En annerledes Jul ❤

Jeg er helt sikker på at vi alle kjenner på denne spesielle tiden. Det kan for mange føles som vi har blitt angrepet eller straffet av en pandemi, og som om vi ikke helt vet hva fremtiden vil bringe. Men vi må ha HÅP. Og håp hører fint sammen med julen.

Kine Enersen
Stormberg
4 min readDec 16, 2020

--

Det kan bli et paradoks. Julen kan bli helt magisk, kanskje finere enn før for de som er friske og som kan være sammen med sine nærmeste. Men for noen vil det ikke være slik.

Julehøytiden kan trigge det sårbare i oss alle. Mange har mistet jobben dette året, og for noen kan dette være ekstra vanskelig. Vanskelig økonomisk, men også fordi det kan gi følelsen av å miste det sosiale - det å ikke lenger være en del av noe viktig.

Min kollega Lars Gunnar og jeg var ute på tur for å spille inn en film om psykisk helse nylig. På turen møtte vi en turgåer med hund. Hen fortalte at hen grunnet corona hadde blitt sagt opp i jobben som betydde alt. Hen følte seg sviktet og sa at dette var en stor sorg. Det som hjalp var turer ute i skog og mark sammen med sin beste venn, som var hunden. Se filmen om psykisk helse under

Selv har jeg alltid hatt et stort engasjement for å hjelpe og veilede mennesker til et bedre liv, med fokus på psykisk og fysisk helse. Jeg har bachelor i sykepleie og er nå under sertifisering som mental trener. Ved siden av jobben min som foto og design -koordiantor i Stormberg er jeg også frivillig samtalepartner for Ungprat, et gratis samtaletilbud for barn og unge som Stormberg samarbeider med. Les mer om Stormbergs samarbeid her.

Tør å be om hjelp

Når man er i en vanskelig situasjon er det ikke uvanlig å føle på skam. Noen vil ikke at andre skal vite at de har det vanskelig. Man vil kanskje ikke bry andre, og vet ikke helt hvordan man kan be om hjelp. Skam er noe vi mennesker må jobbe med og forsøke å legg til side. Det gjelder så mange mennesker, så ikke vær redd for å snakke med noen. Du er ikke alene! Når man har det vanskelig er det også viktig å prøve å se muligheter, og hva du ellers har i livet som betyr noe for deg. Se mine tips til hvordan du kan jobbe med din egen psykiske helse her.

Julen er en tid som kan være vond for mange. Det er en tid der våre våre følelser og handlinger forsterkes. Mange barn opplever at mamma eller pappa drikker enda mer en før, noen opplever psykisk/ fysisk vold, noen står i en skilsmisse og noen har psykiske lidelser og rusproblematikk tett på. Koronasituasjonen gjør også at mange føler på en frykt. Kanskje er man selv syk, i risikogruppen, eller kjenner noen som har blitt syke. Problemene og utfordringer man har kan svi desto mer dersom vi føler oss ensomme, tiltaksløse, og nedstemt.

Dessverre så ser vi at julehøytiden, sammen med pandemien, kan ha svært alvorlige og smertefulle konsekvenser for mange. Særlig for barna og ungdommene våre — og de MÅ vi verne om!

Bry deg

Min oppfordring til alle er å vise litt ekstra forståelse og omsorg. Mange kommer nå hjem til jul. Studenter som har sittet helt alene i flere måneder. Se de, gi et ekstra smil eller en god klem. Det er helt normalt å ha dager hvor man har det ekstra vanskelig, men vær obs på å få et smil på ekte. Hør litt latter hver dag. Er ungdommen eller barnet ditt helt uten mimikk over tid, kan dette være potensielt farlig. Ha lav terskel, snakk med noen og søk hjelp. Det krever både styrke og mot for å søke hjelp- mange har gjort det før deg. Du kan klare det du også!

Så jeg tenker det er ekstra viktig at vi nå bryr oss litt ekstra om oss selv og om hverandre. Hva kan du gjøre? Kanskje vet du om noen som kunne trenge litt ekstra hjelp eller oppmerksomhet? Vi har alle et ansvar. Vi er alle mennesker og vi trenger hverandre.

Med ønske om å lage en god jul ❤

Stormberger Kine er

Profesjonell hjelp kan vi få hos fastlege, helsesøster, psykologer, mentale trener, coacher men også via tlf, chattetjenester og nettsider:

Psykisk helses hjelpetelefoner

Mental helses hjelpetelefon — Tlf.nr. 116 123

Helse Norge

UngPrat

Blå Kors chatsenter

--

--