“Öğrenmeyi Öğrenmek” Kursundan Neler Öğrendim?

Hatice Avcı
Türkçe Yayın
Published in
5 min readMar 17, 2022

Güçlü ve zayıf yanlarını düşünmeyi sağlamak, sadece güçlü yanlarına odaklanmaktan farklıdır.

by Barbara Oakley

Lisede sayısal bir eğitim aldıktan sonra diyetisyenlik bölümünü okudum. 4 yıldır da danışmanlık hizmeti veriyorum. Bu süreçte beslenme uzmanlığının yanı sıra Sinirbilim Yüksek Lisans’ı yapmak isteme nedenlerimden biri olan kendimi anlamak, davranışlarımı değiştirmek ve yeni şeyler öğrenmek üzerine oldukça fazla meraklıyım.

Hedef, her zaman yeni bilgiler öğrenerek kendini daha yakından tanımak.

Son beş altı aydır Nesslab adında sinirbilim paylaşımları yapan bir blog takip ediyorum.Bir ay önce blogtaki bir yazıda karşılaştığım Coursera’daki Learning How to Learn kursuna başladım. Öğrenme konusunda akademik çalışmaları olan — Dr. Barbara Oakley ve Dr. Terrence Sejnowski eğitimi veriyor.

Bu yazıda daha iyi nasıl öğreneceğinizi öğrenebilmek ve kendi öğrenmem ile ilgili çıkarımlarımı bulabilirsiniz..

Odaklanmış ve Dağınık Mod

by Barbara Oakley

Bir şeyler öğrenirken iki şekilde düşünme modu vardır. Biri odaklanmış diğeri ise dağınık moddur. Odaklanmış modu uygularken kullanabileceğiniz önemli bir teknik Pomodoro tekniğidir. Odaklanmamız sınırlıdır ve bunu belirli periyotlara bölmek gerekir. Dağınık mod, diğer konularla bağlantı kurmanızı ve bilgilerin yerleşmesini sağlar. Dağınık modun devreye girmesi için molalar vermek, başka konular hakkında düşünmek, meditasyon veya egzersiz yapmak gerekir.

Yığın Oluşturma

Her gün küçük küçük birer tane tuğla ör. Acele etme!

Yeni bir şey öğrenmek istediğimizde birden çok fazla bilgiye maruz kalabiliyoruz. Aslında bu öğrenmemizi geciktiren bir durum. Amacımız bilgilerin yığılmasına izin vermeden duvar örer gibi tek tek anlamak istediğin kavramları tuğla gibi yerine yerleştirmek.

Tuğlaları ördüğünüz mod odaklanmış moddur. Ancak beyninizin dağınık moda geçmesine izin vermezseniz tuğlaları birbirine yapıştırmayı sağlayan harcın kurumasına izin vermemiş olursun. Bu tuğla metaforunu öğrenmek istediğiniz her konuya uygulayabilirsiniz.

Dr. Barbara Oakley yığın oluştururken kullanacağın bir yöntemden bahsediyor.

  1. Yığın oluşturmaya çalıştığın temel fikri anlama( resme genel bakış ve inceleme)
  2. Örnekleri gözlemlemek(kavramak)
  3. Kendin pratik yap( geri çağırma): Benim en çok zorlandığım konu, bir şey öğrenirken geri çağırma yöntemini kullanarak hatırlamak istediğim şeyi hatırlamadığım zaman hemen demorilize oluyorum. Öğrenemeyeceğimi düşünüyorum. ilk seferde hatırlamam gerekiyor gibi hissediyorum.
  4. Farklı bağlamlarda tekrar yap: Bir bilgiyi bilmek kadar onu hangi durumlarda kullanacağını bilmekte önemlidir.

Yetkinlik Yanılsamasına Dikkat Edin

“Bilginin en büyük düşmanı cehalet değil, bilginin yanılsamasıdır. “ Stephan Hawking

Bir şey çalışırken kavramları öğrendiğimizi hissetmek çok kolaydır. Genellikle bir sorunun çözümüne bakarak cevabı bildiğimizi düşünürüz. Ya da altını çizdiğimiz her şeyi öğrenmiş olduğumuz yanılsamasına kapılırız.

Bu konuda kullanılacak önemli bir metod ise Cornell Not Tutma tekniğidir. Çalıştığınız konuyu ana hatlarıyla çok fazla bilgi paketi oluşturmadan kendi cümlelerinizle not almaktır. Ne kadar az bilgi olursa onu hatırlaman ve yığın oluşturman daha kolay olur. Üniversite yıllarında sayfalarca tuttuğum fizyoloji, anatomi ve beslenme notlarını düşününce ne kadar yanlış yaptığımı fark ediyorum.

Uyku ile Bilgileri Uzun Süreli Hafızaya Taşı

by Barbara Oakley

Bilgileri öğrenirken kullandığımız çalışma hafızası daha az bilgiyi tutar. Ancak uzun süreli bellek birçok bilginin farklı bilgilerle de bağlantı kurarak öğrenilmesini sağlar.

