Waarom je ineens hipsters op E-bikes ziet racen

Hagar Jobse
Moneyou Create
Published in
5 min readMay 1, 2018

--

De elektrische fiets? Die werd toch alleen gebruikt door je oma? Juist. Maar dat was de Spartamet — zo’n twintig jaar geleden. Inmiddels is er een hoop veranderd en pakken steeds meer mensen van allerlei verschillende leeftijden graag het innovatievere broertje: de E-bike. Niet zo gek, want we kunnen er steeds grotere afstanden mee afleggen. Gaan we straks massaal met de elektrische fiets in plaats van met de auto?

Oubollig imago

Elektrische vervoersmiddelen- denk aan de elektrische auto en het elektrische vliegtuig- hebben al snel een hip en tech savvy imago. Maar de elektrische fiets? Die associeerden we lange tijd vooral met oubolligheid. Tot voor kort. De E-bike is namelijk bezig aan een enorme opmars. Terwijl de totale verkoop van het aantal fietsen in Nederland daalt, neemt het aantal verkochte E-bikes alleen maar toe. Bijna een derde van het totaal aantal verkochte fietsen in Nederland is inmiddels een elektrische fiets.

Psssst! Win dé e-bike der e-bikes: de VanMoof Electrified S

Open een Moneyou Go rekening en win een VanMoof Electrified S (t.w.v. € 3.000). Hoe tof Moneyou Go is en hoe hip de VanMoof Electrified S, ontdek je hier.

Maar de E-bikes van nu hebben dan ook niet zo veel meer te maken met de Spartamet, een snorfiets met een hulpmotor die aan het achterwiel was bevestigd, waar je ouderen twintig jaar geleden mee zag. De huidige E-bike heeft een ingebouwde elektromotor in het voor- of achterwiel of bij de trapas. Hierdoor gaat het trappen makkelijker en lichter. De accu, die je zelf thuis oplaadt, voorziet de elektromotor van energie. De instellingen op het display en verschillende sensoren bepalen hoeveel ondersteuning je bij het trappen krijgt. Stel, je rijdt een heuvel op en moet hierdoor harder trappen. De fiets herkent de ‘situatie’ en geeft je een extra steuntje in de rug. Ook komen er steeds meer technische snufjes bij, zoals bijvoorbeeld een display dat je vertelt hoe hard je fietst, maar ook hoeveel kilometer je nog kunt afleggen op de accu.

Altijd de wind mee

Vooruit, de helft van het totaal aantal afgelegde kilometers met een elektrische fiets in Nederland, wordt nog steeds wordt afgelegd door 65-plussers. Maar ook steeds meer jonge mensen pakken de E-bike. Niet zo gek. Met een elektrische fiets kun je namelijk een stuk meer kilometers afleggen dan met een gewone stadsfiets. De gemiddelde E-bike gaat 25 kilometer per uur. Waar je er met een gewone stadsfiets na tien kilometer wel doorheen zit, leg je met een elektrische fiets met gemak twintig kilometer af. Eigenlijk heb je continu het gevoel dat je ‘wind mee’ hebt. Dus lekker met de Hollandse wind in je haren fietsen zonder dat je je kapot trapt.

Volgens woordvoerder Paul de Waal van de brancheorganisatie mobiliteit Bovag is de elektrische fiets vooral populair bij mensen die veel moeten forenzen voor hun werk en bij middelbare scholieren die in een andere plaats naar school gaan dan waar ze wonen. ‘Een vriendin van mij woont in de Rijp, maar haar zoon gaat naar school in Alkmaar’, legt hij uit. ‘Dat is zo’n achttien kilometer. Hij heeft dus een E-bike. Op deze manier krijgt hij meer beweging dan wanneer hij met de bus gaat.’ Want, trappen mag met de E-bike dan een stuk minder zwaar zijn dan met de gewone stadsfiets, het betekent niet dat het ‘gezondheidseffect’ vervalt. ‘Het is geen brommer’, legt hij uit. ‘Je moet dus wel gewoon trappen, anders ga je niet vooruit. Alleen krijg je bij een E-bike ondersteuning bij het trappen.’

