Niemand wil graag ontslagen worden

Een nieuwe manier van samenwerken en belonen

INC
Organisatie ontwikkeling

--

Inc. geeft je 52 weken een blik achter de schermen waar we werken aan organisatie- en conceptontwikkeling. Onlangs werden de nieuwe ontslagregels door het kabinet aangekondigd. Het ontslagrecht zou hiermee sneller, goedkoper en eerlijker worden. Bob Egberink vindt dat de oplossing op een ander niveau ligt, namelijk in de manier waarop we samenwerkingen met elkaar aangaan en invullen.

Bob Egberink focust zich bij Inc. op innovatie & strategie. Bob herschreef onze arbeidsovereenkomsten.

Niemand wil graag ontslagen worden. Ook zullen er weinig werkgevers zijn die genieten om hun medewerkers te moeten laten gaan gezien de problemen en de extra rompslomp die dit met zich mee brengt. Het zijn vaak onplezierige gesprekken waarbij de ooit goede intentie om samen te werken afgesloten dient te worden, met voor de werknemer een extra exitstrategie. In het recentelijk ingediende wetsvoorstel krijgen werknemers namelijk de kans in hoger beroep te gaan tegen ontbinding van hun arbeidsovereenkomst, kunnen ze hun instemming met een beëindigingsovereenkomst herroepen en gaat een verplichte transitievergoeding gelden.

Motie van wantrouwen

Of de nieuwe ontslagregels een verbetering zijn valt nog te bezien. Het draagt in ieder geval bij aan de juridische rompslomp waartoe het beëindigen van een arbeidsovereenkomst vaak uitloopt. Gelukkig zijn alle afspraken in een overeenkomst vastgelegd. De overeenkomst bestaat gemiddeld uit zo’n 4 á 5 pagina’s die een optelsom van wetsartikelen, concurrentiebedingen, geheimhoudingsplichten en bijbehorende boetes vertegenwoordigen. De overeenkomst verdwijnt na het tekenen vaak in de la en wordt pas bij geschillen weer op tafel gebracht. Wat ooit begon als een positieve intentie voor een constructieve samenwerking, blijkt op zulke momenten eerder een motie van wantrouwen te zijn. Want, wie heeft het dan nog over de redenen dat je ooit bent gaan samenwerken?

Nieuw model

Het huidige format is gebaseerd op een transactie-model: arbeid voor geld en vice versa. Deze gedachte komt voort uit het industriële tijdperk waarbij we een schakel waren in een lineair arbeidsproces dat gemanaged moet worden. Hierbij geldt dat een hogere beloning voor meer productiviteit zou zorgen. In zijn boek ‘Drive’ en TEDtalk ‘The puzzle of motivation’ (zie de video hieronder) toont Daniel Pink aan dat dit principe in deze tijd juist averechts werkt. Een hogere beloning zorgt in veel gevallen juist voor mindere resultaten en een lagere productiviteit. Om in de 21e eeuw tot oplossingen te komen blijken voorwaarden als doel, autonomie en meesterschap tot positievere resultaten te leiden.

“Er is een discrepantie in wat wetenschap weet en wat het bedrijfsleven doet.” Daniel Pink

De manier waarop we overeenkomsten sluiten tussen werknemers en werkgevers is voor 21e eeuwse uitdagingen een achterhaald concept. Het huidige model is gefundeerd op wantrouwen, lineaire vraagstukken en zet centraal dat mensen enkel voor jou werken voor de financiële beloning en de auto van de zaak. De nieuwe ontslagregels sluiten hier naadloos op aan. Echter om aansluiting te houden bij de continue veranderende wereld en om innovatie en creativiteit te stimuleren binnen je organisatie dienen we na te gaan denken over andere manieren van samenwerken en belonen. Daniel Pink geeft een sterk pleidooi om op een ander niveau verbinding te zoeken met je medewerkers en biedt hiermee de basis om bedrijven te versterken en 21e eeuwse vraagstukken op te lossen. Inc. is inmiddels gestart!

Download hier onze samenwerkingsovereenkomst

Inc. is een bureau voor organisatie- en conceptontwikkeling. Wil jij helderheid creëren waarmee jouw organisatie het verschil maakt? Boek de workshop ‘begin met waarom’ of neem contact op via 0541–672011 of hallo@incmerkbeleving.nl

Oud en afgeschreven?

Week 48

52 weken Inclusief

--

--