Hur du gör bättre videos i sociala medier

Robert Jacobsson
Socialamedier
Published in
6 min readApr 26, 2017

Filmer i sociala medier har de senaste åren verkligen exploderat. Nästan varje medieaktör tar hjälp av Facebooks maxade algoritm för att nå ut till sin publik. Samtidigt gör det väldigt mycket skräp-film (ja ni vet, filmer som är sjukt långa, oklippta, innehållslösa eller helt enkelt bara bildspel). Själv har jag arbetat med film i sociala medier med varierad kvalitet. En av de bättre blev en liten lista (med genomtänkt manus):

En annan mindre bra (alltså tekniskt och dramaturgiskt) är denna:

Hur ska en knäcka (film)koden? Vad är det som gör en film riktigt bra?

När jag har kollat runt på olika best practise, företags- och medie-bolags rekommendationer och filmmakares tips och trix framkommer några knep som jag sammanfattat i en lista:

  1. Få filmer över 30 sekunder är intressanta i ett flöde på Facebook.
  2. Fånga tittaren på de 3 första sekunderna. Välj gärna olika vinklar och det mest spännande där, så inte filmen scrollas förbi.
  3. Ställ dig tre frågor:
    - Skulle du själv vilja lajka/dela filmen? Om ej — gör den inte.
    - Väcker filmen en känsla hos dig? Om ej — gör den inte.
    - Är innehållet bättre än i bild/text? Om ej — gör den inte.
  4. Tänk igenom dramaturgi, innehåll och vinkel. Och håll er till en relativt röd tråd (med vissa olika röda nyanser om det så behövs).
  5. Ta bort onödig fakta och sidospår.
  6. Går det att “mänskliggöra” filmen på något sätt? Tänk på att publiken vill bli berörd på något sätt.
  7. Ska du filma dig själv eller någon? Ställ dig nära ett fönster så du får dagsljus. Det höjer nivån på filmen flera nivåer. Dåligt ljus = oskarpt ansikte och väldigt lite kontakt med en persons ögon.
  8. Undvik gula glödlampor och “kontorslampor” för det tenderar att göra varje människor glödlampagul samt ge vita utfrättningar i bilden. Om du ändå har gjort det, se om du kan förändra filmen med vitbalans i ditt videoredigeringsprogram.
  9. Ha bra ljud! Tillgång till mikrofon? Använd det. Är det störigt bakgrundsljud? Spela in prator i efterhand som du sedan lägger på.
  10. Sminka bort bakgrunden. Ha som regel att göra filmer renare, så undvik att filma där det finns många olika detaljer, annars är risken att vi tittare glor på byrån eller den konstiga statyn bakom dig istället för huvudpersonen.
  11. Ska du prata i filmen? Försök ha en personlig ton och sträva efter hur du brukar snacka med en kompis. Ta om tills du inte läser ett manus innantill.
  12. Byt vinkel är ett vanligt återkommande fenomen i filmer generellt, men i sociala medier i synnerhet. Det ger ett högre tempo och får publiken lite mer engagerad.
  13. Våga korsklippa filmer! Allt behöver inte ske kronologiskt. Bryt ny mark — testa dig fram med dramaturgin!
  14. Ha som regel att ta bort allt brus — “ehm,jo….”/“1,2,3, KÖÖR”/slutsörjan i en film…

ATT TEXTA SINA FILMER — DO’S AND DON’TS

  1. Texta gärna dina filmer, eftersom många inte slår på ljudet. Tänk dock på kontraster. Vit mot svart platta är nog enklast att läsa. Tänk dig för innan du använder gult, rött, lila eller blå text, det blir oftast svårläst.
  2. Undvik för mycket text i film. En bra riktlinje är “6 ord per bildsekvens”.
  3. Ha inte för många typsnitt i en film. Max två!
  4. Texten ska självklart kunna läsas på mobilen numera — använd inte för liten text.
  5. Mät på millimeter var du placerar din text. Ska den vara centrerad, se till att den blir det. Risken är annars att det ser lite hafsigt ut.

Det är ungefär så som jag uppfattar som vinnande koncept. Men för att ge er ännu mer ur filmgottepåsen frågade jag ut några experter på Sveriges Radio som arbetar mycket med film.

