Open GLAM -liikkeen globaalia kokonaiskuvaa selvittämässä

Douglas McCarthy
Open GLAM
Published in
4 min readOct 28, 2020
Mission Manufacturing Co., ‘’Miss Mission’’ series, 1944. Robert Yarnall Richie. DeGolyer Library, Southern Methodist University. No known copyright restrictions.

Kuinka monet kulttuuriperinnön parissa toimivat instituutiot avaavat digitaalisia kokoelmiaan ilmaiseen uudelleenkäyttöön? Miten ne tekevät tämän ja missä kulttuuriperinnön avoin saatavuus (open access) on kaikkein yleisintä? Kaksitoista kuukautta sitten Andrea Wallace ja minä ryhdyimme etsimään vastauksia.

Lyhyeen julkaisusarjaan kuuluvassa ensimmäisessä julkaisussa kerron Open GLAM-selvityksen taustamotiiveista.

Detail of ‘Melkeveien’ (The Milky Way) tapestry, 1898. Frida Hansen (1855–1931). Museum für Kunst und Gewerbe Hamburg. CC0

Yli vuosikymmenen ajan Open GLAM -liike (Galleries, Libraries, Archives ja Museums) on puolustanut muistiorganisaatioiden ylläpitämän kulttuuriperinnön avointa saatavuutta edistääkseen ideoiden vaihtoa ja ihmisten oikeutta tietoon.

Kasvava määrä museoita ja kirjastoja ympäri maailmaa, Uudesta-Seelannista Norjaan, on ottanut avosylin vastaan avoimen julkaisemisen. Millainen siis on globaali kokonaiskuva?

Aukko tietämyksessä

Tweet by Simon Tanner, 7 March 2018

Vuoden 2018 alussa, huolimatta Open GLAM -aiheisen tutkimuskirjallisuuden runsaudesta, yksikään julkaisu ei tarjonnut ajankohtaista kuvaa avoimen saatavuuden linjauksista ja käytännöistä.

Simon Tannerin ynnä muiden käymän Twitter-keskustelun innoittamana, Andrea ja minä aloimme pohtimaan, miltä luettelo linjauksista ja käytännöistä näyttäisi. Meistä vaikutti itsestään selvältä, että jaettu aineisto, jossa voisi katsella, lisätä ja päivittää olennaisia tietoja aiheesta olisi arvokas tutkijoille, linjausten tekijöille ja kulttuuriperintöalan ammattilaisille.

Vaikutti siltä, että tiedon puutteen lisäksi ongelmana oli Open GLAM -liikkeen painottuminen suuriin eurooppalaisiin ja pohjoisamerikkalaisiin instituutioihin, jollaisia ovat Rijksmuseum, National Gallery of Art ja British Library jne. Epäoikeudenmukaisuudestaan huolimatta tämä havainto tarkoitti, että vaarana oli mielikuva avoimesta saatavuudesta jonakin ‘vain suurille länsimaisille museoille’ tarkoitettuna eikä pienille instituutioille aiheellisena tai niiden saavutettavissa olevana.

Motivoituneina Open GLAM -liikkeen todellisen, globaalin kokonaiskuvan selvittämisestä, Andrea ja minä päätimme ryhtyä laatimaan selvitystä.

Detail from a Catalan world map, 1375. Världskulturmuseet. Public Domain Mark.

Se alkoi taulukosta

Aluksi teimme yksinkertaisen Google Sheet -luettelon perustiedoista kuten instituution nimestä, valtiosta ja avoimesta lisenssistä jota instituutio käytti. Kollegoidemme kuten David Haskiyan ja Sarah Powellin avustuksella olimme pian luetteloineet noin 40 instituutiota.

OPEN GLAM PARTY 1.0, the first survey iteration, March 2018. Note the early presence of NC and ND licences, excluded once the Open Definition had been chosen for the survey.

‘Avoimuuden’ tarkasta merkityksestä ei ole aina konsensusta; se on usein itse kunkin määrittelemä ja melko läpinäkymätön termi. Selvityksen työmääritelmä ‘avoimelle’ noudattaa Open Knowledge Internationalin Open Definition -julkaisua ja siinä käytettyä joukkoa keskenään yhteensopivia lakitietoa tarjoavia palveluita. Se pitää myös https://rightsstatements.org-sivuston laatiman No Known Copyright -lausunnon alaisena julkaistua dataa ja Flickr Commonsin ‘ei tunnettuja tekijänoikeuslain mukaisia rajoituksia’ -lausuntoa asiaankuuluvina (vaikka selvityksen tekijät tiedostavat viimeisenä mainitun läpinäkymättömyyden).

