SF&B Bülteni: Albert Einstein, Stephen Hawking ve Pi Günü

Birsen Akyüz
Sanat, Felsefe ve Bilim
Sent as a

Newsletter

3 min readMar 20, 2022

Kar yağışlı bir hafta sonundan herkese merhaba!

Bugün, 20 Mart 2022 Pazar. Bu haftaki bültenimizi 14 Mart tarihinde doğum gününü kutladığımız Albert Einstein’a ve aynı gün ölüm yıl dönümü sebebiyle andığımız Stephen Hawking’e adıyoruz ve 14 Mart Pi Günü’nü gündeme taşıyoruz. Bazı tesadüfler çok güzeldir diyor, herkese keyifli okumalar diliyoruz!

Bültenimizin ana konusuna geçmeden önce Sanat, Felsefe ve Bilim’de bu hafta neler oldu, ondan bahsedelim:

Bu hafta yeni yazarlarımız aramıza katıldı ve yeni yazılarını yayımladılar.

DataBulls ile Bilgi Arayışı Podcast

Bilgi Arayışı Podcast’te bu hafta Fatih Başar Kutlu ve Gökhan Polat, Simgeler ve Modernite üzerine konuştular. Yayını dinlemek için aşağıdaki görsele tıklayabilirsiniz!

Bilgi Arayışı Podcast’te bu hafta: Simgeler ve Modernite

Galilei’nin ölümünün 300.yıl dönümünde doğan Stephen Hawking, bir başka dahi Albert Einstein’ın doğum günü olan 14 Mart 2018'de bildiğimiz bu dünyadan göçtü. 14 Mart hepimizin bildiği üzere, aynı zamanda Dünya Pi Günü olarak da kutlanmakta. Bu tesadüflerin bir anlamı olmalı dedik ve bu haftaki bültenimizi bu müthiş tesadüflere adadık.

Stephen Hawking

“Yeryüzündeki yaşamın, aniden çıkabilecek bir nükleer savaş, genetiği değiştirilmiş bir virüs gibi felaketler ve giderek artan başka tehlikelerle yok olma tehdidiyle karşı karşıya olduğuna inanıyorum. İnsanoğlunun uzaya gitmediği sürece bir geleceği olduğunu sanmıyorum. Bu yüzden, insanların uzaya ilgi duymasını teşvik etmek istiyorum.”

Stephen Hawking, sizin için neyi ifade ediyor bilmiyoruz ama bizim için, insanlığın geleceğine dair bilimsel çalışmalarıyla gelmiş geçmiş en önemli bilim insanlarından biri. Bu hafta sonu Stephen Hawking’i bir film ile anmak istiyorsanız, size 2014 yapımı Her Şeyin Teorisi filmini önerebiliriz!

Görsel Kaynak: Sabah Gazetesi

Albert Einstein

14 Mart 1879'da doğan Einstein, 20. yüzyılın en etkili bilim insanlarından biri olarak kabul edilir. 1921 yılında Nobel Fizik Ödülü’nü kazananan Albert Einstein’in hayatına dair bir şeyler izlemek isterseniz; Eric- Emmanuel Schmitt tarafından yazılan ve Türkçe’ye İpek Özgüven tarafından çevrilen Einstein’ın İhaneti adlı tiyatro oyununu önerebiliriz.

Einstein’ın İhaneti’nde, Einstein gibi dünyaca ünlü bir dehanın çelişkileri, başarısızlıkları ve üzüntüleri üzerinden 20. yüzyılda yaşatılan insanlık suçlarının anlatıldığı bu felsefi metin, seyirciye bazen mizahi, bazen de şiirsel bir yolla varoluşu, insanlığı, ilkeleri ve öncelikleri sorgulatıyor.

Bu haftaki bültenimiz burada sona ererken küçük bir hatırlatma yapmak isteriz.

Eğer siz de (başta Medium platformu olmak üzere) Sanat, Felsefe ve Bilim alanları ile alt başlıklarına ilişkin içerik üretiyorsanız ve aramızda yer almak isterseniz, aşağıdaki görsele tıklayarak yazarlık başvuru formumuza erişebilir ve nitelikli yazılarınız ile yazar kadromuza dahil olabilirsiniz!

Güzel bir hafta sonu olması dileğiyle… Şimdilik hoşça kalın!

Sanat, Felsefe ve Bilim Ekibi

--

--

Birsen Akyüz
Sanat, Felsefe ve Bilim

Content Creator | YouTube (birsnakyuz) | LinkedIn (birsenakyuz) | Address: birsnakyuz@gmail.com | Instagram: birsenakyuzz