MUTLU EDECEK LİDERLİK: RESONANT (UYUMLAŞTIRICI) LİDERLİK

Betül
SAYGEL
Published in
3 min readNov 4, 2021
http://www.ihcayoga.com/yoga-et-pensee-positive.html

‘‘Mutluluk zihinsel uyumdur; mutsuzluk zihinsel uyumsuzluktur.’’

Evde, işte, sokakta, yaşadığımız, soluk aldığımız her alanda mutluluk peşinde koşuyoruz. Hatta bazen mutluluk koşar adımlarla bize gelsin ve biz öylece bekleyelim istiyoruz. Peki biz istediğimiz bu mutluluğun ne kadarını yansıtabiliyoruz? İş hayatında nasıl bir lider olursak mutlu olurken mutlu edebiliriz?

Günümüzdeki örgütlerin çoğu, liderin işlevinden çok liderin getirilerine bakmaktadır. Liderin çalışana katkısından çok, örgüte ne kadar kâr getirisi olacağını göz önünde tutmaktadır. Oysa önemli olan liderin, çalışanı ne kadar etkileyebildiğidir. Çünkü lider ile çalışan arasındaki uyum, çalışanın performansını, işten alacağı verimi ve örgüte bağlılığını etkileyecektir (1).

Bilginin çoğaltılması, yayılması ve yenilenmesi, teknolojinin gelişmesi, örgüt üyelerinin performans sürecini etkileyen girdilerin çoğalması ile çok çeşitli liderlik formları ortaya çıkmıştır. Bu değişim ve gelişimle beraber liderlik formları, örgütlerin yönetimini de etkilemeye başlamıştır. Örgütler varlıklarını sürdürebilmek için, geleneksel yönetim tarzlarını esneterek yeni formlar ile entegre olmak ve bu gelişim ve değişimlere uyum sağlamak zorunda kalmışlardır. Yeni liderlik formlarından birisi de, temeli duygusal zekâya dayanan Resonant Liderliktir. Uyumlaştırıcı liderlik olarak açıklanabilen Resonant Liderlik; farkındalık, umut ve merhameti içinde barındıran bir kavramdır (2).

Dalai Lama ‘‘Öncelikle iç dünyanızı yönetin.’’ der. İç dünya yönetimi, duygusal zekânın temelinde olan öz yönetimdir. Farkındalık, kendini yönetmek için bir araçtır. Lama daha sonra da ‘‘Empati ve merhamet ile başkalarına yönelin.’’ der. Ve son olarak da ‘‘Büyük iyilik için harekete geçin.’’ der. Resonant Liderlik tarzı bu üç seviyeyi içerir (3).

Duygusal zekası yüksek olan bir lider; kendini kabullenen, eksilerini ve artılarını görebilen bir liderdir. Bunun yanında empati, merhamet ve farkındalık ile hareket ettiği taktirde; çalışanlarını tanıyabilen onların hedeflerini gerçekleştirmelerinde rol oynayabilen bir lider olabilir. Resonant liderliğin amacı, çalışanların isteklerini gerçekleşmesinde kurumsal amaçları da gerçekleştirebilen bir merkez bulabilmek ve bu doğrultuda hem çalışanın hedeflerinin hem de kurumsal amaçların gerçekleşmesinde ve gelişmesinde etkili olabilmektir. Bunu gerçekleştirebilmek için de önce kendini tanımalı daha sonra da çalışanı olumlu şekilde yönlendirebilmelidir.

https://networkokulu.net/iyi-gibi-gozuken-5-motivasyon-hatasi/

Kişiler duygularını, davranışlarını ve motivasyonunu olumlu olarak yönetebilir. Bunun yanında liderler tarafından da bu olumluluk canlandırılabilir veyahut canlı tutulabilir. Lider; liderliğine, çalışanlarına negatif bir şekilde yaklaşırsa örgüt içinde negatif bir kültür ve iklim yaratacaktır. Bu durum da çalışanların performansları üzerinde etkili olacaktır. Fakat lider pozitif bir vizyon ile ilerlerse işyerinde işçi ve çalışanları üzerinde yenilenmiş, yaratıcı, umut dolu ve merhametli bir etki bırakacak ve örgüt ortamını bu şekilde yönetecektir (4).

Yönetim şekilleri, ihtiyaçlara ve dönemlere göre değişiklik göstermektedir. İçinde bulunduğumuz dönemde insanlar; anlaşılmaya, değer görmeye ve dinlenilmeye ihtiyaç duyarlar. Duygusal zekası yüksek olan bir lider; çalışanına karşı empati kurarak, onu anladığını hissettirerek olumlu bir ortam oluşturabilir. Çalışanı ihtiyacı olan şekilde motive ederse bu durum çalışan performansını da etkileyecektir.
Kurum içindeki iletişim sorunlarından kaynaklı iş ve zaman kaybı olması, otorite eksikliği, işbirliği oluşamaması, çalışandan kapasitesinin üstünde iş beklemek performansı etkileyen örgüt kaynaklı faktörlerdir (5). Resonant bir lider, pozitif etkisi ile her daim bir umut oluşturursa; empati kurarak, farkındalık oluşturacak davranışlarda bulunursa hem çalışanın kuruma karşı aidiyet duygusu kazandırır hem de performansı etkileyen örgütsel faktörlerin ortadan kalkmasına yardımcı olur.

‘’Başkalarını bilen kimse bilgili, kendini bilen kimse akıllıdır.’’ der Lao Tzu. Bu yüzden mutlu bir çalışma ortamı sunmak isteyen lider, önce kendini bilmeli. Daha sonra çalışanlarını tanımalı, anlamalı ve onlara ihtiyaçları olan pozitif etkiyi doğru şekilde aktarmalıdır. Zihinsel uyum, mutlu çalışma ortamı..

Fotoğraf:https://www.yeniisfikirleri.net/liderlik-ozellikleri-becerileri-yetenekleri/
https://medium.com/@alimutlu.com.tr/i%CC%87yi-bir-lider-olmak-i%CC%87%C3%A7in-ne-yapmal%C4%B1y%C4%B1m-68f02cd84b2e

KAYNAKÇA

1- (https://www.capital.com.tr/yonetim/liderlik/uyumlu-lider-performansi-arttirir Erişim Tarihi 01.11.2021)

2- Akyüz M. (2019) Bilgi Çağında Yeni Bir Liderlik: Resonant (Ahenk Yaratan) Liderlik, Uluslarası Toplum Araştırmaları Dergisi, 14 (20), 1/s 1819–1834.

3-(https://www.linkedin.com/pulse/master-four-styles-resonant-leadership-daniel-goleman/ Erişim Tarihi 01.11.2021).

4-https://libraryofprofessionalcoaching.com/wp-app/wp-content/uploads/2012/03/Resonant_Leadership.pdf

5-. Türkmen. (2019). Stratejinin Performansa Etkisi: Ankara Yazılım Firmalarında Bir Araştırma, Yüksek Lisans Tezi, Bahçeşehir Üniversitesi, ( Danışman: Prof. Dr. Ömer TURUNÇ).

--

--