JIRA ile Asset Management ve CMDB

Selahattin Gürgen
PLUGENIE
Published in
5 min readMar 19, 2019

Makaleye başlamadan önce JIRA, Asset Management ve CMDB’nin ne olduğu hakkında bilgi edinmek için aşağıdaki makaleleri okuyabilirsiniz;

JIRA Nedir ? , Asset Management Nedir ? , CMDB Nedir ?

JIRA, bilindiği üzere bir “issue tracking” aracı olsa da özelleştirilebilir yapısı sayesinde paketinden çıktığı halinden çok farklı görevleri, adeta o görev için oluşturulmuş bir araç gibi yapabilir. İşte bu sayede birçok işi tek bir araç ile ve dolayısıyla “homojen entegrasyon” ile yaparak piyasadaki muadillerine göre çok uygun fiyatlara çözümler sunabilir. Bu makalede de JIRA’nın, açılış paketindeki yeteneklerden gözükmeyen ama “Insight - Asset Management” eklentisi ile nasıl Asset Management ve CMDB için kullanıldığını anlatacağım.

Atlassian, kendi ekosisteminin(Jira, Confluence, Bamboo, Bitbucket ..) içinde bulunan ürünlerin “tek bir ürün” gibi birbirleri ile çalışabilmesi ve ayrı ayrı her birinin iş gereksinimleri doğrultusunda esnetilebilir olması sonucunda BT ekipleri için “tek bir araç ile her şey” politikasını izlemektedir.

Insight — Asset Management eklentisi, JIRA ve JIRA Service Desk araçlarının Server ve Data Center versiyonları için uyumlu bir eklentidir ve JIRA’yı adeta bir Asset Management, CMDB aracına çevirmektedir. JIRA ve Insight ile birlikte kurumlar, her türlü değerlerini kolayca yönetebilir ;

  • Yazılım ve Donanım — sunucular, bilgisayarlar, telefonlar, yönlendiriciler vb. yanı sıra yüzlerce yüklü yazılım programı, lisanslar vb.
  • Sürüm Yönetimi (Release Management) — geliştirilen kod / program sürümleri, bileşenler, alt sistemler, build’lar, sürümler vb.
  • CRM (Customer Relationship Management) — müşteriler, bireysel irtibatlar, anlaşmalar, fırsatlar
  • İnsan Kaynakları — çalışanlar, sözleşmeler,seyahatler, izin, erişim hakları vb.
  • Satış , Reklam— pazarlama varlıkları, kampanyalar, lisanslar, harcamalar vb.

Jira ve Insight arasındaki güçlü entegrasyon, bu sistemi, varlıklarıyla ilişkili sorunları(issues) ile birlikte yönetmek isteyen kuruluşlar için mükemmel bir seçim haline getiriyor.

Peki Insight bunu nasıl yapıyor ?

JIRA içerisinde nasıl bir yapılandırma oluşturuyor ?

Insight, oldukça büyük ve hiyerarşik olarak karmaşık bir sisteme çözüm getireceği için, yapacağı tasarımın kullanılabilir ve her büyüklükteki kuruma ölçeklenebilir olması gerektiğinin farkında olup JIRA içerisinde adeta JIRA’dan bağımsız bir şekilde kendi ekosistemini ve kavramlarını oluşturmuştur. Öncelikle bilmemiz gereken bu kavramların neye karşılık geldiği ve nasıl konfigüre edileceğidir. Insight’ın JIRA’nın içerisine monte ettiği kavramlar; Object Schema, Object Type, Object, Attribute Type, Attribute, Reference.

Object Schema(Obje Şeması), Object Types(obje tipi), Attributes(objenin özellikleri), Objects(objeler), permissions(izinler), icons(ikonlar), references(referanslar), statuses(objenin statüsü) and automation rules(otomasyon kural seti) koleksiyonudur. Kavramsal olarak, belirli bir amaç için izole edilmiş bir konfigürasyon kovası olarak görülebilir. İki kavram arasında bazı farklılıklar olmasına rağmen, bir JIRA Projesinin özellikleri ile kabaca karşılaştırılabilir. İstediğiniz sayıda Obje Şeması oluşturabilirsiniz ve her şemanın farklı kullanıcılar için farklı şemalar gizlemenize / göstermenize izin veren kendi izinleri olabilir.

Birbirinden farklı değerleri farklı şemalarda yönetmek isteyebilirsiniz. Örneğin, reklam ve satış değerlerinizi herkesin göremeyeceği bir şemada, aynı şekilde teknik yazılım ve donanım varlıklarınızı başka bir şemada yönetmek gibi. Her şey kurumun özelliklerine ve konfigürasyona bağlı.

