Gi oppmerksomhet til din psykiske helse

Vi har alle en psykisk helse, og den trenger like mye oppmerksomhet som kroppen vår. Vår psykiske helse kan variere gjennom livet, og i noen perioder vil den kunne teste oss kraftig. På samme måte som man må trene kroppen for å bli bedre på styrketrening, løping osv. så må vi også jobbe med vår psykiske helse for å være friske og ha det godt med oss selv.

Ida Kristine Moe
Stormberg
8 min readOct 10, 2020

--

Vi er heldige i Stormberg som har så mange dyktige og dedikerte medarbeidere. Kine er fotokoordinator og designer hos oss. I tillegg er hun utdannet sykepleier og jobber som frivillig hos vår samarbeidspartner Ungprat. For tiden holder Kine på med sertifisering som mental trener.

Stormberger Kine brenner for å gjøre noe for andre. I forbindelse med Verdensdagen for psykisk helse deler hun sine tips til hvordan du kan få bedre psykisk helse

I forbindelse med Verdensdagen for psykisk helse deler Stormberger Kine sine forslag og verktøy til hvordan man kan ta bedre vare på sin psykiske helse.

1. Tankenes kraft og bevisstgjøring

Hvilke tanker har du om deg selv og hvilke tanker får dominere? Er det positive eller negative tanker?
Dette kan være et litt ømfintlig tema, men helt avgjørende å ta tak i for å få en god psykisk helse. Vi er vår egens største kritiker, og det mener jeg det er viktig at vi er bevisste på. Det vi er bevisste på kan vi gjøre noe med.

Tankene våre er noe vi kan velge å jobbe med. Skriv gjerne ned positive ord som beskriver deg selv, eller som du skulle ønske kunne beskrive deg. Se på denne listen hver morgen når du står opp og hver kveld når du legger deg. Etter en stund har du integrert dette i hjernen og de positive tankene vil etterhvert dukke opp av seg selv.

Husk at det å søke hjelp ikke er å være svak — å be om hjelp er å vise styrke.

Dersom tankene dine for det meste er negative eller vonde er dette noe du kan gjøre noe med. Du kan endre tankemønsteret på egenhånd eller du kan søke hjelp. Terskelen på å søke hjelp må være lav. Vi må fjerne fordommer og skam.

Jeg synes det er interessant at vi lett bruker penger på å kjøpe personlig trener, men å få hjelp med sin psykiske helse, det er fort mer tabu. Samtidig er det nok også mange som synes det er vanskelig å søke hjelp fordi man ikke vet hvordan. Kanskje har vi ikke et godt nok system og for lange ventetid på henvendelser her i Norge?

Investering i tid og penger på vår psykiske og fysiske helse er noe av det viktigste og billigste vi kan gjøre med tanke på utfallet og gevinsten det kan gi.

Det finnes mange måter å søke hjelp på, her er et utvalg hjelpetelefoner som det skal være lav terskel for å kontakte. Se også Mental helse sin døgnåpne hjepetelefon her.

2. Vær aktiv!

Fysisk aktivitet er gull verdt for vår psykiske helse. Kroppen elsker det, og det er svært sjeldent man angrer på at man tok seg en tur eller en treningsøkt.

Under og etter en fysisk aktivitet fylles vi med endorfiner. Alle typer endorfiner virker hemmende på ulike aktiviteter i nervesystemet, spesielt aktiviteter forbundet med smerter, angst og ubehag. Økt fysisk aktivitet betyr ikke at du må løpe en mil eller ta den tyngste crossfitt-økta, MEN det er helsebringende om du av og til klarer å “ta i så det svir”. Jeg synes det er viktig å påpeke at man må finne en aktivitet som man virkelig har glede av. Og ofte må man begynne i det små. Alt er bedre enn ingenting. Selv små turer kan gi store gevinster.

For å komme i gang kan det være lurt å se for seg bilder mentalt av seg selv som fysisk aktiv. Kjenn på gleden og de gode følelsene det gir. Gjør dette f.eks. hver kveld i et par uker. Det er også lurt å lage noen faste avtaler med seg selv og/eller andre. En fast kveldstur som man kan gjøre til en vane, fungerer bra for mange. Inviter gjerne med deg en turvenn, kanskje kan du være til hjelp for noen andre også?

I helgene kan det være fint å ta en lengre tur. Da får du nyte det viktige dagslyset i den mørke årstiden. Ta gjerne med deg niste, termos og lag et koselig bål.

3. Knytt bånd

Vi mennesker er sosiale vesener, og vi trenger hverandre for å føle tilhørighet og mening. Noen trenger mange, noen trenger få, men alle trenger noen.

Vi trenger alle noen å snakke med. Ta deg tid til å spør de rundt deg hvordan de har det, og lytt til svaret.

Å ha et nettverk av mennesker rundt oss, noen vi kan dele livet med - som støtter oss, gjør at vi føler oss tryggere og gladere, det trenger vi alle. Derfor er det viktig å knytte sosiale bånd til andre.

