2019’da Okuduğum 52 Kitap

Berk Üstünel
Türkçe Yayın
Published in
8 min readDec 31, 2019

Son iki senedir düzenli kitap okumaya özellikle dikkat ediyorum. Bu düzeni oturtmak kolay olmadı ama daha önce de paylaştığım bir yazımda, okuduğum kitapları bir excel dokümanında takip ediyor olmam beni hem daha fazla okumaya teşvik etti hem de okuduklarımla ilgili geriye dönük düşünmeme sevk etti. Bu sene her fırsat bulduğumda evde, kafede, kütüphanede, serviste, toplu taşımada, uçakta, tatilde hatta yürürken (bunu tavsiye etmiyorum) bile okudum. Özellikle geçen sene sosyal medyayı kullanmayı tamamen olmasa da (hala burada yazdığım için) yüksek oranda sonlandırdığım, dizi takip etmeyi bıraktığım, filmlere ayırdığım vakti minimuma indirdiğim ve müzik dinlemeyi bir hayli azalttığım için geri kalan zamanlarda bolca kitap ve makale okuma fırsatım oldu. Bununla birlikte kitaplara ayırdığım bütçe ile bir yurt içi tatilinden feragat etmiş oldum.

2019’da toplam 52 kitaptan 14716 sayfa ve bir kitap başına ortalama 283 sayfa okumuşum. 2018’deki performansıma göre (43 kitaptan 10432 sayfa) yaklaşık %21 daha fazla kitap ve %41 daha fazla sayfa okumuşum. Bir Bill Gates tabii ki değilim ama kendi açımdan iyi bir ilerleme katettiğimi düşünüyorum. 2020’de daha fazla okuyabilir miyim bilmiyorum ama 2019 benim için envai çeşit kitap okuma adına harika bir deneyim oldu. Siz de eğer bu sene okumak için kitap listesi hazırlıyorsanız, benim listemde bulunan kitaplara bir göz atabilirsiniz. İşte 2019’da okuduğum tüm kitaplar ve aklımda kalanlar:

1. Tarihsel Süreç İçinde Dünya Ekonomisi, Mahfi Eğilmez

Son iki senedir özellikle ekonomiye ilgim önemli ölçüde arttı. Mahfi Eğilmez başta olmak üzere birçok ekonomistin kitaplarını okumaya gayret ediyorum. Bu kitapta da çok yalın ve anlaşılır bir şekilde dünya ekonomisinin nasıl günümüze kadar şekillendiği anlatılıyor.

2. İlk Yardım El Kitabı, Dilek Tiryaki

İlk Yardım sertifikası olan biri olarak zaman zaman öğrendiğim teknikleri hatırlamak maksatlı bu tarz rehberleri okumayı hedefliyorum. Hem kendim hem de başkaları için hazırlıklı olmak çok önemli.

3. Biz ve Onlar, Leslie Irvine

Hayvanlarla olan bağımızı daha iyi anlamak ve neden yaşamlarımızda onlara yer verdiğimizle ilgili dokunaklı bir araştırma.

4. Şato, Franz Kafka

Kafka’nın bir türlü sıra gelmediği için okuyamadığım ünlü eserini sonunda okudum. Yine gariplikler ve absürt trajedilerle dolu bir roman. Orada bir şato var uzakta, gitmesek de görmesek de…

5. Hormonlu Büyüme Yılları, Atilla Yeşilada

Youtube’dan keyifli takip ettiğim üstad Fevkalade Önemli Şahsiyet’in (FÖŞ), blogundaki yazıları toplayarak Türkiye’de bir dönem yaşanan orantısız hızlı büyümeyi ve arkasında yatan sebeplerini anlattığı harika bir kitap.

6. Böyle Buyurdu Zerdüşt, Friedrich Nietzsche

Felsefi ve bir o kadar da hayatın içinden düşüncelerin yer aldığı Nietzsche’nin ünlü eseri. Daha iyi sindirebilmek için birkaç sefer daha okunması şart bence.

