Kan et skrivebrett, en bærekraftig grill og et par joggesko bidra til en bedre fremtid?

Du lurer kanskje på hva reMarkable, en bærekraftig grill og et par joggesko har til felles? Jo, de er alle inkludert på TIME sin liste over årets topp 100 innovasjon og oppfinnelser!

Marte Stamland
Sprint Consulting
8 min readDec 16, 2020

--

Bilde: Jessica Pettway for TIME; Prop styling av Stephanie L. Yeh

Tidligere i desember publiserte Spotify Your year in music og med det startet de offisielt ballet for en rekke ulike kavalkader med hvert sitt perspektiv på året som har gått. Som tidligere år har 2020 både gitt og tatt, men de fleste vil nok være enige i at det er enklere å liste opp hva som er blitt tatt. Derfor ønsker vi å bidra til å utvide 2020s positive liste og har gjort et dypdykk i TIME sin liste over årets 100 kuleste innovasjoner og oppfinnelser. Produktene som presenteres inspirerte og imponerte oss, og vi dro på smilebåndet både en og to ganger. I denne artikkelen ønsker vi derfor å trekke frem noen av våre favoritter og gi deg et innblikk i hva 2020 har gitt oss av innovasjoner! Ekstra gøy er det selvfølgelig at norske reMarkable er på listen i kategorien Produktivitet!

ReMarkable er trolig et kjent produkt for de fleste leserne av denne artikkelen, men et godt produkt kan ikke beskrives for ofte! ReMarkable er altså et skrive- og lesebrett hvor skriving og lesing skal oppleves som det gjør på papir. I 2020 har det norske selskapet lansert sin andre utgave og det er altså denne som har havnet i The TIME sitt søkelys.

PS. Tidligere i høst skrev vi om ni koronaoppfinnelser til inspirasjon. I denne artikkelen går vi videre og velger å se litt fremover. Vi har derfor tatt på oss fremtidsbrillene og vurdert hvilke produkt som kan være til hjelp når vi skal tilbake til det vanlige livet, forhåpentligvis en gang i 2021.

Bedre remote working med smart og kreativ bruk av teknologi

Er det slik vi kommer til å møtes mest i 2021?

Det sies at 2020s overvekt av hjemmekontor vil endre arbeidsmåten vår i lang tid fremover. Digitale møter vil bli et bærekraftig og effektivt alternativ til reising og vi kommer til å ha større tiltro til at ting bli gjort på hjemmekontoret. Flere store organisasjoner som NTNU og Forsvaret har sagt at de sparer et tresifret millionbeløp i 2020 på å la være å reise og at en stor andel av dette vil forbli digitale møter fremfor fysiske som krever reiser.

Selv om vi savner kollegaer og fysiske møter er det heller ikke vanskelig å innrømme at hjemmekontoret av og til er et godt alternativ, blant annet om man har en rekke ulike møter og todos på lista. Det er imidlertid ikke til å stikke under en stol at videomøtene fortsatt har forbedringspotensial. Det prøver Krisp og Owl Labs Meeting å gjøre noe med. Krisp har utviklet en teknologi som filtrerer ut dine bakgrunnslyder inn i møtet. Owl Labs Meeting leverer et videokamera til møterom og skal skape bedre flyt i hybride møter, altså møter hvor noen deltar fysisk og noen digitalt. Flyten skal bedres ved at kameraet følger den i rommet som snakker og på det viset gjøre det enklere for de digitale deltagerne å følge dynamikken i rommet. Jeg sier som Ole Brumm – ja, takk begge deler!

Har du også blitt en planteentusiast i 2020?