Object (obje) kavramı ise Insight için “Asset”lere denk gelmektedir. Burada bahsedilen obje, yönetmek istediğiniz herhangi bir değer olabilir. Insight hiyerarşisinde, Obje şemasını bir JIRA projesi gibi düşünürseniz, obje bu projede yer alan bir issue-task ‘ a denk gelmektedir. Attribute ise adından da anlaşılcağı üzere o objenin özelliklerini içerir yani issue’daki field’lar diyebiliriz. Object Type(Obje tipi) ise obje sınıflarıdır, örneğin ; laptoplar, kullanıcılar ..

Bu durumda, Obje şemasının içerisinde birden fazla Obje tipi olabilir ve her obje tipinde, objeler bulunur ve bu objelerin tiplerine göre barındırdığı özellik setleri olur.

Bu hiyerarşi anlaşıldıktan sonra işimiz çok kolay. Yapacağımız konfigürasyonlar ile obje tiplerini ve bu obje tiplerinin altında yer alan başka obje tipleri belirleyebiliriz. Daha sonra bu sistemde yer alan objeleri birbirleri ile ilişkilendirebiliriz.

Kurumunuzda bulunan Asset’leri, CI’ları Insight’ın içerisine nasıl alırsınız ve güncelliğini nasıl sağlayabilirsiniz ?

Asset Management yapmak ve CMDB’yi Insight’ın içerisine almak için birçok yöntem mevcut. Bu yöntemler arasında doğrudan Insight’ın destek verdiği çözümler ile birlikte gerekli kalınan durumlarda ek yazılım geliştirmesi ile JIRA ve Insight API’lerini kullanarak çözümler üretmek de seçenekler arasında.

Öncelikle, hali hazırda kullanmakta olduğunuz araçlardan Insight’a “obje”lerinizi Insight’ın sunduğu import seçenekleri ile taşıyabilirsiniz ve konfigürasyonunu içerde belirlediğiniz şekilde oluşturabilirsiniz. Bu seçenekler arasında, Database Import, CSV import, JSON import, LDAP import, User import bulunmaktadır.

Eğer, Asset Management’a Insight ile başlayacaksanız, iş gereksinimlerinize göre Insight’ı konfigüre edip, Insight üzerinden de obje girişlerinizi yapabilirsiniz.

INSIGHT Discovery

Insight Discovery eklentisi ile kurumunuzun ağında bulunan, sunucuları, bilgisayarları, yazıcıları, aygıtları tarayabilir ve bunları CMDB havuzunuza ekleyip sürekli tarama ile güncelliğini sağlayabilirsiniz.

Insight Discovery, ağınızdaki tüm ana bilgisayarlardan ve cihazlardan ayrıntılı veriler oluşturmanıza olanak sağlar. Verileri otomatik olarak Insight’a aktarabilir ve Incident, Problem ve Change isteklerini tüm CI’lerinizle ilişkilendirmek için JIRA’yı kullanabilirsiniz. Bu sayede Atlassian platformunuzu adeta ITSM aracı gibi kullanabilirsiniz. Ayrıca Insight’ın diğer ITSM ve CMDB araçları ile entegrasyon için geliştirdiği eklentiler sayesinde ilgili aracın içerisinde yer alan objelerinizi Insight CMDB’nize almanıza olanak sağlar. Aşağıdaki araçlar için entegrasyon bulunmaktadır ;

Insight SCCM Integration

Insight AWS Integration

Insight Azure Integration

Insight Snow Integration

Insight Google Cloud Integration

Insight Jamf Integration

Insight Device42 Integration

Insight ServiceNow Integration

Tabii ki her araçta olduğu gibi JIRA-Insight Asset Management çözümünde de en önemli konu konfigürasyondur. Kurumunuzun ihtiyaçlarına göre konfigürasyonu yapılmış bir sistem, sizi uzun vadede bir çok yükten ve maliyetten kurtaracaktır.

Belirtmem gerekir ki , şuanda yurtdışında birçok şirket tarafından kullanılmaya başlanan bu sisteme, lisans fiyatlarının uygunluğu ve sağladığı çözümlerin kalitesi ve esnekliği nedeniyle Türkiye’deki büyük firmalar tarafından ilgi giderek artmaktadır. Firmaların, eski araçlardan kurtularak, yeni metodlar ve güncel teknolojiler ile yollarına devam etme istekleri onları değişime zorluyor.

JIRA ve Insight’ın sağladığı bu çözüm doğrultusunda bu makalenin güncelliğini sürekli olarak sağlamayı hedefliyorum ve bu doğrultuda sormak istediğiniz sorulara elimden geldiğince cevap veriyor olacağım.

Daha detaylı bilgi için Insight resmi dökümanı

--

--

Selahattin Gürgen
PLUGENIE

Atlassian | DevOps Consultant — venITure Turkey