7. Türkiye İktisat Tarihi 1908–2009, Korkut Boratav

Türkiye ekonomisinin nereden geldiği ve üstüne neler eklenerek bugünkü haline geldiğini anlatan ders niteliğinde bir kitap.

8. Muhalif Bir Ekonomistin Güncesi, Atilla Yeşilada

Üstad FÖŞ’ün bilgisi, mizahı ve muhalifliğiyle yakın dönem Türkiye ekonomisindeki gelişmeleri kritik ettiği bir kitap.

9. Dip, Seth Godin

Uğruna ayrı bir yazı bile yazdığım ve çok sevdiğim bir pazarlama gurusu tarafından yazılmış harikulade kitap.

10. Ekonomide Sonuna Geldiğimiz Yollar, Atilla Yeşilada

Yine üstad FÖŞ’ün 2019 ve ilerleyen yıllarda Türkiye ekonomisinde yaşanacak problemleri kaleme aldığı bol spoiler içeren bir kitap.

11. Duygusal Zeka-Neden IQ’dan Daha Önemli, Daniel Goleman

Son yıllarda özellikle birçok zeka türü keşfediledursun, EQ yani Emotional Quotient’ın neden IQ yani Intellegence Quotient’tan daha önemli olduğunu vurgulayan özgün bir kitap.

12. Kafesler Boşalsın, Tom Regan

Hayvanat bahçeleri, sirkler, hipodromlar, su parkları ve mutfaklarımız… Hepsi de insanların zevkleri için hayvanların zulme ve travmaya uğradığı yerler. Kitapta hayvanların kafesler altında yaşarken nasıl acı çektikleri ve insanlık olarak ne yapmamız gerektiği anlatılıyor.

13. Drive, Daniel Pink

İnsanı ne motive ediyor? Ve nasıl harekete geçiyoruz? Birçok bilimsel araştırma ve yoğun bir çalışmanın eseri olan kitap hem çok akıcı hem de çok bilgilendirici.

14. T-İnsan, Ufuk Tarhan

T-İnsan nedir? Ve neden olmalıyız? Karekodlarla desteklenen Türkiye’nin ilk kadın fütüristi Ufuk Tarhan tarafından yazılan gerçekten ufuk açıcı ve ilham verici bir kitap.

15. Türlerin Kökeni, Charles Darwin

Yayınlandığı tarihte klasik biyolojiye ait kuralları alt üst eden ve devrimsel nitelikte bilgiler içeren bir yüzleşme. Biz kimiz ve nereden geldik?

16. Sıfırdan Bire, Peter Thiel

Girişimcilik öyle ha deyince olmuyor. Yoğun özveri, emek ve biraz da şans istiyor. Seri girişimci ve yatırımcı Peter Thiel, hiçbir şeyden nasıl bir yerlere gelinebileceğini ve yeni değerlerin nasıl oluşarak devrim yarattığını anlatıyor.

17. Alışkanlıkların Gücü, Charles Duhigg

İşaret, Rutin ve Ödül. Bu sene okuduğum en favori kitaplarımdan olan Alışkanlıkların Gücü, rutinlerimizin nasıl oluştuğunu ve bunları nasıl değiştirebileceğimizi bilimsel yöntemlerle anlatıyor.

18. Nutuk — Gençler İçin Fotoğraflarla, Atatürk

Yıllardır bir türlü okuyamadığım ama başladıktan sonra da bir kez daha hayran kaldığım Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı mücadelesini ve perde arkasında yaşananları anlattığı fotoğraflarla desteklenen harika bir eser.

19. Fahrenheit 451, Ray Bradbury

Gelecekte itfaiyeciler söndürmek yerine bir şeyler yakacak mı? Önce filmini daha sonra kitabını okuduğum Ray Bradbury’nin özgün bir gelecek distopyası.

