Перші у своєму роді NFT, зі збереженням конфіденційності у мережі Oasis, використовуються як Сертифікат для відомого курсу DEFI MOOC

A7fold
Oasis Foundation Ukrainian
3 min readAug 21, 2022

--

Відомий курс DEFI MOOC нагороджує своїх студентів першими NFT зі збереженням конфіденційності, розробленими на мережі Oasis.

Дисклеймер: Ця стаття є перекладом, який був зробленний одним із членів спільноти Oasis. Щоб прочитати оригінальну статтю, перейдіть, будь ласка, за посиланням:https://medium.com/oasis-protocol-project/first-of-its-kind-privacy-preserving-nfts-on-oasis-network-used-as-certificate-for-renowned-defi-f49dc218e875

DeFi MOOC Масовий відкритий онлайн курс(MOOC) у Децентралізованих Фінансах(DeFi) де засновник Oasis Labs, професор Dawn Song, є провідним інструктором, буде нагороджувати NFT та бейджами як сертифікатами курсу. Ці NFT будуть використовувати безпечний API управління даними платформи Oasis, Parcel, що дозволяє перевірити облікові дані, при цьому інформація користувача залишається конфіденційною.

Перші лекції DeFi MOOC були презентовані спільноті у Августі минулого року професором Song, Christine Parlour (University of California, Berkeley), Dan Boneh (Stanford), Andrew Miller (University of Illinois Urbana-Champaign), та Arthur Gervais (Imperial College London). З того часу, курс відвідало багато тисяч студентів з більше ніж 30 країн, і на даний час кількість просмотрів сягає більш ніж 180тис.

Колекція MOOC NFT використовує MetaMirror — приватне рішення ідентифікації Web3 — і нашу технологію підвищення конфіденційності, для захисту даних тих, хто їх отримує. Оскільки гаманці та облікові дані відображаються в середовищі Parcel, команда DeFi MOOC, або хто завгодно, не будуть мати змоги щоб зіставити адрес електронної пошти з адресом гаманця.

Зберігання особистої інформації окремо від адресу гаманця є основою успіху цього NFT. Oasis надає можливість студентам зберегти конфіденційність гаманця від лекторів, та будь кого, хто буде мати доступ до перегляду NFT сертифіката, для підтвердження завершення курсу.

Враховуючи бажання мати сертифікат NFT, що торгується, і сертифікат, що не торгується, команда DeFi MOOC планує створити підтверджуючи бейджі у додаток до DeFi MOOC NFT, які використовують рішення для підвищення конфіденційності від Oasis.

Саме міркування, щодо конфіденційності академічних даних, спонукали DeFi MOOC використовувати мережу Oasis для своїх конфіденційних NFT сертифікатів. Традиційні NFT не мають функціоналу для зберігання конфіденційних даних з можливістю їх перевірки, у нашому випадку — завершення курсу.

Як показує цей приклад використання, NFT разом з можливістю збереження конфіденційності, мають потенціал для використання у реальному світі.

Забезпечення конфіденційності в NFT

NFT мають зіграти значну роль у майбутньому, але коли інформація зможе бути контрольована, та використовуються методи збереження конфіденційності, щоб ми почали бачити функціональність.

Parcel пропонує бібліотеку API, яка підкреслює конфіденційність даних користувача в цьому NFT. Інформація яка завантажується до Parcel є зашифрованою. Ця інформація може використовуватися як вхідні дані для програм, які в подальшому будуть виконуватися в конфіденційному середовищі, для обчислювань перед поверненням результату до Parcel.

Parcel вже є інтегрованим до Metamirror NFT marketplace, дозволяючи нашій флагманській конфіденційній колекції NFT, bishop’s Army of Minions, бути запущеній. В цій колекції NFT, власники NFT також мають доступ до основних математичних функцій, які створили їх Міньйони, зберігаючи їх особисті дані завдяки Parcel.

Як це праціює

MBuddy, яка є Web3 інфраструктурою ідентифікації, буде зберігати бейдж студентських досягнень, який матиме форму Soulbound Token — Soulbound токени це інший тип NFT, який є перманентим та не підлягає передачі.

Для отримання цього бейджу, зберігаючи дані користувачів у безпеці, студенти нададуть команді DeFi MOOC випадково згенерований рядок UUID, який стане ідентифікатором облікових даних. Потім MetaMirror зберігає ідентифікатор у відповідному обліковому записі Parcel.

Ніхто не може побачити взаємозв’язок між адресами гаманців користувачів та ідентифікаторами облікових даних. Вони будуть завантажені до аккаунта користувача в Parcel та будуть захищені за допомогою технології TEE (Trusted Execution Environment). Алгоритм MetaMirror буде працювати всередині Parcel для доступу до відображення та видачі NFT і бейджів, а Parcel забезпечує конфіденційність відображення за допомогою TEE.

MetaMirror обчислює атрибут сертифікації(наприклад Honorary, Legendary, Ninja, чи Trailblazer tiers) у Parcel, на основі ідентифікатора облікових даних користувача. Після виконання, Parcel підписує результат, для доказу що артибут MBuddy обчислювався у Parcel.

Тим часом, MetaMirror також додає закритий ключ до Parcel для підпису обчисленого атрибута MBuddy, щоб підтвердити, що атрибут обчислюється алгоритмом генерації атрибутів MBuddy.

Реальний додаток NFT

Шалений попит на NFT підкреслює потенціал цих блокчейн активів. Проте, рух до Web3 та сильніша увага до конфіденційності та суверенітету даних, показала потребу в більш функціональних NFT.

Конфіденційні NFT

Будь ласка, перейдіть до нашого блогу, щоб дізнатись більше про цю технологію, яка розширює можливості цього унікального децентралізованого рішення ідентифікації. Крім того, ви можете слідкувати за нашими соціальними каналами:

Website: https://oasisprotocol.org/
Twitter: https://twitter.com/OasisProtocol
Discord: https://discord.com/invite/RwNTK8t
Telegram: https://t.me/oasisprotocolfoundation

--

--