Scooters, selvkjørende biler og hemmelig investornettverk

Carl Christian Ellingsen
Sprint Consulting
Published in
5 min readMay 2, 2019

- Et utvalg av Sprints Linkedin-poster fra april

I Sprint liker vi godt å holde oss oppdatert på det nyeste innen teknologi og innovasjon. Vi liker også å dele ny informasjon, både internt i våre slack-kanaler og eksternt gjennom nyhetsbrev og LinkedIn. Her er et innblikk i forrige måneds nyheter delt på vår linkedin-profil.

Scooternes inntreden

Scooters er overalt. I Oslo, i norske aviser, i danske aviser, på vår LinkedIn og ikke minst på SXSW i Austin. Sjekk for eksempel Johan Høgåsen-Hallesby sin instagram-story for noen gode bilder fra Austin. For 1 år siden var det ikke scooters på SXSW, men etter at Austin i april erklærte seg som en testhub for mikromobilitet og åpnet for lisens for 10 aktører er de nå overalt.

Hvordan kommer Oslo til å bli når alle aktørene inntar hovedstaden? Den ekstreme veksten blant scooters er veldig spennende, men kommer helt klart også med sine utfordringer. I artikkelen fra the Verge tar de for seg noen av disse:

Selvkjørende biler

Når vil vi slutte å omtale en bil uten sjåfør som ‘selvkjørende bil’, på lik linje med at de første bilene ble kalt ‘horseless carriage’? Og når vil selvkjørende biler kunne fungere i et autonomt samspill og som en integrert del av samfunnet? Sensorer og kamerateknologi har kommet langt, men tolkning av trafikklys, bevegelse, fart og adferd i relasjon til ulike typer transportmidler (eks. sykler) er fortsatt under utvikling. I første omgang vil vi nok se selvkjørende biler i kontrollerte og begrensede omgivelser, slik Ruter As nå vil teste ut i Oslo mellom Vippetangen og Rådhuset. På sikt ser vi uansett frem til at denne typen mobilitet vil endre måten vi lever på. Wired har laget en veldig god guide til selvkjørende biler som beskriver hva det er, hva kan det bli og et innblikk i historien bak.

Silicon Valleys hemmelige “mafianettverk”

Nettverket i Silicon Valley er tett sammenkoblet og startup-alumniene sammenlignes med en ‘mafia’ for utvikling av ny teknologi og etablering av nye selskaper. “Traitorous eight” dannet grunnlaget for Intel og en rekke av de andre store teknologiselskapene på 70-tallet, “Paypal-mafia” gav oss Tesla, Palantir, SpaceX, LinkedIn og en rekke andre gigantiske selskap, og nå er en ny bølge på vei. NY Times skriver i denne artikkelen om hvordan tidligere ansatte i blant annet Uber og Airbnb hjelper hverandre gjennom et ‘hemmelig’ nettverk og at selskapene til start-up-alumnier er ettertraktede investeringsobjekter, selv i tidlig fase. I tillegg har flere VC-selskaper begynt å rekruttere dem for å få en fot innenfor nettverket. Les mer om den beryktede “startup-mafiaen” under:

IKEA Group sine bærekraft-ambisjoner

IKEA Group har en ambisjon om å bli et helsirkulært selskap innen 2030. For å lykkes med dette tester de ulike nye forretningsmodeller, blant annet ulike “PaaS” (Product-as-a-service) modeller i Sverige og Sveits. Dette innebærer at kunden leier møbler isteden for å kjøpe dem. PaaS modellen vil kreve nye kapabiliteter og store endringer fra IKEAs nåværende forretningsmodell, der en særlig viktig suksessfaktor blir produktkvalitet. PaaS modellen gir et sterkt insentiv til å designe produkter med lang levetid som enkelt kan repareres, da lønnsomhet og bærekraft avhenger av hvor lenge og antall ganger produktene kan leies ut. Les mer om Ikeas modell her. Ta gjerne også en titt på vår kollega Christina Lund sin artikkel om sirkulære forsyningskjeder, eller Malin Driveklepp sin artikkel om bærekraftige forretningsmodeller.

Det optimale innovasjonsteamet

Selv et sterkt innovasjonsteam kan oppleve motstand i møtet med usikkerhet og forventningen om å levere resultater tidlig. Men hvem er best egnet til å navigere i et slikt landskap og beholde fokus? HBR beskriver tre sentrale trekk; individer som tolererer usikkerhet, samtidig som de opprettholder motivasjon, “kaospiloter” som skaper struktur og driver prosjektet til tross for kontinuerlige endringer og “transformative” personligheter som evner å koble informasjon til nye ideer, og sette til livs og kommunisere ideene på en inspirerende måte. Sjekk ut artikkelen ved å klikke på linken under:

Digital Growth Depends More on Business Models than Technology

Start-ups som lykkes, som Uber, Slack og Pinterest, har flere ting til felles, men det er ikke bare at de er teknologiselskaper eller at de baserer seg på en digital plattform. Fellesnevneren er at de har skapt en kraftfull forretningsmodell som løser “jobs to be done” på en ny og bedre måte. Med andre ord kan det å bygge en digital plattform være en “game-changer”, men det vil ikke forandre “gamet” tilstrekkelig til å vinne i markedet, slik HBR beskriver i artikkelen. Fire elementer understøtter skalering uavhengig av den digitale plattformen; et sterkt verdiforslag, potensiale for inntjening, leveransekapasitet og gode operasjonelle prosesser.

Tips og triks fra tidligere produktsjef av Airbnb

Lenny Rachitsky jobbet 7 år i Airbnb og har i sin artikkel oppsummert hans syv viktigste lærdommer fra den tiden. Artikkelen gir gode og praktiske tips til alle som skal bygge et selskap, enten det er en startup eller godt etablert selskap, med henvisninger til videre lesing og støttematerial for de som ønsker det. Denne artikkelen er absolutt verdt sine 11 minutter!

✔ Om du synes våre linkedin-poster virker interessante, følg gjerne Sprint på LinkedIn for å få våre nyeste innlegg i nyhetsstrømmen din.

✉ Synes du det er interessant å lese det vi skriver om? Meld deg på nyhetsbrevet vårt og motta spennende lesning og invitasjoner til relevante seminarer rett i innboksen din.

--

--