20. Neden ile Başla, Simon Sinek

O popüler TED konuşmasıyla tanıdığım ve yeni nesil filozof olarak tanımladığım Simon Sinek’in yaşamımızdaki kararları alırken neden “Neden”i öne koymamız gerektiğini anlatan ilham verici bir kitap.

21. Şimdi’nin Gücü — Gerçeği Arayanların Mutlaka Okumaları Gereken Bir Kitap, Eckhart Tolle

Kaygı, anksiyete, stres, depresyon. Eckhart Tolle, “Şimdi”ye odaklanarak nasıl tüm problemlerimizi gidereceğimizi basit ama etkili bir şekilde sunuyor.

22. Görme Biçimleri, John Berger

Görsel estetik ve imgeleri anlamak, bunları yorumlamak için okuyabileceğiniz farklı bir eser. Şahsen bir kez daha okumam gerektiğini düşünüyorum.

23. Çankaya, Falih Rıfkı Atay

Yıllardır kitaplığımda duran ama kalınlığından dolayı cesaret edemediğim ünlü kitabı sonunda bitirebildim. Cumhuriyet’ten sonraki süreçte Atatürk’ün devamlı yanında olan Atay, onu her yönüyle anlatıyor. Türkiye’nin geldiği noktayı görebilmek için okumanın şart olduğunu düşünüyorum.

24. Yüksek Potansiyelli Lider, Ram Charan

Günümüzün çok değişkenli dünyasında sadece lider olmak yetmiyor. İnsanlara ilham vermek ve onları bir arada tutmak için yeni yaklaşımlara sahip olmanız gerekiyor. İşte kitapta bunu nasıl başaracağınıza dair bilgiler bulunuyor.

25. Bir Kelebek Etkisi Hikayesi, Can Serdar

Benim de o dönem öğrenci olduğum 2006–2007 yıllarında ortaokullardaki İş Eğitimi dersinin Teknoloji ve Tasarım dersi olarak değiştirilmesiyle yaşanan problemlerin ve çaresizliğin dile getirildiği, günümüz eğitim sisteminde yaşananlara da ışık tutan güzel bir kitap.

26. Kapitalizm 24902, Richard Branson

Virgin Group’un sahibi yeni nesil kapitalist Richard Branson’ın dünyanın nasıl daha iyi bir ekonomik modele sahip olması gerektiğiyle ilgili düşüncelerini dile getirdiği, yaşamından da kesitler verdiği harika bir kitap. Ayrıca dinlediğim ilk sesli kitap olması açısından da bendeki yeri ayrı.

27. Outliers — Çizginin Dışındakiler Bazı İnsanlar Neden Daha Başarılı Olur?, Malcolm Gladwell

Araştırmacı gazeteci Malcom Gladwell’in, başarılı olarak gördüğümüz insanların neden ve nasıl başkalarına göre farklılaştığını anlattığı ve birçok örnekle desteklediği harika bir kitap.

28. Blink, Malcolm Gladwell

Yine aynı yazarın beynimizdeki anlık düşünme ve karar verme mekanizmasının nasıl işlediğine dair çeşitli kaynaklar yardımıyla açıkladığı ilginç kitabı.

29. Genç Werther’in Acıları, Johann Wolfgang Von Goethe

Son derece tutkulu bir genç ressam olan Werther’in düşsel dostu Wilhelm’e yazdığı mektuplardan oluşan klasik bir eser ve okunmaya değer.

30. Büyük Sorulara Kısa Yanıtlar, Stephen Hawking

Zamanın Kısa Tarihi’ni okuduğum büyük bilim insanı Stephen Hawking’in ölmeden önce yazmış olduğu son kitabı. İnsan olarak kendimize sorduğumuz o büyük soruları sade, açıklayıcı ve bilimsel dayanaklarla cevaplıyor.

