Vi kan gjøre en forskjell

På verdensbasis antas 40 millioner mennesker å leve i moderne slaveri. 152 millioner barn er ofre for barnearbeid, og nesten halvparten av dem jobber under farlige forhold. Det er naivt å tro at ingen av dem jobber i leverandørkjedene til norske virksomheter.

Ida Kristine Moe
Stormberg
3 min readAug 18, 2022

--

Det snakkes mye om bærekraft og klimakrise, men et viktig aspekt blir fort glemt; nemlig den sosiale bærekraften. Menneskene. Bærekraft handler i høyeste grad om mennesker.

Bildet viser Steinar J. Olsen under debatten “ÅPENHETSLOVEN — HVORDAN SIKRE AT DEN UTGJØR EN FORSKJELL?” på Arendalsuka. Til høyre står Bente Øverli, Avdelingsdirektør, Forbrukertilsynet. Til venstre er Beate Ekeløve-Slydal, Politisk rådgiver, Amnesty International Norge. Med i panelet var også Frode Elgesem, Leder av Kontaktpunktet for ansvarlig næringsliv, OECD og Nina Schefte, Head of Social Responsibility hos Norsk Hydro.

Under Arendalsuka var Åpenhetsloven oppe til debatt. Loven som også omtales som “Menneskerettighetsloven for næringslivet”, trådte i kraft 1. juli og pålegger alle store og mellomstore virksomheter et større ansvar for det som skjer i leverandørkjeden.

- Som innkjøpere har vi makt, og den makten kan vi bruke til å påvirke i riktig retning, sa Steinar J. Olsen, eier og gründeren bak Stormberg. Han deltok selv i Etikkinformasjonsutvalget som jobbet frem lovforslaget.

Det handler om mennesker

Tallene i ingressen er hentet fra ILO (International Labour Organization) sitt globale anslag, rapportert i 2017. Lite tyder på at situasjonen har bedret seg siden da.

Faren for brudd på menneskerettigheter, tvangsarbeid og menneskehandel økte under koronapandemien. Så kom krigen i Ukraina. Høyere priser på mat, energi og kunstgjødsel, økt finansiell ustabilitet og endringer i globale verdikjeder. Få land er uberørt, og de mest sårbare rammes hardest.

- Vi kan gjøre en forskjell for veldig mange mennesker dersom virksomhetene følger opp Åpenhetsloven godt nok, sa Bente Øverli, Avdelingsdirektør i Forbrukertilsynet.

Zhang Changpu jobber på Santiago De Compostela I, som er en av fabrikkene som produserer klær for Stormberg i Kina. Bli bedre kjent med han her

I Stormberg har vi gjennom mange år jobbet med forbedringsarbeid på fabrikkene vi handler fra. Gjennom langvarige leverandørforhold ser vi at det nytter.

- Det holder ikke å se fine attester og papirer alene, man må besøke fabrikkene, sa Steinar J. Olsen.

Under debatten i Arendal og fortalte han om et av sine første fabrikkbesøk i Kina. Det var slettes ikke de beste fabrikklokalene, det var noen stengte rømningsveier og mye som ikke var på plass. Tross det fortsatte samarbeidet — så lenge leverandøren var villig til å gjøre forbedringer.

- Når du jobber med forbedringer vil du alltid finne forbedringsområder. Det viktige er at vi bruker vår mulighet til å påvirke. For hvis vi skulle trekt oss ut hver gang vi fant tilfeller som ikke var gode nok, da ville vi ikke kunne gjort en forskjell.

Du har rett til å vite

Heldigvis viser stadig flere Kunder interesse for etisk handel og menneskerettigheter når de handler.

I Stormberg tror vi på åpenhet. Det er nå 17 år siden vi offentliggjorde fabrikklistene våre, og hvert Stormbergplagg er merket med navnet på fabrikken som har sydd det. Vi mener at du som Kunde har rett til å vite.

Selv om Åpenhetsloven ikke gir rett til innsyn om produksjonssted— enda, gir den deg som forbruker rettigheter til innsyn i hvordan virksomheter jobber for å sikre anstendige arbeidsforhold nedover i leverandørkjenden.

Åpenhet er et viktig skritt på veien til et mer ansvarlig næringsliv. Rett til informasjon og innsyn gir deg som forbruker makt og mulighet til å påvirke. Bruk den!

Amnesty inviterte til debatt om Åpenhetsloven under Arendalsuka. Fra venstre i panelet; Frode Elgesem, Leder av Kontaktpunktet for ansvarlig næringsliv, OECD, Nina Schefte, Head of Social Responsibility hos Norsk Hydro, Bente Øverli, Avdelingsdirektør, Forbrukertilsynet, Steinar J Olsen, eier og gründer av Stormberg, Beate Ekeløve-Slydal, Politisk rådgiver, Amnesty International Norge.

--

--