Hoe innoveer je in de toeristische sector?

INC
Organisatie ontwikkeling
3 min readOct 31, 2014

--

Inc. geeft je 52 weken een blik achter de schermen waar we werken aan organisatie- en conceptontwikkeling. Afgelopen maandag stond Robert op het Symposium “Samenwerken verdient meer” in het IJseldelta Center in Zwolle. Een terugblik.

Aan de zijde van een eervol gezelschap dat bestond uit Arjan Jansen (voorzitter van PEC Zwolle United), Ralph Keuning (directeur van museum de Fundatie) gedeputeerde Hester Maij van de Provincie Overijssel sprak Robert de Groot op het symposium “Samenwerken verdient meer” over hoe je innoveert binnen de toeristische sector en welke rol samenwerking hierin kan spelen. Aanleiding voor het symposium is het stimuleringsprogramma vanuit de Provincie OV in het kader van Product-Markt & Partner combinaties.

De kapperszaak als rolmodel

Als voormalig kapperszoon begon Robert zijn verhaal in de kappersmarkt. “Als ik van mijn huis de binnenstad van Enschede in ga, kom ik in de twee straten die ik afleg ongeveer 11 kapsalons tegen. Ze concurreren elkaar de tent uit. Het is de afspiegeling van de tijd waarin we leven: veel aanbod, weinig vraag en krimp in plaats van groei. De zaken worden door de crisis en markt geleid in plaats van door de passie van ondernemende geesten die kansen zien. Als voormalige kapperszoon weet ik hoe moeilijk ze het hebben. Het is letterlijk een omgekeerde wereld.”

Schorem

Hoe anders gaat het in Rotterdam. Daar zit de kapperszaak Schorem Haarsnijder & Barbier, een kapperszaak die tegen de stroom in als een magneet klanten aantrekt. Een wachttijd van 3 of 4 uur is heel gewoon en mannen komen van verre om er geknipt te worden!

Schorem Haarsnijder & Barbier. Fotografie Jeroen Nieuwhuis.

Het principe dat hier geldt komt volgens Robert ook terug bij andere succesvolle bedrijven. Veel van hen opereren namelijk vanuit de bovenkant van de behoeften piramide. Een fenomeen dat wij veel tegenkomen is dat veel bedrijven blijven hangen in de onderkant van de behoeften piramide.

De behoeften piramide

Daarbij is Schorem letterlijk een kapsalon die omgekeerd denkt: de basis voor de business wordt gevormd door het gedachtengoed van de zaak, de rest, waaronder de markt en de klant is daaraan geheel ondergeschikt. Hierdoor ontstaan samenwerkingen met partners die vanuit dezelfde filosofie denken en handelen, bijvoorbeeld met haarvet Pommades, televisieprogramma De Wereld Draait Door en festivals als PinkPop en Lowlands. Hierdoor treedt Schorem buiten de grenzen van de kapsalon.

Succesvolle innovaties
hoef je niet te bedenken

Die manier van denken is volgens Robert ook toe te passen in de toeristische sector. Een bekend voorbeeld is CitizenM. Zij innoveren door intensief samen te werken met bijvoorbeeld designhuis Vitra en de scheepscontainer-industrie. Hierdoor weten zij hoogwaardig design te combineren met de efficienty van scheepscontainers, waardoor CitizenM 250 kamers dichtbij 5 sterrenlocaties met 80/90 kamers kan realiseren.

Door anders te kijken naar je business ontstaat letterlijk ruimte om te innoveren en samen te werken. Dit vraagt niet om dure marktonderzoeken en R&D afdelingen, maar om een andere mindset. “Samenwerken verdient meer, dat is zeker. Echter door eerst de vraag te stellen: wat verdient samenwerking?”

Inc. is een bureau voor organisatie-, concept- en persoonlijke ontwikkeling. Wil jij helderheid creëren waarmee jouw organisatie het verschil maakt? Boek de workshop ‘begin met waarom’ of neem contact op via 0541–672011 of hallo@incmerkbeleving.nl

Ben jij een ondernemende geest?

Week 43

52 weken Inclusief

--

--