Uploading Your App to AppStore and Beta Testing Via TestFlight (Part 1)

Taha Muhsin Yılmaz
Arcelik IoT Labs
Published in
4 min readNov 25, 2019

--

Herkese merhabalar. Geçen yaptığımız araştırmada AppStore’ a uygulama yükleme ile ilgili pek türkçe kaynak olmadığını, olanların da eski tarihli olduğunu farkettik takımca. Bunun üzerine güncel bir upload yazısı yazmaya karar verdik. Her ne kadar kolay bir işlem gibi görünse de aslında ilk işlemlerin biraz karmaşık olduğu söylenebilir. Umarım faydalı olur. Hadi başlayalım…

Developer hesabının “Enroll” işlemi

Aylarca süren kodlama işlemlerinin ardından emeğinizi hedef kitleye ulaştırmanın ilk aşaması Apple Developer hesabının üyelik işlemlerinin tamamlanmasıdır. Bunun için 99 USD yıllık bir ücret ödemeniz gerekmektedir. Bu ücret organizasyon ve bireysel hesaplar için de aynı miktardadır. Yanlız organizasyon hesapları için D-U-N numarası almak gerekir. D-U-N numarası şirket bilgilerinin girilerek yine Apple’dan talep edilir. En geç bir hafta içinde gelir. Burada atlanmaması gereken nokta two-factor authentication yapılmadan organizasyon hesabı alınamaz.

Sertifika işlemleri

Apple, geliştiricilerinin geçerliliğini sertifikalar üzerinden kontrol etmektedir. Bunun için apple marketine yükleme yapmak için bazı sertifikaları edinmek gerekir. Bu sertifikalar app developer hesabı ana sayfasında Certificates, Identifiers & Profiles bölümünden alınır. Peki hangi sertifikaları almak gerekir?

Temel özellikler ile uygulamanın markete yüklenebilmesi için 4 sertifika gereklidir. Bunlar Apple Development, IOS Development, ve Apple Distribution ve IOS Distribution. Bu sertifikalar alındıktan sonra bütün apple platformlarında geliştirme ve yükleme işlemi yapılabilir. Fakat burada önemli nokta organizasyon hesaplarında dağıtım sertifikası bir tane olduğundan bütün geliştiriciler bu sertifikayı indirip oluşturandan .p12 uzantılı private key dosyasını alması gerekir yoksa yükleme esnasında dağıtım hesabında private key bulunamadı hatası alınır.

Sertifika Nasıl Alınır?

Apple bütün sertifikasyon işlemlerini Keychain Access üzerinden yürütür. Yani uygulanma yüklemesi esnasında sertifikaların kontrolünü keychain access üzerinden gerçekleştirir. Bu yüzden sertifikalar istenirken ve alındıktan sonra keychain access’ e kaydedilir. Sertifika alma işlemi için öncelikle sertifika alma isteği oluşturulmalıdır. Bu istek keychain access -> Sertifika Asistanı -> Sertifika Yetkilisinden Sertifika İste menüsü üzerinden email adresi girilerek oluşturulur.

Sertifika isteme belgesi oluşturma işlemi

İki şekilde alınabilir. Mail üzerinden veya direk PC’ye kaydederek. İstek dosyanızı kaydettikten sonra bütün sertifika isteklerinizi bu dosya üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.

Kaydettiğiniz istek dosyası aşağıdaki gibidir. Bütün isteyeceğiniz sertifikalar bu istek üzerinden oluşturulur.

Sertifika istek dosyası

Sertifika istek dosyasını oluşturduktan sonra apple developer hesabı üzerinden Certificates, Identifiers & Profiles menüsü üzerinden, Certificates kısmında + butonuna basılarak yeni sertifika oluşturulabilir. Yukarıda saydığım 4 sertifika da buradan oluşturulacaktır. Sertifika oluşturulurken istenilen sertifika seçilip devap butonuna basılır.

Devam butonuna basıldığında sertifika istek dosyası istenir. Yukarıda indirilen seritfika istek dosyası seçilir ve devam edilir. Böylelikle sertifika oluşturulmuş olur.Oluşturulan sertifika indirilir ve indirilen dosya keychain’e kaydolması için iki kere tıklanıp açılır. Bu işlem yukarıdaki 4 sertifika için de tekrarlanır. Böylelikle sertifika işlemleri tamamlanmış olur.

App ID Oluşturma

Sertifikalar alındıktan sonra aynı bölümde identifiers kısmında App IDs seçilip devam edilmelidir.

App ID Oluşturulurken Xcode üzerinden verilen bundle ID ile burada oluşturulan bundle ID’nin aynı olmasına dikkat edilmelir. App ID alınırken Push Notification, WiFi Bilgilerine erişme vs. gibi özellikler kullanılacaksa buradan seçilmelidir.

Provisional Profile Oluşturma

Sertifikalar alındıktan ve APP ID oluşturulduktan sonra profil oluşturulması gerekmektedir. 2 adet profil gereklidir. IOS App Development profili ve App Store dağıtım profili. Bunları oluşturmak için yine aynı menüde Profiles kısmı seçilerek devam edilmeli ve yine + butonuna basılarak istenilen belge seçilmelidir.

Burada Development kısmında IOS APP Development, Distribution kısmında da APP Store seçilerek profiller oluşturulmalıdır. Profiller oluşturulurken uygulamanıza ait bundle id ile oluşturulacaktır. Oluşturulduktan sonra yine download edilmelidir. Bu aşamaya kadar Sertifikasyon, Profil ve ID oluşturma işlemlerinde bahsedildi. İkinci bölümde markete yükleme ve Beta Test işlemlerinden bahsedilecektir. Umarım faydalı olmuştur. İyi kodlamalar.

Part 2' ye buradan ulaşabilirsiniz.

--

--