Sammen mot fordommer

Det er i dag 105 000 med nedsatt funksjonsevne som står utenfor arbeidslivet, som både kan og vil jobbe.

Ida Kristine Moe
Stormberg
3 min readDec 3, 2020

--

Rundt 15 % av verdens befolkning lever med en form for funksjonshemming, i følge Verdens helseorganisasjon (WHO). Dette gjør personer med nedsatt funksjonsevne til verdens største minoritet, skriver FN-Sambandet.

Utestenging

Tall fra Norges Handikapforbund viser at diskriminering av mennesker med nedsatt funksjonsevne er utbredt:

  • Bare 40 % av alle funksjonshemmede er i jobb — til tross for at over 100 000 som står utenfor arbeidslivet ønsker å jobbe.
  • Nesten 70 % har ikke fullfører videregående utdanning — og det til tross for at funksjonshhmeede er enda mer avhengig av høyere utdanning for å ha en sjanse i arbeidslivet.
  • Nærmere 80% av norske grunnskoler er utilgjengelige for elever som tar seg fram med rullestol
  • Bare et fåtall boliger og offentlige bygg er tilgjengelige for alle — noe som gjør det vanskelig, om ikke umulig, å gå på konsert, kino, teater, delta i organisasjonslivet og ikke minst — finne seg en egnet bolig
  • Svært få busser, tog, trikker og ferjer er tilrettelagt om du reiser med rullestol
  • En av tre funksjonsemmede opplever hat og hets.

3. desember er det den internasjonale FN-dagen for funksjonshemmedes menneskerettigheter. Stormberg har inngått et samarbeid med Norges Handikapforbund der vi vil jobbe mot fordommene og utestengelsen som alt for mange opplever.

Videoen er laget av Bufdir i samarbeid med Stopp hatprat, Stopp Diskrimineringen og Unge funksjonshemmede, i forbindelse med kampanjen #deterhat.

Vi må bort fra veldedighetstankegangen

At man blir snakket over og om, men ikke til, er en utfordring som mange med nedsatt funksjonsevne opplever. Vi må bort fra tanken om funksjonshemmede som passive brukere fremfor ressursrike borgere.

“Det snakkes varmt om inkluderingsdugnad, men vi vil ikke være en del av en dugnad. Vi vil bli sett på som likeverdige ansatte”

Det sa Marianne Knudsen, nestleder i Norges Handkapforbunds Ungdom i filmen “Vår likestillingskamp”. Filmen ble delt i forbindese en holdsningskampanje fra Norges Handikapforbund denne høsten.

Christopher Hare elsker friluftsliv. Siden 2012 har han jobbet som produktekspert i Stormbergbutikken på Madla. Han er en av de i butikken som har lengst erfaring og er en viktig ressurs, blant annet i opplæringen av nye medarbeidere. Bli bedre kjent med Christopher her

Vi ser mange av de samme mekanismene i all form for diskriminering, frykten for annerledeshet og for det ukjente. Uvitenhet, fordommer, manglende kunnskap og myter er blant de vanligste grunnene til at folk stenges ute fra arbeidslivet. Dette blir barrierer for å slippe nye mennesker til — mennesker som kunne gitt virksomheten et ekstra løft om de bare hadde fått sjansen.

Et mobbeoppgjør

Youtuberne Daniel og Simen har opplevd hvordan det er å bli utsatt for mobbing og netthets. De er begge født med muskelsykdommen Duchennes muskeldystrofi, noe som gjør at de er avhengig av rullestol.

I 2014 startet de sin egen Youtube-kanal for å dele videosnutter om hverdagslivet, fotball og dataspill. På nett kunne de være som alle andre. Men i kommentarfeltene kom hetsen og de stygge kommentarerne.

Filmen er laget av for Norges Handikapforbund i forbindelse med en holdningskampanje Stormberg var med å støtte våren 2020.

Sammen med faren tok Daniel og Simen et oppgjør med mobberne, noe som førte til at de fikk den gjeve prisen «Årets meningsbærere» på Gullsnutten 2017. Prisen er som Gullruten for Youtubere.

De siste årene har de reist rundt på skoler og holdt innlegg om mobbing. Youtube kanalen deres nærmer seg nå 60.000 følgere.

“Det er vi som har skapt samfunnet vi lever i. Da er vi alle i stand til å forandre det. Men for å gjøre det må vi fjerne skylappene” sier Marianne Knudsen i Norges Handikapforbund Ungdom.

I stormberg er det et mål at 25% av alle som rekrutteres skal være mennesker som normalt havner utenfor. Det kan være tidligere rusmisbrukere, straffedømte, mennesker som har psykiske eller fysiske plager, flyktninger eller de som har droppet ut av skolen. Les mer om inkluderende arbeidsliv i Stormberg her.

I Stormberg ser vi på mangfoldet som et konkurransefortrinn og en styrke for oss som virksomhet. Et mangfold av medarbeidere gir oss flere perspektiver og ulike strenger å spille på. Ulike perspektiv dytter oss raskere fremover. Les mer om mangfold i Stormberg her.

Les også:

--

--