Slik lager du bål

En kald vinterdag er det lite som kan måle seg med varmen og kosen du får av å sitte rundt et bål. Her gir vi deg tips til hva du bør tenke på når du skal lage bål på tur.

Ida Kristine Moe
Stormberg
4 min readSep 19, 2019

--

For å lykkes med et bra bål er grunnarbeidet viktig. Her tar vi deg gjennom hvordan du bygger et bål, step by step:

  1. Opptenningsved
    Bruk tørre(!) fliser og småpinner. Kvister du finner på bakken er ofte for våte. Et godt tips er å kikke under skjørtekanten på bartrærne, der finner du ofte mange tørre, gamle kvister. Ta så mye du klarer å holde rundt med to
    hender. Pinnene trenger ikke være lenger enn avstanden mellom tuppen av tommel og lillefinger når du holder hånda åpen. Opptenningsveden legges i en bunt i det som skal bli basen av bålet.
  2. Tennved
    Tennveden skal være tørre pinner på tykkelse med en tommel. Vi anbefaler at du samler en god favn med tennved. Jo mer glør du får i basen av bålet jo lettere er det å få et varmt og langtbrennende bål. Stable tennveden i en pyramide over den tørre opptenningsveden. Pass på at du har nok tilførsel av luft, ikke pakk bålet for tett.
  3. Fyringsved
    Gran og furu regnes som den beste veden fordi den brenner lenge og gir god varme. Tørr og frisk bjørk er også bra. Hvis du ønsker et bål som brenner lenge bør du ha kubber som er minst like tykke som en voksen underarm. Pass på at du har nok ved. Det går ofte mer enn du tror, og det er kjedelig å ha for lite ved når barna venter på mat.

TIPS: Bruk tørre kvister du finner i skogen, men unngå å gjøre skade på friske trær. Medbrakte opptenningsbriketter er selvsagt lov. Om det er vått i skogen så kan det være fint å ha med noen vedkubber hjemmefra. Husk fyrstikker!

Pyramidebål
Pyramidebålet er en sikker vinner når du ønsker god varme raskt. Stable kubbene forsiktig rundt fyringsbålet du har startet med opptennings- og tennved. Kubbene skal støtte hverandre og bli til en pyramide rundt glørne i midten. Et godt pyramidebål gir god strålingsvarme til alle som sitter rundt bålet. Fyll på med flere kubber ved behov.

Lafte-/pagodebål
Skal du lage mat på bålet og trenger at flammene varer lenge, kan det være lurt å lage et lafte-/ pagodebål. Du stabler bålet nesten som du lafter ei hytte, hvor kubbene legges tett på tvers av hverandre i etasjer oppover. Dette tennes fra toppen, så opptenningsveden og tennveden må legges på toppen av stabelen før du tenner på. Bålet kan brenne lenge uten tilførsel av ved, fordi det vil brenne nedover.

Slik lager du laftebål

Dette bør du tenke på før du skal lage et bål

Fra 15 sept. til 15. april er det lov å brenne bål på tur. Likevel er det viktig å ta forholdsregler før du gjør opp ild ute.

Finn et passelig sted
For å ikke sette unødige spor i naturen bør du se etter et sted det har vært brent bål tidligere. Mange steder finnes det etablerte bålplasser som kan brukes året rundt.

  • Unngå å tenne bål ved roten til friske trær da varmen kan skade røttene.
  • Ikke tenn bål direkte på fjell eller berg, da det kan slå sprekker.
  • Planlegg plasseringen i forhold til vinderetningen

Pass på bålets størrelse
Selv må det er lov å tenne bål skal man være varsom, særlig dersom det er tørt i skogen. Vurder å lage en sirkel av steiner for å hindre at bålet sprer seg. Sørg også for å ha vann i nærheten dersom du skulle trenge det. Hvis det er snø bør du grave deg helt ned til bakken, ellers vil bålet smelte seg nedover og kan rase sammen og slukke. Lag “sluser” i snøen rundt bålet så det får nok luft

Slukk bålet skikkelig
Husk at du har ansvaret for at bålet er ordentlig slukket før du forlater bålplassen. En god regel er å alltid forlate en bålplass i samme stand eller bedre enn du fant den.

De minste synes ofte det er ekstra stas når de kan være med å lage bålet.

Bålmat på tur slår godt an hos både liten og stor! Her er noen tips til hva du kan lage på bålet

Les også:

Seks turtips til høstferien
Kle deg for høstturene

--

--