Studenten aan de slag voor Nijmeegse uitdagingen

Wenne Bergman
MWD Onderwijs Innovatie
3 min readNov 10, 2016

In samenwerking met de Radboud Universiteit, SSHN en onze proeftuin Sociale Cohesie MWD organiseerden de Dames van Pit op 2 november jl. een dialoogsessie met het Nijmeegse veld (Prototype #3). Doel van deze sessie was te verkennen welke kansen en uitdagingen er liggen voor studenten als het gaat om de integratie van wonen, leren en werken. Ruim 35 geïnteresseerden namen deel; studenten, docenten, vertegenwoordigers van woningcorporaties, ambtenaren van de gemeente Nijmegen, wijkmanagers en politieke partijen.

Met pitches door verschillende partijen (Standvast Wonen, Mondial College/ROC, De Gemeenschap, Gemeente Nijmegen en studenten SAP/ Pedagogiek) worden deelnemers geïnspireerd voor uitdagingen uit die praktijk. De casuïstiek die wordt gepresenteerd is uiteenlopend: duurzaamheid, onderwijskansen, sociale cohesie en de meerwaarde van de student komen aan bod. Met dit laatste aspecten mogen wij als deelnemers vervolgens aan de slag. Welke meerwaarde kan de student hebben bij de gepresenteerde uitdagingen?

Als gespreksleider mag ik door op het thema onderwijskansen. De uitdaging hierbij luidt: hoe kunnen we ervoor zorgen dat in 2020 alle ouders samen met school werken aan de schoolse ontwikkeling en gedragsontwikkeling van hun kinderen? Concreet toegespitst op een woonproject met studenten: hoe kan de student bijdragen aan ouderbetrokkenheid en wat is precies de meerwaarde van de inzet van een student?

Aan tafel zitten drie studenten MWD van de HAN, één student MWD van de HU en onze casusinbrenger Nance Baltussen, schoolmaatschappelijk werkster bij het Mondial College en het ROC Nijmegen. We beginnen met een verheldering van het vraagstuk met als doel de winst van deze uitdaging in beeld te brengen. We clusteren diverse belanghebbende partijen, zoals de jongere en ouders, de school, maar ook het werkveld, de regio, de samenleving, economie etc. Vervolgens denken we na over de meerwaarde van de student bij deze uitdaging. Opvallend is dat we diverse argumenten kunnen bedenken, maar dat we steeds weer uitkomen bij ‘laagdrempelig’. Wat verstaan we hieronder? ¨Nou simpel, zegt één van de studenten, als je in een bepaalde wijk woont, kun je eenvoudig in contact komen met een jongere, je kunt altijd wel een ingang vinden en op die manier in contact komen met de ouders¨. ¨Wij begrijpen ons schoolsysteem, dat overigens zeer complex is in Nederland. Voor mensen met een migratieafkomst kun je dit systeem als student veel meer toegankelijk en inzichtelijk maken¨. Maar ook: ¨Het vergt wel veel tijd, langzaam aan contact opbouwen om vertrouwen te winnen¨. Een dilemma dat hierbij naar voren komt is welke rol de student dan heeft: ¨Ben ik als student MWD een hulpverlener? Dan heb ik wel meer informatie nodig over het gezin¨. Onzin, zegt een andere student. ¨Je bent gewoon wijkbewoner, dus je hebt niet meer informatie nodig, gewoon contact maken als wijkbewoner¨. We gaan nog even door op dit dilemma. Als gespreksleider merk ik dat het voor de studenten niet helemaal helder is vanuit welke rol zij een meerwaarde kunnen vervullen. Juist omdat zij ervaring en expertise hebben opgebouwd in hun studieloopbaan, willen zij deze rol ook als professional insteken. We hebben het over het belang van een goede begeleiding in een dergelijk traject; supervisie en ook intervisie. Studenten opperen dat een gemeenschappelijke fysieke ruimte hierbij ook van belang kan zijn. Een plek waar je elkaar kunt ontmoeten om ervaringen uit te wisselen hoe het wordt ervaren als student een extra opgave te hebben in een wijk. Maar ook een goede selectie vooraf, welke student is geschikt voor dit project en hoe bepaal je dat? Deze laatste aspecten vormen tevens onze aanbeveling aan de initiatiefnemers.

Plenair worden alle opbrengsten van de verschillende tafels teruggekoppeld. Er worden concrete vervolginitiatieven voorgesteld. Werkgroepen, samengesteld uit verschillende partijen, worden gevormd om te kunnen voortborduren op ideeën die tijdens deze sessie zijn ontstaan. Concluderend is deze eerste missie zeer geslaagd. Diverse partijen zien de meerwaarde van een woonproject met studenten. Tegelijkertijd wordt juist door de inbreng van studenten duidelijk, dat dit geen eenvoudige opgave is.

--

--