Helt Texas på SXSW 🤠

Christoffer Bølum
norse.co
Published in
7 min readApr 4, 2018

--

I mars måned, hvert år, arrangeres konferansen alle som er interessert i musikk, film, eller teknologi, snakker om — nemlig SXSW (les: South by Southwest) i Austin, Texas. Over 400.000 deltakere fordeles mellom tre konferanser; Music, Film og Interactive, der sistnevnte har fokus på teknologi og digitale produkter. Gjennom 10 dager er gatene i Austin overfylt av folk med store konferansepass rundt halsen og nesene dypt nede i mobilskjermen. Her er det nemlig om å gjøre å få med seg mest mulig av alle foredrag, paneldiskusjoner, eventer, demonstrasjoner og fester, og mobilskjermen er hovedkilden for informasjon og navigasjon til alt som skjer.

Vi i Norse tok turen til SXSW Interactive, og sammen med titusener av andre, trålet vi oss gjennom gater, messeområder, eventlokaler og barer. Alle med håpefulle blikk om å få med seg det nyeste og hotteste som skjer på teknologifronten akkurat nå.

I denne artikkelen vil jeg gi et bilde av hvordan det oppleves å delta på SXSW, etterfulgt av en oppsummering av hvilke teknologier som ble lagt vekt på. Vi har også laget en kort video fra turen, denne kan du se nederst i artikkelen.

Opplevelser for alle

De store merkevarene skal ha mye av æren for alt det en kan oppleve på SXSW. Gjennom såkalte brand activations, får man se og prøve all den spennende teknologien, produktene og konseptene som de store merkevarene ønsker å vise frem i Austin. Det skal sies at antallet slike brand activations, og størrelsen på disse har roet seg litt de siste årene, men det er likevel et hav av ulike installasjoner og eventer — mer enn man klarer å få med seg under oppholdet. Google hadde som forventet et sterkt fokus på sin stemmestyrte assistent, dog i litt mindre skala enn de hadde under årets CES i Las Vegas. Et eget hus midt i Austin var tatt over og re-brandet til “Google Fun House” der deltakere kunne se og oppleve mange av mulighetene Google Assistant kan tilby, med tilkoblede vindusskjermer, smartlys, Margarita drink-mixer, og en robot som sorterer klærne dine for å nevne noen.

Det teknologi-fokuserte mediehuset Mashable hadde som vanlig tatt over et annet bygg i sentrum. På Mashable House kunne man oppleve gamle arcade spill i VR, delta i ulike konkurranser og aktiviteter, hilse på robothunder eller bare gå rundt og la inntrykkene synke inn, alt knyttet til teknologi på en eller annen måte. Youtube, Twitter, Sony, Bose, Panasonic og Pinterest var noen av de andre “husene” man kunne besøke for å oppleve både kjent og ukjent teknologi.

HBO-serien Westworld var helt klart en av de aller største snakkisene under årets festival, og mye av grunnen var nok fordi de hadde gjenskapt store deler av Sweetwater, den første byen gjestene ankommer når man entrer Westworld i serien. Heldige gjester på SXSW kunne få oppleve hvordan det hadde vært å velge seg en hvit eller sort cowboyhatt (les: goodguy eller badguy) for deretter å bevege seg inn i en tro kopi av den spennende robotverdenen. I tillegg til gjenskapelsen av selve parken, stilte Westworld regissør Jonathan Nolan opp sammen med et utvalg av skuespillerne, for en prat rundt serien på en av hovedscenene i Austin Convention Center. Det var under nettopp denne praten at selveste Elon Musk også entret scenen, foran et overrasket og jublende publikum. Her tok han opp de mulighetene og utfordringene vi mennesker vil møte i årene som kommer, og hvordan teknologi kan være et verktøy for å utnytte dette til det fulle.

Det er lett å bli overveldet av mengden foredrag, eventer og andre happenings som finner sted under SXSW, og for å få mest mulig ut av konferansen er det ett nøkkelord som stikker seg ut; planlegging. Det finnes noe for enhver interesse, og skal man få med seg litt av det man ønsker, så er man nødt til å sette seg inn i hva som skjer i forkant. Vi så nødvendigheten av å sette opp dagsplaner med prioriterte lister på hva vi ønsket å oppleve til ulike tider, samt en god del alternativer — for det er mange av prioriteringene som faller bort på grunn av pågang og kø, men også fordi man kommer over så mye annet underveis.

Hva skjer fremover?