“Avoimuus tarkoittaa, että kuka tahansa voi vapaasti päästä käsiksi, käyttää, muokata ja jakaa mihin tahansa tarkoitukseen.” Open Definition

Sellaiset lisenssit, joihin kuuluu rajoituksia ei-kaupalliseen käyttöön tai johdannaisten uudelleenkäyttöön, eivät ole sopivia sisällytettäviksi selvitykseen. (Tekijänoikeuksilla suojattu materiaali ei luonnollisesti kuulu selvityksen soveltamisalaan.)

Selvityksen soveltamisala

Selvityksen pääasiallinen painopiste on sellaisten public domain -teosten digitaalisissa kopioissa, joissa kaikki fyysistä esinettä koskevat tekijänoikeudet ovat vanhentuneet tai niitä ei ole koskaan ollutkaan. Selvitys kattaa esineet ja datan, jonka GLAM-organisaatiot saattavat avoimeksi omilla verkkosivuillaan ja ulkopuolisilla alustoilla kuten Wikimedia Commonsissa, Europeanassa, German Digital Libraryssa ja Githubissa.

The Large Plane Trees (Road Menders at Saint-Rémy), 1889. Vincent van Gogh (Dutch, 1853–1890). The Cleveland Museum of Art, Gift of the Hanna Fund 1947.209. CC0

Tammenterho → tammi

Selkeän rakenteen, selvityksen soveltamisalan ja Open Definitionin avustamina Andrea ja minä laajensimme tavoittavuuttamme globaaliin GLAM-yhteisöön, lähinnä Twitteritse (sen on todistettu olevan loistava joukkoistamisen väline).

Survey outreach by Douglas McCarthy on Twitter, 4 April 2018

Selvityksen saama positiivinen palaute kannusti meitä jatkamaan. Avulias työpanos Twitterissä, sähköpostein ja suoraan taulukkoon lisättyjen kommenttien muodossa ovat tarkoittaneet, että selvitys päivittyy jatkuvasti uusilla instituutioilla ja tiedoilla.

Olemme hyödyntäneet myös sellaisia verkkoresursseja ja yhteisöjä kuten Flickr Commonsia ja Coding Da Vincia. Kyselyjen tekeminen Europeanan datalle käyttäen sen ohjelmointirajapintoja (kiitos Jolan Wuyts) paljasti useita esimerkkejä avoimesta saatavuudesta pienemmällä muttei sen vähempää arvokkaalla tasolla.

Selvityksen prototyyppivaiheen jälkeen olemme kehittäneet sitä lisäämällä suorat linkit tietolähteisiin, ohjelmointirajapintoihin ja Githubin tietovarastoihin. Me luetteloimme Wikidata-kohteet jokaiselle instituutiolle aina kun ne ovat saatavilla.

Vuosi sen jälkeen kun aloitimme selvityksen, yli 550 instituutiota ympäri maailmaa on luetteloitu, käsittäen lukuisia maanosia, useita kieliä ja laajan skaalan instituutiotyyppejä. Open GLAM -liikkeen todellinen, globaali kokonaiskuva on alkamassa hahmottua.

Tutustu Open GLAM -selvitykseen

Survey of GLAM open access policy and practice, Andrea Wallace and Douglas McCarthy, accessed 4 April 2019

Haluatko lukea lisää?

Tässä on tämän lyhyen sarjan seuraava kertomus:

Jos sinulla on kysymys selvityksestä, ole hyvä ja kommentoi täällä tai ota yhteyttä Andreaan ja minuun Twitterissä.

Alun perin julkaistu osoitteessa https://medium.com 4. huhtikuuta 2019. Tätä julkaisua päivitettiin 30. toukokuuta 2019 jotta selkeytettäisiin selvityksen työmääritelmää avoimelle saatavuudelle. Tämän artikkelin on kääntänyt Paavo Jordman, ja se on lisensoitu CC BY 4.0 International -lisenssillä.

--

--

Douglas McCarthy
Open GLAM

Museums, digital & open access specialist | Editor of Open GLAM Medium | Co-author of bit.ly/OpenGLAMsurvey