Vær en turvenn

Ida Kristine Moe
Stormberg
Published in
3 min readOct 1, 2019

Stormberg og Verdensdagen for psykisk helse har gått sammen om kampanjen #turvenn. Kampanjen har som mål å få flere til å ta små og store turer sammen.

Det er ikke alltid så mye som skal til. Det å gi av sin tid koster ingenting i kroner og øre, men samtidig er det kanskje noe av det mest verdifulle man kan gi til en annen.

Verdensdagen for psykisk helse markeres 10 oktober, og årets tema er “gi tid”. Tid er oppmerksomhet, å vise interesse og det å være tilstede. En ting er sikkert: Tid er verdifullt, noe vi ikke kan sette en prislapp på. I en travel hverdag der tid er mangelvare, er ekte oppmerksomhet kanskje den fineste gaven man kan få og gi.

Psykisk helse gjelder alle
Vi har alle en psykisk helse. Tall fra Folkehelseinstituttet viser at omtrent halvparten av oss vil få psykiske utfordringer i løpet av livet, og som godt som alle kjenner noen som sliter eller har slitt.

De fleste av oss vil oppleve at livet går opp og ned. Hvordan vi takler disse svingningene kan påvirke helsen vår. Å få riktig hjelp i tide er viktig for å forhindre at problemene vokser seg for store.

Små turer er også store
Mange har opplevd at en tur kan være et godt utgangspunkt for å komme nærmere inn på hverandre. Samtalene blir fort dypere og de vanskelige temaene kan bli lettere å prate om mens man går.

Samtidig vet vi at fysisk aktivitet er viktig for vår psykiske helse. Fysisk aktivitet reduserer stress og frigir endorfiner til hjernen. Naturen kan også gi deg ro i sjel og sinn, og vi vet at naturen kan ha en terapeutisk effekt på oss mennesker.

I Stormberg er vi opptatt av å legge til rette for at alle skal kunne komme seg ut på tur. Sammen med Verdensdagen for psykisk helse ønsker vi å bidra til at flere tar små og store turer sammen.

Vær en turvenn
Du trenger ikke planlegge de store treningsøktene eller ekspedisjonene. Den viktigste turen din blir kanskje den turen der du får snakket med en venn om utfordringer du står oppi.

Små turer kan gi store opplevelser. Små problemer kan bli store hvis du ikke får snakket om demed noen. Vi oppfordrer alle til å gå en tur og ta med kollegaene, naboen, vennen eller noen som kanskje trenger en å snakke med. Bli med på kampanjen #turvenn.

Hva er Verdensdagen for psykisk helse?
Verdensdagen for psykisk helse er en internasjonal, årlig markering. Målet er å bidra til økt kunnskap om hvordan man kan ta vare på sin psykiske helse. I Norge har organisasjonen Mental Helse koordinert arbeidet med Verdensdagen på oppdrag fra Helsedirektoratet.

Verdensdagen er en del av myndighetenes satsing på folkehelseopplysning og har derfor mest fokus på hva som gir god livskvalitet. Markeringene skjer lokalt rundt omkring i Norge. Stadig flere deltar på markeringene, og i 2017 ble det en ny rekord med over 1100 markeringer. Det er skoler, studenter, ulike typer organisasjoner og bedrifter som står bak de fleste markeringene.

--

--