SF&B Bülteni: Seneca - Yaşamın Kısalığı Üzerine

Birsen Akyüz
Sanat, Felsefe ve Bilim
Sent as a

Newsletter

4 min readApr 3, 2022

Baharın kendisini iyiden iyiye hissettirdiği bir hafta sonundan herkese merhaba!

Bugün, 3 Nisan Pazar. Bültenimizin konusunu seçerken epey zorlandığımızı itiraf etmeliyim. Bahar kendisini gösterse de maalesef ki son zamanlarda konuşulmaya değer, güzel şeyler yaşamıyoruz toplum olarak. Fakat karamsarlığın insanı içine çeken bir yanı olduğunun da farkındayız. Bu yüzden her şeye rağmen umut var olalım dedik ve zamanımızı, yaşadığımız olumsuzluklara rağmen, faydalı bir şekilde değerlendirmemiz gerektiği konusunu gündeme getirdik.

Tabii ki Zamanın değeri üzerine bir bülten hazırlıyorsak kesinlikle Seneca’ya değinmemiz gerekiyor. Bu yüzden bu haftaki bültenimizin konusu Seneca’nın Yaşamın Kısalığı Üzerine eseri. Zamanın kıymetini bilip, hep beraber umut dolu olalım diyor ve keyifli okumalar diliyoruz!

Sanat, Felsefe ve Bilim’de Bu Hafta

Bültenimizin ana konusuna geçmeden önce Sanat, Felsefe ve Bilim’de bu hafta neler oldu, ondan bahsedelim:

Bu hafta Fatih Başar Kutlu yeni podcast bölümünü yayınladı.

Sanat, Felsefe ve Bilim ekibi Yalçın Arsan ile Kişisel Bilgi Yönetimi başlıklı Felsefe oturumunu gerçekleştirdi.

Yayının tekrarını izlemek için linke tıklayabilirsiniz: https://www.linkedin.com/video/event/urn:li:ugcPost:6913850505081364480/

Sanat, Felsefe ve Bilim Artık Spotify’da!

Artık canlı yayınlarımıza Spotify üzerinden ulaşabilirsiniz.

İlk podcastimizde toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin temeli olarak çocukluktan itibaren yerleştirilen kodların bir toplumun geleceği için ne kadar yönlendirici olduğunu, ailelerin bu konuda daha bilinçli olması gerektiğini ve eğitin her zaman eşitsizliğin tek panzehiri olarak yer alacağını konuşuyoruz.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü yayınımızda gerçekleştirdiğimiz Fırat Akkemik ile Bilim ve Kadın podcast’ini dinlemek için linke tıklayabilirsiniz!

SF&B Podcast 1.Bölüm-Bilim ve Kadın. Dinlemek için tıklayınız: https://lnkd.in/gXVXRWhg

Zamanın Değeri

Yaşamın Kısalığı Üzerine, Filozof Seneca tarafından kayınpederi Paulinus’a yazılmış bir denemedir. Filozof, insanın zamana verdiği değeri, insanın yaşamındaki maddi unsurlara verdiği kıymet ile karşılaştırarak boş geçirilmeye layık bir vaktin olmadığını açık ve net bir biçimde anlatıyor.

Kitaptan şu dizelere bakalım:

İnsanlar mallarını başkasının almasına katlanamaz

Ve topraklarının sınırlarıyla ilgili en ufak bir anlaşmazlık çıkmayagörsün,

Hemen taşa ve silaha sarılırlar,

Buna karşılık yaşamlarına başkalarının karışmasına izin verir,

Hatta gelecekte kendilerini ele geçirecek kişileri bizzat çağırırlar.

Parasını paylaşmak isteyen biri bulunmaz,

Ancak her insan yaşamını birçoklarıyla paylaşır.

İnsan malvarlığını korumak konusunda oldukça hesaplı davranır.

Ancak açgözlü olmanın onur vesilesi sayılacağı

Tek konu olan zamanın harcanmasına gelince oldukça bonkör davranırlar.

İnsan, hayatındaki maddi kaynaklarını koruma konusunda, zamanını korumaktan çok daha fazla dikkatli. Geçmişten günümüze bunun hep böyle olduğu bir gerçek; fakat günümüzde bir de verimlilik, üretkenlik, sosyal medya vb. unsurların da hayatımıza girmesiyle, işler çok daha karmaşık hale geldi.

Kaynak: https://aklinizikesfedin.com/seneca-ve-anksiyete-bozukluguna-karsi-sirri/

Üretkenlik konusu başka bir bültenin konusu olabilecek kadar derin bir konu; fakat burada amacımız hiçbir zaman didaktik bilgiler vermek olmadı. Tek amacımız, yaşayışımız üzerine farkındalığımızı daha da arttırmak.

Görsel: Instagram: Kiowa Qatesh Casey

Sürekli planlar, programlar, toplantılar ve sosyal medya hesaplarımız arasında zamanımızı tüketirken gerçekten yaşamımızın ne kadar kısa olduğunu fark etmiyor ya da bu gerçeği düşünmek dahi istemiyoruz. Emeklilik planları yapıyor, şu zaman gelse de şunu şunu yapsam diyerek günlerimizi tüketiyoruz. Oysa, bu kısıtlı kaynağı doğru yönetmeyi öğrenmeli, en azından bu bilinçle yaşamaya dikkat etmeliyiz.

“Mükemmel bir karakterin göstergeleri her gününü sonuncusu gibi aşırılıktan, üşengeçlikten ve tüm bahanelerden uzak harcamaktır.” Marcus Aurelius

Bu hafta okumanız için sizlere Seneca’nın Mutlu Yaşam Üzerine — Yaşamın Kısalığı Üzerine eserini öneriyoruz. Bu kitap, güzel havada bir solukta okuyabileceğiniz ve okurken de kendi yaşamınızı sorgulayabileceğiniz harika bir fırsat yaratabilir.

Görsel: https://kitapio.com/post/5f4glyz6bxwne98op7qa

Bu haftaki bültenimiz burada sona ererken küçük bir hatırlatma yapmak isteriz.

Eğer siz de (başta Medium platformu olmak üzere) Sanat, Felsefe ve Bilim alanları ile alt başlıklarına ilişkin içerik üretiyorsanız ve aramızda yer almak isterseniz, aşağıdaki görsele tıklayarak yazarlık başvuru formumuza erişebilir ve nitelikli yazılarınız ile yazar kadromuza dahil olabilirsiniz!

Güzel bir pazar olması dileğiyle… Şimdilik hoşça kalın!

Sanat, Felsefe ve Bilim Ekibi

--

--

Birsen Akyüz
Sanat, Felsefe ve Bilim

Content Creator | YouTube (birsnakyuz) | LinkedIn (birsenakyuz) | Address: birsnakyuz@gmail.com | Instagram: birsenakyuzz