Sånn kan en stue altså også innredes! Bilde: Gardyn

Å innrede med store, grønne planter har uten tvil blitt en stor trend i 2020. Ikke bare er det trendy, det skal også gi bedre innemiljø — og det er jo fint når vi er så mye inne! Den AI-baserte planteinstallasjonen Gardyn tar det hele til et nytt nivå ved å la deg gro frukt og grønt i egen stue. Med en egen app kan du styre belysningen, fuktigheten og plantenes jordmetning og ved hjelp av overvåkningskamera har du full oversikt over når veksten er moden og kan høstes. Folk kaller seg både plantemamma og -pappa for tiden og man kan jo undres om det kan bli for mye. Uansett, vi liker denne kombinasjonen av teknologi og bærekraft. Det er garantert noen plante/tech-nerds der ute som faller for dette og.

Et Gardyn starter-kit til en vorende plantemamma eller -pappa! Bilde: Gardyn

Et annet kult aspekt ved Gardyn er forretningsmodellen deres. På samme måte som Peloton, treningsselskapet vi skrev om tidligere i høst, kan man kalle forretningsmodellen deres for en rundle. Rundle er et ord satt sammen av recurring revenue og bundle. I Gardyns tilfelle betyr dette at de har bundlet selve installasjonen (til 799$) med et medlemskap som blant annet inkluderer månedlige leveringer av nye frø og planter.

Sirkulære forretningsmodeller for en presset klesindustri

Bilde: Circulose

Det er mange som har benyttet den ledige tiden i året som har gått til å rydde bort gamle klesplagg som ikke lenger er i bruk. Forhåpentligvis kan slik aktivitet og eksempelvis Tise sin imponerende vekst tyde på at vi er på vei mot å bli mer bevisst på mengden klær vi har og hvordan plagg bør håndteres når de lenger ikke er i bruk. Selv om bransjen fortsatt har et stykke å gå er det heldigvis ikke vanskelig å finne grønne satsninger. Et eksempel på et selskap med bærekraft som kjerne er svenske Circulose. De utvinner nytt materiale ved å gjenvinne bomull fra utslitte klær. Til våren blir H&M første leverandør som selger klær med Circuloses stoff, tett etterfulgt av Levis.

Et annet tegn på at H&M, som en av verdens største klesprodusenter, anerkjenner sitt ansvar for å sikre sirkularitet er et nytt tilbud hos en butikk i Stockholm. Der kan du nå gjøre om gamle plagg til nye!

Bilde: Jessica Pettway for TIME; Prop styling av Stephanie L. Yeh

Ved å designe tekstilprodukter annerledes kan problemet med avfallshåndtering hanskes med fra start. Skomodellen Tree Dasher fra Allbirds har omtrent en tredjedel av karbonutslippet til en vanlig joggesko og er laget av eukalyptus, ull og sukkerrør. Er du nysgjerrig på hvordan man kan inkorporere bærekraft i nye produkter og tjenester gjennom sirkulære forretningsmodeller anbefaler vi denne artikkelen om klesbransen vi delte tidligere i år.

Årets julegave: Et bærekraftig håp om en sosial sommer

Vi kan nesten lukte svidde grillpølser og høre sultne måkeskrik! Bilde: CasusGrill

Det virker kanskje fjernt å snakke om på den mørkeste tiden i et år preget av pandemi, men en gang skal vi igjen samles i parker og ved sjøen, nyte kveldssolen og mat fra engangsgrillen. En ekte norsk sommeridyll krever i dag at man rydder opp og kvitter seg med den lite miljøvennlige engangsgrillen. Dette har heldigvis danske CasusGrill bestemt seg for å gjøre noe med, og som et resultat utviklet en resirkulerbar grill! Er dette kanskje årets julegave? Bærekraftig og med et håp om bedre tider appellerer denne spesielt godt akkurat nå.

Bærekraftige forretningsmodeller, produkter og tjenester er svært aktuelt og CasusGrill er et eksempel på en gjenoppstandelse av et produkt vi allerede liker, men som også gir gode effekter opp mot FNs bærekraftsmål. I Sprint jobber vi med å skalere sirkulære forretningsmodeller og bygge bærekraft inn som en integrert del av innovasjons- og forbedringsarbeid. Vi inspireres av konsepter som dette og håper flere selskaper ser potensialet i bærekraftige forretningsmodeller! Les mer om hvorfor vi mener dette er forretningsmodellene for fremtiden her.

