Uploading Your App to AppStore and Beta Testing Via TestFlight (Part 2)

Taha Muhsin Yılmaz
Arcelik IoT Labs
Published in
3 min readNov 25, 2019

Yazının birinci bölümünde sertifikasyon işlemleri ve market öncesi yapılması gereken işlemlerden bahsettik. Birinci bölüme buradan erişebilirsiniz. Bu bölümde ise App Store ‘a uygulamanın yüklenmesi ve Test Flight üzerinden Beta Test işlemlerinden bahsedilecektir. Umarım faydalı olur.

Birinci bölümde işlemler Apple Developer sayfası üzerinden gerçekleşmişti. Bu bölümde ise işlemlerimiz Xcode ve AppStore Connect üzerinden gerçekleştirilecektir.

Uygulamayı App Store’a Yükleme

İlk olarak appstoreconnect.apple.com üzerinden My Apps kısmına gelinmelidir. Sağ üstteki + butonuna basıp yeni bir uygulama oluşturulmalıdır.

İstenilen bilgiler girilip Create butonuna basılmalıdır.

Burada uygulamanın ismini, birincil dilini, bundle ID’sini girmek gerekiyor. SKU numarası sizin bileceğiniz unique bir id olmalıdır. Create butonuna bastıktan sonra ilgili bundle id ile uygulamanız oluşmuş demektir. Şimdi Yapılacak işlem uygulamayı App Store’a yüklemek.

Bunun için Xcode üzerinden archive alınmalıdır. Bu işlem için Product -> Archive menüsü kullanılır. Yalnız burada dikkat edilmesi gereken husus, archive alma işlemi ya fiziksel bir cihazla ya da Generic IOS Device ile alınabilir, aksi halde archive menüsü görünür olmaz.

Archive tamamlandıktan sonra Organizer menüsü gelir. Bu menüye Window ->Organizer üzerinden de gelinebilir.

Burada Distribute App butonuna basılır App Store Connect Seçilir, daha sonra Upload seçilir devamında ileri denilerek sertifikaların kontrolü beklenir. Sertifika kontrolleri tamam ise bir özet ekranı alınır. Özet ekranında upload butonuna basılır ve uygulamanın App Store’ a yüklenmesi beklenir. Aşağıdaki ekran alındığında artık Xcode ile ilgili işlemler bitmiş demektir.

Bu işlemin ardından yaklaşık bir yarım saat processing işlemi için beklenilir. Uygulamanın processing işlemi bittikten sonra mail ile bildirim yapılır. Mail ile bildirim yapıldıktan sonra artık uygulamanız test için hazırdır.

Test Flight ile Beta Test

Artık uygulamamız App Store Connect ile bağlantılı yapılacak tek işlem kaldı o da uygulamanın beta test’e çıkarılması. Bu işleme başlamadan önce biraz Test Flight’dan bahsetmek istiyorum. Test Flight Apple’ın kendi geliştirdiği test ortamıdır. Uygulamalar takım içi her fert tarafından takım dışında 10 bin kullanıcıya kadar test ettirilebilir. Test işlemine başlayalım…

App Store Connect’de uygulamaya girilmeli ve Test Flight sekmesine gelinmelidir. Test Information kısmı doldurulmalıdır. Eğer Info.plist’inizde ITSAppUsesNonExemptEncryption keyine “No” vermediyseniz App Store Connect’de processing’ i tamamlanan uygulamamız “Missing Compliance” uyarısı verecektir. Bu işlem uygulamanın şifreleme içermediğinin kontrolü içindir. Bu uyarının yanındaki ünleme basıp encryption No seçilerek test başlatılır. Test işlemi başlatıldı fakat tester seçimi hala yapılmadı. Yukarıda da anlatıldığı gibi 2 çeşit tester belirlenebilir. Internal tester dediğimiz, organizasyon hesabında bulunan bütün kullanıcıları içeren testerlar. Diğeri de external tester denilen diğer bütün apple kullanıcılarından oluşan testerlar.

Öncelikle Internal testerların başlatılmasından bahsedelim. Test Flight sekmesi üzerinde App Store Connect Users sekmesine tıklıyoruz. Burada Tester başlığının yanındaki + butonuna basmak gerekir. Gelen listede takımda bulunan bütün kullanıcılar bulunacaktır.

Gelen listede takım içi isimlerin yanına tik atarak Add butonuna basıyoruz. Böylelikle ilgili kullanıcılara davetiye göndermiş oluyoruz. Gelen davetiye mail üzerinden Test Flight Uygulamasını indirmeye ve Test Flight üzerinden test edilecek uygulamaya erişmeyi sağlayacaktır.

İkince Tester grubu External testerlar dan oluşur. Bu kullanıcıların Apple ID’si bilinmelidir. Bu Apple Id’ler üzerinden Yeni bir grup oluşturulur. New Group sekmesi ile bu işlem tanımlanır. 10 bin kullanıcıya kadar tanımlanır. Fakat external tester’lar uygulamayı görmeden önce aynı markete yüklüyormuş gibi Review’a gider. Bu yüzden geliştirmenin başlarında External Tester’ları kullanmak mantıklı değildir. Çünkü gelişimi tam tamamlanmamış uygulamalar genelde Review’dan reject alır. Bu yüzden geliştirme bittikten sonra external testerların kullanımı daha mantıklıdır.

Bu iki yazı ile AppStore Connect ‘ e uygulama yükleme ve Beta Test işlemlerinin yapılması anlatılmıştır. Part 1’ e buradan erişilebilir. Umarım faydalı olur. İyi kodlamalar.

--

--