WEBINARS BIJ OPENVRT, hoe hebben we het geflikt?

Brent Dielen
OpenVRT
Published in
6 min readMay 14, 2020

--

Het OpenVRT event van 25 april hebben we moeten uitstellen naar 10 oktober, maar we wilden niet tot dan wachten om jullie samen te brengen rond interessante sprekers. Wat niet in levende lijve kan, doen we dan maar op de virtuele manier in de vorm van webinars.

Als de community niet naar de talks kan komen, brengen wij de talks naar jullie. Tijdens deze periode hebben we geëxperimenteerd met verschillende webinar formats: lectures, een brainstorm via Zoom en tutorials over verschillende topics via Facebook Live.

Wie gingen we contacteren voor deze webinars en welke onderwerpen zouden we aan bod laten komen? ZOVEEL MOGELIJK! De creatives uit onze community komen uit alle hoeken van de mediawereld. Daarom was het voor ons belangrijk om net als op onze events een brede waaier aan topics te hebben voor onze webinars.

In een enquête vroegen we jullie welke sprekers interessant konden zijn, over welke topics je wel eens iets wilde bijleren, welke makers je beter wilde leren kennen… En wij hebben geluisterd!

Van illustratie tot tips over social media, film en scenario, muziekproductie, 3D creator, etc. We did it all!

Je kunt onze Facebook Live tutorials nog steeds bekijken. Check ze hier

Wat hebben we geleerd uit de OpenVRT webinars?

Randy Vermeulen — “De do’s en dont’s bij het pitchen van (online) projecten”

Producer en redacteur Randy brak ons “webinar ijs” op 14 april met een talk over het pitchen van ideeën.

Als redacteur bij VPRO Dorst heeft hij jarenlang plannen beoordeeld (PS: hij was de eindredacteur van onze podcast El Tarangu).

Some things to remember: Een pitch hoeft niet altijd alle vragen te beantwoorden, vaak moet je het kort en to the point houden. Wat wil je als maker vertellen en waarom? Werk een plan uit als een soort bijbel die jou door het maakproces gidst. Weet waar je verhaal naartoe gaat en met welk gevoel de kijker moet achterblijven, ontwikkel een concreet plot.

Chrostin — “Hoe maak ik een cartoon?”

Chrostin (Christina De Witte) is een Belgische illustratrice en cartooniste, zij is de huiscartooniste van Flair Magazine! en wereldwijd zijn ze dol op haar cartoonfiguurtje “Chrostin”. In deze webinar neemt ze jou mee in haar atelier.

Ze toont haar werkproces, van opwarmoefeningen tot het creëren van een cartoon. Wie had gedacht dat TikTok een plek zou zijn om je creatieve brein te ontwaken? Je vindt er allerlei art challenges om je vingers los te maken voordat je aan het echte werk begint. Draw whatever you want, want een comic hoeft geen punt te hebben. Gooi bovendien die latten maar weg, want de impulsiviteit van de lijnen geven je werk des te meer karakter!

De 20 van 2020 — “Een inkijk in het leven van creatives”

We hebben ons jong Vlaams talent in de kijker geworpen met een aantal korte talks.

4 creatives van onze 20 van 2020 deden hun boeken open over hun ervaringen in de creatieve sector. Van fouten die ze gemaakt hebben tot de beste beslissingen die ze ooit genomen hebben, ze namen ons mee doorheen hun verhaal. Afgewerkt met tips & tricks die je kan toepassen binnen je vakgebied!

Nicolas Grootjans — “Programmeer je eigen face filter”

Nicolas is een social media wizard. Zijn lijst aan ervaring in het werkveld is eindeloos (he can simply do it all). In deze webinar toont hij jou hoe je je eigen facefilter op poten zet, of beter gezegd: op je gezicht. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn als je van een beetje programmeren houdt! Denk maar al eens na over wat de jouwe kan worden.

Jasmine Haegeman — “Succesvol brainstormen in groep op afstand”

Brainstormen van op afstand, klinkt als een chaotische bedoening… Maar dat hoeft het absoluut niet te zijn. Jasmine begeleidt dagelijks brainstorms bij onze collega’s van het Creative Lab.

Ze weet als geen ander hoe brainstormen van op afstand toch productief en leuk kan zijn. Zolang er een leader is, iemand die de brainstorm begeleidt en je je favoriete brainstorm methodes doelbewust digitaliseert, is succes gegarandeerd. Jasmine stelde een rugzak vol handige tips en makkelijke methodes samen om zo van op afstand tot meer en betere ideeën te komen.

Geert Beullens — “De dramatische karakter keuze binnen screenwriting en storytelling”

Geert maakt al meer dan twintig jaar scenario’s voor televisie en theater. Hij was jarenlang vaste scenarist van Chris Van De Durpel en doceerde literatuur op het RITCS. Tegenwoordig verdiept hij zich vooral in multidisciplinaire 360 graden comedy projecten waarin hij speelt met de grenzen tussen fictie en realiteit.

Een sterk plot en een goede verhaalstructuur zijn onontbeerlijk voor een goed scenario. Maar het is minstens even belangrijk stil te staan bij welke types van personages en karakters je kiest en gebruikt om je dramatisch doel te bereiken en hoe je die personages vorm geeft. Probeer geen perfecte personages te creëren, geef ze mankementen en menselijke eigenschappen zodat ze sympathie opwekken. Maak uitgebreide biografieën over deze personages zodat je ze consequent kunt laten handelen doorheen je verhaal en laat vooral je fantasie echt de vrije loop gaan.

Lion Beach — “3D visuals maken in Cinema 4D”

Artwork en muziekvideo’s voor Oscar and the Wolf, Tsar B en Blanche? Check! Lion Beach is een unieke nieuwkomer binnen de Belgische visuele bureaus. De mannen van Lion Beach maken prachtige 3D animaties en tonen je in deze webinar hoe ze te werk gaan. Ze gebruiken bijvoorbeeld iets simpel als een random word generator om snel op concepten te komen.

Hun gouden tip is: Gebruik de Cinema 4D library, hierin vind je eindeloos veel objecten en textures die je kan customizen naar je eigen goesting!

Andras Vleminckx — “Behind the track — Muziekproductie onder het vergrootglas”

Andras Vleminckx is een Belgisch stukje talent als het op producen aankomt. Hij heeft onder andere in LA voor artiesten zoals Taio Cruz en Kat Deluna geproducet. Starstruck yet?

Op dit moment werkt hij aan zijn eigen project “Promis3” waarmee hij onlangs in Paper magazine verschenen is. In deze webinar neemt hij jullie mee in het productieproces van het nummer “Blue”, de adaptatie van de klassieker van Eiffel 65. Zijn tips voor jonge producers: Weerhoud jezelf er niet van om je grote voorbeelden grondig te analyseren. Hoe bouwen zij hun sound op? Duik in online sample libraries om jezelf te inspireren, misschien bots je wel op iets dat het startpunt van een meesterlijke track kan zijn!

Als je op de hoogte wil blijven van al onze on- en offline evenementen, hou dan zeker onze socials in het oog!

--

--