31. Hızlı ve Yavaş Düşünme, Daniel Kahneman

Bu sene okurken beni en çok zorlayan kitaplardan birisi oldu. Beynimizin nasıl hızlı ve aynı zamanda yavaş düşünebildiğine dair birçok farklı kaynaktan desteklerle açıklandığı kitap. Daha iyi sindirebilmem için bir kez daha okumam gerekecek.

32. Dinle Küçük Adam, Wilhelm Reich

Çağının çok ötesinde insanoğluna mesaj veren harika bir tirat.

33. Ayurveda -Sağlıklı ve Uzun Yaşamın Sırları, Ender Saraç

Bir bit pazarı satışında rastgele satın almış olduğum kitapta, kadim Uzak Doğu öğretisi Ayurveda’nın (Yaşam Bilimi) hayatımıza nasıl olumlu etki ettiği Ender Saraç Hoca tarafından anlatılıyor.

34. Yeraltından Notlar, Dostoyevski

İkinci kez okuduğum Dostoyevski’nin en sevdiğim kitaplarından. Okurken hüzünlenmemek elde değil.

35. Kıvılcım Anı, Malcolm Gladwell

Bazı şeyler neden çok hızlı bir şekilde benimsenir ve salgın haline gelir? Gladwell bu kitabında ağızdan ağza yayılmanın doğasına inerek çeşitli örnekler üzerinden güzel bir hikaye kuruyor.

36. Kitlelerin Bilgeliği, James Surowiecki

Uzman bir kişinin görüşü mü yoksa bir topluluktaki ortalama görüş mü? James Surowiecki sanılanın aksine uzmanların nasıl yanılabileceğini ve kitlelerin nasıl onlardan daha iyi çıktılar elde edebileceğini anlatıyor.

37. Zaman Makinesi, H. G. Wells

Güzel bir klasik bilim kurgu romanı olan Zaman Makinesi insanlığın en büyük düşlerinden birini akıcı bir şekilde anlatıyor.

38. İşte İnsan, Michael Moorcock

Yine bir zamanda yolculuk bilim kurgu romanı. Ama bu sefer İsa’nın olduğu dönemde farklı bir senaryo ile.

39. Maymunlar Gezegeni, Pierre Boulle

Maymunlar Cehennemi filmine de esin kaynağı olan Pierre Boulle’nin akıcı ve mizahı bol kitabı. Çifte şaşırtan sonu ile.

40. Tanrıların Tohumu, H. G. Wells

Yine Wells’in özgün bir kurguya sahip akıcı bilim kurgu romanı. Dev canlılar ile yaşamaya var mısınız?

41. Çocukluğun Sonu, Arthur C. Clarke

İnsanlığın geleceğine dair distopik ve ütopik bir bilim kurgu. Uzaylı istilası sandığımızdan daha yakın olabilir mi?

42. Yaşamayı Unutma, Burak Küçüksorgulu

Çalıştığım firmadaki büyüğüm Burak Küçüksorgulu’nun kendi hayatından kesitleri sunarak bizlere yaşama dair güzel öğütler verdiği çok sıcak ve samimi bir kitap.

43. Çıplak İstatistik, Charles Wheelan

Sizi bilmem ama istatistikle aram oldum olası pek iyi değildi. Bu kitap istatistiğin nasıl çok daha rahat anlaşılabileceğini harika üslubu ile kanıtlıyor. İstatistiği sevmek isteyenler mutlaka okuması gereken bir başucu kitabı.

44. Bir Ömür Nasıl Yaşanır?, İlber Ortaylı

İlber Hoca’nın yaşamı nasıl daha kaliteli yaşayabileceğimize dair deneyimlerinden yola çıkarak bizlere aktardığı röportaj halinde bir kitap.

45. Incognito — Beynin Gizli Hayatı, David Eagleman

Nörobilimci David Eagleman’ın beynimizdeki ilginç sistematiği açıkladığı göz açan bir bilim kitabı. Bir o kadar da akıcı ve eğlenceli.