Verdensdagen for psykisk helse har et årlig tema, og i år er temaet “ spør mer”. Det synes jeg passer ekstra godt i år, med tanke på koronasituasjonen der mange har blitt sittende mye alene. Gjennom å spør viser vi interesse, vi viser at vi bryr oss om den andre. Ved å vise interesse og vennlig nysgjerrighet ovenfor andre vil du kunne bidra til at den andre føler seg verdsatt og sett. Du kan også oppdage nye sider ved deg selv ved å spørre og lytte.

4. Øv på å gå ut av komfortsonen

Å lære seg nye ting gir glede og stolthet. De som fortsetter å lære og utfordre seg selv sier oftere at de kjenner seg optimistiske og har håp og selvtillit.

Øv deg på å gå ut av komfortsona, ta små steg ofte og etterhvert vil det bli lettere å ta store steg. Her kan det være nyttig å vite hva som er din komfortsone. Lag en sirkel med komfortsone og skriv ting som du gjør i hverdagen som er trygt. Sett så piler ut med ting du egentlig har lyst til å gjøre, men som du kjenner på er skummelt. Når du har det foran deg er det lettere å faktisk gjøre det.

Selv om vi føler at vi er trygge i vår komfortsone, holder vi oss egentlig der på grunn av frykt. Frykt for å møte det ukjente kan hindre oss i å vokse, utvikle oss og ta i bruk alle ressursene vi har. Å sette seg mål og nå dem gir en god mestringsopplevelse. Og målene trenger ikke å være veldig høye.

5. Gjør noe for andre

​Å gi handler om å gjøre noe for andre. Alt fra å gi en vennlig kommentar til å bidra i frivillig arbeid, styrker bånd mellom mennesker. Et medmenneske er noe vi alle kan være, det koster ikke penger - bare din tid eller oppmerksomhet.

Hvis du har noe på hjertet: SI DET. Synes du noen har gjort noe bra: SI DET. Det er med på å gi økt livskvalitet for både den andre og deg selv.

Forslag:

  • Smil til en du ikke kjenner hver dag. En på butikken, en på vei til bussen eller en du møter på gata.
  • Hjelp noen med noe praktisk. F.eks. med å ta varene inn i bilen, ta opp noe som ble mistet på gaten ol.
  • Gjør noen en tjeneste uten at de har bedt om det.
  • Har du lyst til å gjøre enda mer kan du se om det er noe frivillig arbeid du kan bidra i gjennom frivillig.no.

5. Ha det litt gøy

Gjør noe gøy, om det er en liten ting hver dag eller en dag i uken hvor du setter av litt tid til å bare gjøre det du liker og har det litt ekstra gøy.

Tenk på hva som gir deg positive opplevelser og hva som gir deg en god følelse. Svaret på dette spørsmålet kan gi deg økt livskvalitet og styrke din psykiske helse.

Tips: Lag deg en liste med ting som gir deg positive opplevelser, mestring og som betyr noe for deg. Ved siden av skriver du ned ting som skaper uro, tar energi fra deg og gjør deg nedstemt. Hvis du gjør dette vil du få en oversikt som gjør deg bevisst på hva som påvirker deg, og hva du faktisk kan gjøre noe med. Målet er å redusere den negative listen mest mulig, og la hovedtyngden av ting du har i livet være positive opplevelser og de tingene som gir deg en god følelse.

Fysisk aktivitet er bra for vår psykiske helse.

Når man ser på en slik liste er det også viktig å presisere at når man har utfordringer man ikke kan gjøre noe med, så prøv å ikke gi dette for stort fokus eller oppmerksomhet. En mulig tanke her kan være “Okei, det er der, og jeg får ikke gjort noe med det. Er det noe som helst positivt jeg kan få ut av det? Kan jeg prøve å endre måten jeg tenker på slik at det ikke tømmer meg for energi?”

I tillegg til å prøve å endre tankesett rundt ting man ikke får gjort noe med, kan man også prøve å endre utførelsen av oppgaver vi synes er vanskelige eller kjedelige. En tung eller kjedelig oppgave kan kanskje bli enklere ved å være litt kreativ rundt utførerlsen, tilføre musikk eller om mulig kan legge den til en annen tid på døgnet.

Mange av oss lever hektiske liv, der vi er på nesten hele døgnet. Da er det viktig å huske at man også må gi seg selv tid til en pause fra alt som skal gjøre, ordnes, fikses og besvares. Prøv f.eks. å sette mobilen din i flymodus eller på “ikke forstyrr” på et fast tidspunkt i døgnet som bare du bestemmer. Finn roen, dra f.eks. ut i naturen og bare vær tilstede i nuet. Hvor ofte og hvor lenge er det du som bestemmer. Det viktigste er at du finner et sted der du kan finne din indre ro.

Husk å ta vare på deg selv litt hver dag.

Etter å ha lest dette håper jeg du vil stille deg selv spørsmålene: hvem ønsker du å være, og hvordan vil du ta tak for at du skal få best mulig psykisk helse?

Kine — Stormberger

--

--