Sebastian Andersson är grafiker på P3 och jobbar nära Relationsradion, Tankesmedjan och Ligga med P3. Sebastian tycker en ska försöka undvika att ha långsamma och onödiga animationer, en svart ruta som thumbnail, och mycket text i bild.

När Sebastian ska sammanfatta sina lärdomar om att göra videos i sociala medier låter det så här:

  • En film betyder inte automatiskt att innehållet blir starkare, så ett bra grundmaterial är superviktigt. Man vinner så mycket på att redan i början av hela processen tänka hur materialet ska kunna användas i en video.
  • Försök att utnyttja formatets möjlighet fullt ut! Den finns en massa man kan göra med video som inte går i andra medier. Sen måste man förstås göra en avvägning så alla komponenter (ljud, bild, animation osv) fyller en tydlig funktion.

4 tips Sebastian har kring videos i sociala medier är:

  1. Ha tydlighet och tempo!
  2. Sträva mot ett så tydlig språk som möjligt rent visuellt gör att tittaren fort kan förstå innehållet, och ett bra tempo får tittaren att stanna.
  3. Gör videon tilltalande utseendemässigt — det är viktigare än vad många kanske tror.
  4. Ge även thumbnailen den kärlek den förtjänar.

Två som gör riktigt bra videos, enligt Sebastian, är:

Vox
“Alltid oklanderlig visuell presentation av nyheter och fenomen”.

Kurzgesagt — In a Nutshell
Superspännande och fina videos som förklarar otroligt komplexa ämnen genom animationer”.

“Kom ihåg att algoritmen inte gillar dålig film!”

Alexander Sjögren arbetar på Kommunikationsavdelningen och har tidigare haft ett youtube-projekt för främst P3. Och när det gäller just youtube har Alexander några tankar:

Min viktigaste lärdom är vikten av kontinuitet. Slutar du publicerar videos så faller kanalen direkt. En måste se till att det publiceras ett klipp minst varannan vecka! Sen såklart visningsbilderna & titeln avgör allt. Får du inte till dessa två kan du fälla en hel video!

Okej, vad är dina tips för att göra bättre videos i sociala medier?

Ha ett tydligt syfte med vad ditt budskap är & vilken känsla det ska skapa för tittaren. Vi jobbar med människor & människor vill känna något för att dels kolla men också för att dela!

Förutom detta har Alexander några viktiga tankar kring videos i sociala medier:

1. Långa intron.
Den absolut största missen kreatörer gör är för långa intron. Publiken har inget intresse av att få veta vad ditt klipp handlar om 30 sekunder in. Var snabb med att visa vad klippet handlar om.

2. Visuellt mervärde.
Många producerar idag videos för att de har hört att algoritmen gillar det. Sluta med detta! Ha ett tydligt visuellt mervärde med det du skapar din film kring. Blir det enklare att förklara ett komplext problem? Finns det en intresseväckande reaktion? Kom ihåg att algoritmen inte gillar dålig film!

3. Använd teknologin.
Utnyttja de unika videofunktionerna på den plattformen du publicerar videon på. Publicerar du native på Facebook måste du spela efter autoplayfunktionen då den oftast utgör 95% av dina views.

4. Statistik
Vissa tycker att det är tråkigt med statistik men det är nyckeln till framgång. Sätt dig in i statistiken & lär dig vad publiken faktiskt gillar. Vi behöver inte längre gå på känsla. Statistiken ger oss svar på vitt vad som är bra & inte.

Alexanders inspirationskällor just nu

Kvinnojouren Ellinor levererar ett briljant klipp där de använder sig av tekniken i den specifika plattformen. BRILJANS!

Dollar Shave Club har gjort min favorit-reklamfilm.

Jag slår ett slag för 22 Kvadrat som verkligen levererar kanonbra humor för Youtubepubliken & krokar i aktuella händelser.

Har du fler tips eller reflektioner kring att göra film i sociala medier? Kommentera eller tweeta till mig på Robert Jacobsson!

--

--

Robert Jacobsson
Socialamedier

Socionom, sexolog, föreläsare och utvecklingsredaktör för sociala medier på Sveriges Radio.