Det er ingen tvil om at AR, VR og robotics fortsatt står øverst på listen over satsningsområder for mange av de store tech selskapene i 2018, men det er også veldig spennende å se hvilken oppmerksomhet stemmestyring har fått. Dette merket vi også stor oppmerksomhet rundt da Norse var på Web Summit i Lisboa i november i fjor. Amazon har foreløpig den sterkeste posisjonen i dette markedet, tett etterfulgt av Google. Flere av årets foredrag dreide seg nettopp om dette og det var også egne meet-ups som fokuserte på stemmestyrt teknologi.

Det er ikke lenge til slike enheter blir vanlig i stuen. Foto: Knowtechie.com

Chris Ferrel sitt foredrag “I’ve Got No Screens: Internet’s Screenless Future” vinklet seg inn på hvordan vi forholder oss til produkter og tjenester når skjermene forsvinner. I følge Gartner vil 30% av all internettaktivitet foregå uten bruk av skjerm innen 2 år. Om 4 år vil mer enn 70 millioner hjem inneholde en stemmestyrt assistent som for eksempel Google Home eller Amazon Echo. Et økende antall mennesker vil bruke mer av sin på internett uten en skjerm, enn med. Hvordan skal man da klare å kommunisere med disse brukerne? Hvordan man søker etter informasjon, benytter seg av tjenester, og kjøper produkter vil se helt annerledes ut via stemmestyrt teknologi. Jeg har i en tidligere artikkel skrevet om grunnleggende prinsipper for å bygge stemmestyrte AI assistenter.

Stemmestyrt teknologi vil også ha en rolle i utviklingen vi ser innen robotics, altså fysiske roboter. Vi er allerede vant med roboter som håndterer lagerarbeid og produksjon, men snart blir det like vanlig med roboter som håndterer hjemlevering av varer, utfører ulike oppgaver både hjemme og på kontoret, samt transporterer deg dit du skal. Mye av interaksjonen med disse vil antagelig foregå via stemmekommandoer eller rene samtaler. Waymo, Alphabet sitt selskap for selvkjørende biler, viste frem hvordan de nå har fått på plass en hel flåte av selvkjørende biler som kjører rundt i Arizona uten en person som passer på bak rattet.

Waymo.com

Flere selskaper er i gang med testing av sine autonome kjøretøy, der Waymo, Tesla, Ford, Volvo, Volkswagen og Daimler kun er et utvalg av de som produserer helt selvkjørende biler. Med Waymo sitt nylige testprogram som foregår uten personer bak rattet, ser vi også at myndighetene åpner opp for en utvikling på dette feltet. Om du har Google Cardboard, Samsung Gear VR, eller andre VR headset der du kan bruke mobilen din som skjerm, kan du se hvordan det er å sitte i en selvkjørende Waymo bil her.

AR eller VR?

En populær, og for mange en noe utdatert debatt, er hvorvidt AR eller VR blir det neste store som vil nå ut til massemarkedet. På SXSW var det heldigvis ingen debatt rundt dette, men heller en arena for å vise de mange mulighetene man har ved å benytte seg av henholdsvis AR og VR teknologi. Som et supplement til allerede eksisterende jobber og aktiviteter, er det tydelig at AR vil være et nyttig verktøy i fremtiden. Vi fikk se og prøve AR-briller for mange ulike området; alt fra briller til kokker for å få opp oppskrifter og videoer svevende rett over kjøkkenbenken foran deg, til briller som lar deg se og jobbe med menneskelige organer i 3D som en del av en kirurgisk operasjon.

Selv om mange selskaper benytter seg av eksisterende AR hardware, slik som HoloLens, til å levere sin AR software, er det også mange som utvikler egne briller tilpasset spesifikke bruksområder.

Et must-have for alle som lager mat — få oppskriftene svevende i luften foran deg.

Innenfor VR-segmentet er det tydelig at spillopplevelser dominerer dette markedet, sammen med simulasjoner til opplæring og andre situasjoner der man ønsker å gjenskape en hel verden uten å faktisk være der. Flysimulatorer og opplæring innen industri og stormaskineri kan absolutt dra fordeler av denne teknologien. Likevel er det spill som får mest oppmerksomhet med VR-teknologi, da man som bruker blir dratt inn i en heldigital verden der alt er mulig.

TV spill hjemme i stua vil aldri bli det samme..

Det er mye man kan se og oppleve på en slik konferanse, og det er umulig å få med seg alt. Vårt mål med reisen var å oppleve så mye som mulig, slik at vi kan lære av det, og dele det med andre i ettertid. Vi har derfor satt sammen en kort video fra vårt opphold i Austin som gir litt mer innblikk i hva som skjedde på SXSW. Ta en titt, så kanskje vi sees til neste år 😀

Jeg jobber til daglig i Norse, et digitalt produkt studio. Her bygger vi spennende produkter, tjenester og selskaper fra bunnen av.

--

--

Christoffer Bølum
norse.co

Creating innovative products within mobility and public transportation at Ruter.