Likestilling kommer ikke av seg selv

I dag, torsdag 21. april er det 50 år siden avkriminaliseringen av homofili i Norge. Før den tid kunne man risikere straffeforfølgelse og fengsel for å være åpen om sin kjærlighet.

Ida Kristine Moe
Stormberg
3 min readApr 20, 2022

--

Mennesker med en annen seksuell legning eller kjønnsidentitet enn flertallets har måtte tåle både hets, forfølgelse, sjikane og straff. Og fortsatt får mange livet sitt sterkt begrenset eller ødelagt på grunn av negative holdninger og fordommer.

Vi skal ikke lenger tilbake enn til i fjor sommer da vi heiste regnbueflagget i anledning Skeive Sørlandsdager, at vi fikk erfare at ødeleggene fordommer fortsatt eksisterer.

I dag heiser vi flagget for mangfold, kjærlighet og stolthet. Bildet viser Stormbergere som feirer Skeive Sørlandsdager sommeren 2021

Etter en kronikk fra daglig leder i Stormberg tikket en mail fra en angivelig tidligere kunde inn. Mailen inneholdt et bibelvers og spørsmålet “lærer du barna dine om homosex?” se hele mailteksten i bildet under.

Slike holdninger hindrer frihet og likestilling, og de bidrar til å gi mennesker med en annen seksuell legning et vanskeligere liv. Dessverre viser levekårsundersøkelser at skeive fortsatt opplever dårligere livskvalitet, og på listen over hatkriminalitet som registreres er skeive ekstra utsatt.

Kampen er ikke over

Avskaffelsen av paragrafe 213 gjorde det mulig for to av samme kjønn å elske den de ville, uten å risikere fengsel. Men det er langt fra avkriminalisering til anerkjennelse og inkludering.

Det skulle ta enda fem år før homofili ble avskaffet som sykdomsdiagnose av Norsk Psykiatrisk forening, og først i 1982 ble homofili fjernet som sykdomsdiagnose av Sosialdepartementet.

Enda tok det mange år før homofile skulle få innpass på alle samfunnets arenaer, og først i 2016 åpnet den Norske Kirke for å vie likekjønnede. Tross i at homofili ikke lenger er regnet som en sykdom eller en diagnose, er det ikke mer enn et par år siden debatten om konverteringsterapi gitt hett her i landet.

Skam og sorg har ødelagt for alt for mange mennesker, og de som har gått i bresjen har måtte tåle mye. Det er mange som bør hedres. Heldigvis har det gjennom årene blitt stadig flere som står frem med sin legning, men det finnes enda mange som ikke tør, og enkelte grupper av LHBTIQ familien møter større barrierer enn andre.

Det tar generasjoner å endre holdninger

På dagen før 50 års markeringen ga regjeringen en offentlig beklagelse til alle skeive. Sammen med statsminister Jonas Gahr Støre, stilte kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen som selv er lesbisk. Trettebergstuen har vært et forbilde for mange, og en tydelig forkjemper for likestilling og åpenhet.

“Det handler om grunnleggende menneskerettigheter,” sa hun under regjeringens offentlige beklagelse.

“Likestilling kommer ikke av seg selv, og ingen er fri før alle er fri. Det tar generasjoner å endre holdninger.”

I dag heiser vi flagget for mangfold, kjærlighet og likeverd. For alle som har gått i bresjen og kjempet, og for alle dem som trenger at vi fortsetter å kjempe. Fordi det å elske er en menneskerett.

Det skal vi fortsette å kjempe for. En holdning av gangen.

--

--