werk, of het boeken van een fantastische vakantie Maar ook ogenschijnlijk alledaagse zaken zijn de moeite van het noteren waard. Denk aan een perfecte cappuccino in je lunchpauze of een goed boek waarin je een avond lang op de bank verdiept bent. De effecten van journaling zouden al in tien weken merkbaar zijn. Fijne bonus: structurele aandacht voor dankbaarheid maakt je gezonder en emotioneel intelligenter.

6] Wacht niet op het perfecte moment

Maak je keuze en ga ervoor. Het klinkt zo simpel. Toch blijkt dat in de praktijk vaak ingewikkeld. We zijn namelijk nogal eens bang om een ervaring mis te lopen en twijfelen daarom lang over de juiste keuze. FOMO-Fear Of Missing Out- is voor veel millennials een tweede natuur geworden. Maar laat nu juist die zoektocht naar de perfecte keuze tot keuzestress leiden. Geen wonder dat knopen doorhakken positieve effecten heeft op onze hersenen. Een keuze maken — ook als dat niet de perfecte beslissing is — zorgt dat je weer een doel voor ogen hebt en hierdoor ervaar je minder stress.

Ga dus niet eindeloos op zoek naar de ultieme vakantiebestemming, het perfecte dankboek of het ideale cadeau. Het gevaar bestaat dat je eindeloos gaat wikken en wegen om te bedenken uit welke ervaring je het meeste geluk gaat halen. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Zo’n zoektocht kost alleen maar energie en tijd — en die kun je beter gebruiken om gelukservaringen op te doen.

Vond je dit een fijn artikel? Vergeet dan niet te ‘klappen’ hier links, zodat zoveel mogelijk lezers dit artikel tegenkomen.

Interessant? Lees dan ook: ‘Millennials vinden zichzelf heel ‘groen’, maar zijn ze dat ook?’.

Moneyou Magazine

Vond je dit een fijn artikel? We hebben nog veel meer van dit voor je. Van praktische artikelen over de huizenmarkt tot prikkelende stukken over virtual reality. En alles ertussenin. Lees lekker verder in ons Moneyou Magazine.

--

--

Lynsey Dubbeld
Moneyou Create

Schrijft en deelt verhalen over trends. Vooral op het vlak van duurzaamheid en MVO. Altijd vanuit een passie voor contentstrategie en trendanalyse.