Enorm aanbod

Goedkoop is de elektrische fiets nog niet. Een E-bike kun je kopen vanaf duizend euro. Maar de verwachting is dat, naarmate de fiets steeds normaler wordt, de prijs omlaag zal gaan. Met het aantal E-Bike gebruikers stijgt ook het aanbod. Voor elk soort type gebruiker is er inmiddels wel een speciale fiets; een elektrische bakfiets bijvoorbeeld, een elektrische vouwfiets of een E-mountainbike. Het nieuwste is de High Speed E-Bike, die gaat maar liefst 45 kilometer per uur. Op het oog is dit een gewone sportfiets, maar hij gaat net zo snel als een brommer. Voor de wet gezien is het dat dus ook. De Waal: ‘Net als bij elke andere fiets, moet je bij het gebruik van de speed E-bike gewoon trappen. Maar omdat hij zo ontzettend snel gaat is een helm dragen verplicht.’ Voor deze fiets moet je overigens wel iets dieper in de buidel tasten. Prijzen beginnen net onder de duizend euro.

Psssst! Win dé e-bike der e-bikes: de VanMoof Electrified S

Open een Moneyou Go rekening en win een VanMoof Electrified S (t.w.v. € 3.000). Hoe tof Moneyou Go is en hoe hip de VanMoof Electrified S, ontdek je hier.

Daarnaast komen bij een E-bike nog wat extra kosten kijken. Zo moet de accu van de fiets om de vijf jaar vervangen worden en dat kost al gauw vijfhonderd euro. Het opladen van de accu daarentegen is weer relatief goedkoop, namelijk ongeveer twaalf cent per keer. Een E-bike mag dan duurder zijn dan de gewone stadsfiets, het is nog altijd goedkoper dan een auto.

Vervangt de E-Bike de auto?

Als je met een E-bike zo snel gaat, waarom zou je dan nog de auto pakken? Kwam je met een gewone stadsfiets vaak bezweet aan op je werk? Bij een E-bike gebeurt dit minder snel, de inspanning die je levert is immers kleiner. Fietsen is bovendien gezonder, milieuvriendelijker en je vermijdt ook nog eens files. Volgens de Waal laten steeds meer mensen de auto dan ook staan. ‘Mijn eigen vrouw bijvoorbeeld pakt steeds vaker de E-Bike voor afstanden waar ze normaal gesproken de auto voor had genomen.’ En ze is niet de enige. Uit studies is ook al gebleken dat mensen voor afstanden tot vijftien kilometer per uur voor de E-bike kiezen in plaats van de auto. Zo ook journalist Arno Haitema, die elke dag op zijn Speedpedelec van zijn woonplaats Castricum naar de redactie van de Volkskrant in Amsterdam rijdt. Die dertig kilometer legt hij af in vijfenzeventig minuten. Files zoeft hij voorbij. ‘De zeldzame keren dat ik de auto pak, duurt de reis altijd langer,’ schrijft hij in zijn stuk voor de krant.

Kortom, de E-bike is gezond, snel en — niet onbelangrijk — ook stil. Waar motorrijders met hun brullende motoren vaak irritatie opwekken, zoeft de elektrische fietser in stilte voorbij. Bovendien worden afstanden ineens een stuk kleiner. Zeker nu steeds meer mensen door de hoge huizenprijzen in steden gedwongen zijn verder weg te gaan wonen. Met een E-bike blijkt die afstand ineens best te overbruggen. Grote kans dat de E-bike straks niet meer weg te denken is uit het straatbeeld. Ver weg van het oubollige imago van rondzoefende bejaarden, maar in stijlvolle high tech ontwerpen en de nieuwste innovatieve snufjes. Daar mag je best mee gezien worden, toch?

Moneyou Magazine

Vond je dit een fijn artikel? We hebben nog veel meer van dit voor je. Van praktische artikelen over de huizenmarkt tot prikkelende stukken over virtual reality. En alles ertussenin. Lees lekker verder in ons Moneyou Magazine.

--

--

Hagar Jobse
Moneyou Create

journalist, radiomaker, pendelt tussen Madrid en Amsterdam