Etisk handel i krise

Som følge av koronapandemien har faren for brudd på menneskerettigheter, tvangsarbeid og menneskehandel økt kraftig i land som produserer varer til det norske markedet. Flere millioner mennesker risikerer å havne under fattigdomsgrensen.

Ida Kristine Moe
Stormberg
4 min readJun 12, 2020

--

Bare i Bangladesh er det anslått at 4,1 millioner tekstilarbeidere står i fare for å sulte på grunn av tapt arbeid og inntekt. Mange av dem er kvinner med barn og familie å forsørge. Arbeidet med å sikre etisk handel og åpenhet har kanskje aldri vært viktigere enn nå.

Foto: Unsplash, Zeyn Afuang

Koronapandemien traff næringslivet hardt og forskjellig. For noen stoppet salget helt opp, fabrikker stengte og ordre ble kansellert nærmest over natten. Mange fabrikker får ikke betalt for ordre som allerede er bestilt og produsert. I land som Bangladesh og India mister millioner av mennesker jobbene sine, uten å ha noe sikkerhetsnett som fanger dem opp.

Andre virksomheter opplevde at etterspørselen ble enorm som følge av koronapandemien, og det blir en voldsom økning i ordre med korte frister. Risikoen for ekstrem overtid er svært høy, ikke minst i land som produserer smittevernutstyr. Der det er stort behov for arbeidskraft og stengte grenser, øker også risikoen for menneskehandel og tvangsarbeid.

Bildet er tatt av en av Stormbergs leverandører, og viser hvordan temperaturen måles på de som kommer på jobb på fabrikken.

Vi har et ansvar
Koronapandemien har ført til store endringer i verdensmarkedet og få er uberørt. Dessverre vet vi at det oftest er de lengst nede i leverandørkjedene som rammes hardest. Det er familier som ikke har de samme rettighetene eller sosiale ordningene som vi har i Vesten, og konsekvensene blir store.

I Norge importerer vi varer for flere milliarder kroner hvert år, og en stor del av produksjonen skjer i lavkostland der arbeidstakernes rettigheter er få og arbeidsforholdene ofte dårlige.

- Når vi en gang kommer ut på andre siden av korona-pandemien, vil bedrifter bli bedømt etter hvordan de håndterte denne krisen. Dette vil ikke bare omfatte hvordan de behandlet sine egne ansatte, men også om de tok de rette tiltak for å dempe skadevirkningene for de mest utsatte arbeidstakerne i leverandørkjeden, sier daglig leder Heidi Furustøl i Etisk handel Norge i en artikkel på Etisk Handel Norge sine nettsider.

Om det skal bli tilfellet må forbrukerne få rett til innsyn, og til å vite hvordan virksomhetene har jobbet med etisk handel under koronapandemien. I dag er det desverre ikke enkelt for forbrukere å ta bevisste og opplyste valg. Det er opp til den enkelte virksomhet hva de vil dele av informasjon.

Du må få rett til å vite
I 2018 satt regjeringen ned et utvalg som skulle se på mulighetene til en etikkinformasjonslov. Utvalget konkluderte med at en lov om virksomheters informasjonsplikt var hensiktsmessig, og i november 2019 overleverte de sitt forslag til “Åpenhetsloven” for norsk næringsliv.

Om Åpenhetsloven blir vedtatt vil virksomheter bli pålagt å være åpne om sine produksjonssteder, og om hvordan de jobber for å sikre anstendige arbeidsforhold i leverandørkjeder.

Zhang Changpu jobber på Santiago De Compostela I, som er en av fabrikkene som produserer klær for Stormberg i Kina.

Med i Etikkinformasjonsutvalget var Stormbergs eier og gründer, Steinar J. Olsen. Etisk handel har vært viktig for Stormberg helt siden starten, og vi ser at åpenhet er en viktig driver for forbedringsarbeid. I mer enn 15 år har Stormbergs fabrikklister vært åpne og tilgjengelige for alle på våre nettsider. Vi mener kundene har rett til å vite hvor varene de kjøper er produsert.

På stormbergs nettsider legger vi også ut alle eksterne inspeksjonsrapporter slik at hvem som helst kan gå inn og lese dem. Se de her og les mer om arbeidet vårt med etisk handel her.

Stormberg var den første i sports- og tekstilbransjen som ble tatt opp i Etisk handel Norge, og vi er også med i United Nations Global Compact, som er verdens største bedriftsinitiativ for bærekraft. Årlig rapporterer vi på arbeidet vårt med bærekraft og etisk handel. Alle rapportene ligger åpent og tilgjengelig på våre nettsider, og rapporten for arbeidet vårt i 2019 ble nylig ferdig. Les mer og se rapportene her.

I dag er det opp til den enkelte næringslivsaktør hvor mye og hvilken informasjon man ønsker å dele om sine produksjonssteder og om sitt arbeid med etisk handel og samfunnsansvar. Erfaring har vist at oppfordringer ikke er nok. Det må lovgivning til for å sikre at alle virksomheter tar sitt ansvar for etisk handel på alvor.

Høringsrunden på Åpenhetsloven var over 29. mars og vi venter nå spent på regjeringens endelige konklusjon. Koronapandemien har satt arbeidet med etisk handel under press, og svært mange mennesker i globale verdikjeder står i fare for å lide under uverdige arbeidsforhold, eller å miste hele livsgrunnlaget sitt.

Viktigheten av åpenhet er større enn noen gang.

--

--