Hvordan ta imot hjemleveringer når du ikke er like mye hjemme lenger?

Skattkiste for voksne? Bilde: Yale Home

Netthandel og hjemlevering har hatt en utrolig vekst i 2020. Veksten bør selvfølgelig sees i lys av at vi har blitt oppfordret til å holde oss så mye som mulig hjemme. All denne tiden hjemme har også fjernet et tidligere pain point med nettbestilling - det er ikke lenger et like problematisk at man ikke vet når levering skjer mellom 8-17, for man er hjemme uansett! Hva gjør vi med disse nye «luksusvanene» våre når vi etter hvert skal tilbake på arbeidsplassen?

Yale Smart Delivery Box mener de har løsningen på dette - en boks, eller skattkiste i plast om du ønsker. Når du vet at leveringen nærmer seg kan du låse opp boksen fra mobilen og når pakken er levert får du et varsel! Høres ut som smooth sailing spør du oss. Med Amazons inntog i Norden, Kolonial.no som utvider sitt tjenestetilbud med nye produkter og Foodora som stadig spiser seg inn i nye kategorier er det ikke helt utenkelig at et behov for trygge og friksjonsfrie hjemleveringer er noe vi kommer til å føle mer og mer på.

Hvordan få genibarn og samtidig fjerne iPaden i hverdagen?

Bilde: Yoto Player

De siste årene har jeg lært at barn forstår hvordan en iPad fungerer omtrent samtidig som de lærer seg å gå, og at litt skjermtid kan avverge mang en krise i hjemmet eller på tur. Det er vel allmenn kjent at skjermtiden bør begrenses for de små (og skal vi være ærlige hadde vel ikke en liten reduksjon skadet oss eldre heller). Musikk kan derimot gjøre underverker for hjernen til et lite barn.

Yoto Player har derfor utviklet en smart musikkspiller uten skjem, hvor barn styrer musikken ved å sette inn "lydkort". Et kult produkt på TIME sin liste, som gir oss voksne et vagt minne om tidene da kassettspillere fylte denne rollen. Forhåpentligvis er det mindre krøll med Yoto Players løsning, og ikke behov for blyanttriks for å redde musikken ;)

Årets julegave til morgendagens kloke hoder? Bilder: Matatalab

Et annet produkt som bør vurderes om man ønsker oppfostre små genier er Matatalab Pro. Ved hjelp av figurer, brikker og noe som ligner spillbrett er tanken at barn kan lære logikken bak programmering, helt uten skjerm. EdTech er et gryende marked og vi er spente på å se hvilke norske aktører som tør å melde seg på konkurransen om de mer kreative læringsløsningene. Hva er vel mer meningsfylt enn å fra tidlig alder bygge opp de som skal skape grønn omstilling av landet vårt?

Det tar selvfølgelig tid å lansere helt nye produkter og tjenester. Vi regner med at de som har kommet på TIMEs liste i mange tilfeller har brukt flere år på å komme dit. La det ikke stoppe dere fra å tenke nytt! Sitter du med en ide du tror kan bli blant de store i 2021, men vet ikke helt hvordan du går frem? I Sprint jobber vi ofte sammen med kunder for å utforske nye konsepter og finne ut om man har funnet et problem er verdt å løse før vi vi jobber strukturert med å teste konseptet. Hvis du vil diskutere en idé kan du ta kontakt med Mathilde for en hyggelig prat!

💌 Synes du det er interessant å lese det vi skriver om? Meld deg på nyhetsbrevet vårt og motta spennende lesning og invitasjoner til relevante webinarer rett i innboksen din.

--

--