Uyku beynin kendini temiz ve sağlıklı tutma yöntemidir. Gün içinde öğrenilen bilgilerin derlenmesini ve hafızaya yerleştirilmesini yapar. Son gün sınavlara çalışmak bu anlamda oldukça yanlış bir uygulamadır.

Geri Çağırma Yöntemi

Dr. Oakley, Dr. Karpicke’nin yaptığı çalışmada geri çağırma yönteminin kullanılmasının diğer yöntemlere göre daha etkili olduğunu söylüyor. Çalıştığınız konu bittikten sonra aklınızda kalanları birkaç dakika ayırıp hatırladıklarınızı yazmak, defalarca aynı sayfayı okumaktan daha etkili.

Farklı ortamlarda öğrenmeye çalıştığınız bilgiyi tekrar geri çağırmak bağlamlarla ilişki kurmanızı da kolaylaştırır.

“Çevremizde her gün keşfetmemiz gereken sıradan şeyler vardır. Bunlara sadece yeni bir gözle ve farklı bakış açısıyla bakmak gerekir.” Francis Crick DNA’nın kodlarını keşfeden Nobel Ödüllü Bilim İnsanı

Aşırı Öğrenme

Bir konu üzerinde uzun saatler çalışmak aşırı öğrenmenize neden olabilir. Bu da bilgilerin yığılmasına neden olur. Anlamadığımız bilgilerin beyinde yer etmesi önemli değildir. Çünkü başka alanlarda bağlantı kurmamızı engeller.

Tek paket halinde aynı şekilde öğrenmeye devam etmeyin. Farklı duyularınıza farklı şekillerde öğrenmenizi destekleyecek yöntemler kullanının. Hikayeleştirme, görsel, işitsel, duyumsal vb. yöntemlerle aynı bilgiyi öğrenmeye çalışın.

Verimliliğin gittikçe azalmasına izin vermeden periyotlar halinde devam edin.

Bilgileri Serpiştirerek Kullan

Farklı teknikler gerektiren problemler arasında ileri geri atlama alıştırması yaparak, onları çeşitli durumlarda uygulamayı nasıl seçeceğinizi öğrenerek kavramları daha iyi anlayabilirsiniz.

Bu aslında yaratıcılığın en büyük göstergesidir. Hiçbir yaratıcı kişi yok olan bilgiyi bulmakla uğraşmaz. Var olan bilgileri birbiri ile ilişkilendirerek ortaya yeni şeyler çıkartır.

Bu yüzden genellikle yenilikçi ve yaratıcı ürünler farklı disiplinlerde eğitim almış kişilerden ortaya çıkar.

Örneğin, fotoğraf ile beslenme disiplinlerindeki bilgileri birleştirerek ortaya bir proje çıkartmak gibi.

Ürün Yerine Sürece Odaklanmak

by Barbara Oakley

Hepimizin hedefleri var ancak öğrenme sürecini keyifli hale getirerek yolculuğu önemsersek hedefimiz bize kaygı vermemeye başlar.

Kendi eksikliklerini ve zorluklarını benimse ve onlara karşı merak duy!

Süreci tanımlarken X’i yapacağım yerine, X’i yapmak için bir saat harcayacağıma çevir. Ertelemeden seni koruyacak yöntemleri bir önceki yazımda yazmıştım. Buradan ulaşabilirsin.

Öğrenme mantıklı bir biçimde ilerlemez. Her zaman aynı şekilde öğrenmeyi bekleme!

Takım Çalışması

Bir konuyu detaylıca öğrenmek istiyor ve yalnız öğrenmekten sıkılıyorsan çalıştığın konuyu öğrenmek isteyen gruplara katılabilir ya da sen bir grup kurabilirsin.

Öğrendiklerini, birine öğretmeye bilinçli olarak çaba göstermek öğrenmenizi analojilerle ve metaforlar kullanarak pekiştirmenizi sağlar.

Farklı gruplarla birlikte çalışmak sizi sürekli yeni şeyler öğrenmeye teşvik eder.

Bir fikri başkalarına öğretmeden tam anlamıyla öğrenemezsin.

Öğrenme ile ilgili çıkarımlarım şimdilik böyle ama daha detaylı bu konu hakkında ve deneyimlerimle ilgili yazmaya devam edeceğim.

Bu konuda uyguladığınız yöntemleri veya kullandığınız uygulamaları yorumlar kısmında benimle paylaşırsan çok mutlu olurum.

Akışına bırak❤️

Daha önceki yazılara göz atmak için;👇

Her ayın 15'inde beslenme ve davranış değişikliği konularında daha detaylı yazacağım ve ÜCRETSİZ şablonlar göndereceğim e-bültene sizde kayıt olabilirsiniz. Benimle bu süreci aktif bir şekilde devam ettirebilirsiniz. Bir bakmışsınız seneye yıllık hedefler yaparken egzersiz ve sağlıklı beslenmeyi halletmiş oluruz. Hadi başlayalım!

Bana www.dythaticeavci.com web sitesinden veya dyt.haticeavci ınstagram hesabımdan ulaşabilirsiniz. Ücretsiz Ön Görüşme için mail atmanız yeterli.

Keyifli Okumalar!

--

--