46. Ted Gibi Konuş, Carmine Gallo

O ağzımızı açık bırakan TED konuşmalarının arkasındaki yatan strateji ne? Carmine Gallo yüzlerce TED konuşmasını analiz ederek sıradan insanların nasıl iyi bir konuşmacı olacağına dair bilgileri paylaşıyor.

47. Lekelenmesin Beyaz, Mübeccel Leylabadi Çaltolu

Moda’da yemek yemeyi sevdiğimiz bir mekanda hediye edilen, kendisi hem ressam hem de şair Mübeccel Hanım tarafından yazılmış bir şiir kitabı.

48. Bitmeyen Proje, Kevin Bher, George Spafford, Gene Kim

Bilgi teknolojileri (BT) ve iş birimleri arasındaki bitmek bilmez münakaşaların ortasında kalmış bir BT müdürünün terfi almasını ve şirketi bir bataklıktan çıkararak düzlüğe çıkarmasını anlatan harika bir beyaz yaka hikayesi. Tüm BT çalışanlarının ve teknoloji alanında görev alanların okuması gerektiğini düşünüyorum.

49. Beyin Senin Hikayen, David Eagleman

Eagleman’ın nörobilim üzerine ikinci kitabı. İlk kitap gibi yine beynimizin içindeki büyük evrende işlerin nasıl yürütüldüğü sade ve eğlenceli bir dil ile anlatılıyor. Hiç sıkılmadan okuyabilirsiniz.

50. Einstein

Tüm zamanların en önemli bilim insanı Albert Einstein’ın hayatının anlatıldığı ince bir kitap. Daha detaylı bir biyografisini okumak şart oldu.

51. Bülbülü Öldürmek, Harper Lee

Yedinci Koğuş’taki Mucize filmini izlerken bir sahnesinde gördüğüm ötekileştirmeyle ilgili çok hüzünlü bir klasik. Sıra filmini izlemekte.

52. Akıldışı Ama Öngörülebilir, Dan Ariely

Davranışsal ekonomi ve insanın karar verme beceriksizliği üzerine harika bir kitap. Kitabı, ilk kez dersini dinlerken not aldığım ve keyifle okuduğum için Sevgili Emre Soyer’e buradan sevgi ve saygılarımla…

Peki 2019’da bu kadar kitap okuduktan sonra ne değişti? Aslında pek fazla bir şey değil.

Kitap okumanın da aslında tüketici bir eylem olduğunun farkına vardıktan sonra daha fazla okumanın yanında; düşünmeye, çizmeye ve yazmaya da vakit ayırmam gerektiğini anladım. Sonuçta bilgi paylaştıkça çoğalıyor. Bu sebeple vaktim ve motivasyonum oldukça, okuduklarımı ve öğrendiklerimi daha fazla insana ulaştırmak için bu seneyi daha yoğun olarak düşünmeye, gözlem yapmaya ve yazı yazmaya ayırmak istiyorum.

Reading is good, action is better.

Hepinize harika ve benzersiz bir sene geçirmenizi diliyorum.

Bu yazı ilk olarak berkustunel.com sitesinde yayınlanmıştır. Yazıyı beğendiyseniz yandaki 👏 ‘a istediğiniz kadar tıklayabilir ve yazının diğer insanlara ulaşmasına daha fazla katkıda bulunabilirsiniz. Yazı ve konu hakkındaki düşüncelerinizi yorumlarda belirtirseniz beni çok memnun edersiniz. Sonuna kadar okuyan herkese çok teşekkür ederim.

Benimle berk.ustunel@gmail.com adresinden veya aşağıdaki kanallardan iletişime geçebilirsiniz:

Medium | LinkedIn | Web

Ayrıca diğer yazılarıma aşağıdan ulaşabilirsiniz:

--

--

Berk Üstünel
Türkçe Yayın

Istanbul, TR berkustunel.com business analyst, life-time learner, knowledge trader, motivation booster, tech enthusiast, animal rights activist and many more