Evde Kalanlar için 7 Uygulama Önerisi

Ozan Kocak
Türkçe Yayın
Published in
3 min readApr 5, 2020
Mia Baker via Unsplash

Önceki yazımda İtalya’da karantina altında geçen ilk haftada yaşadıklarımı ve mevcut durumu anlatmıştım. Bugün ise karantina kararınının üzerinden bir ay geçti. Açıkçası olayların bu noktaya geleceğini kimse tahmin etmiyordu. Bir ay önce çalışma arkadaşlarımla “evde 1 hafta kalalım bakalım, sonra görüşürüz” diyerek ayrılmıştık. Bugün ise hükümet tarafından karantina koşullarının en az 15 gün daha devam edeceğine dair açıklama yapıldı.

Bir aylık bu süreçte, normal şartlarda uzak kalmaya çabaladığım mobil cihazlar ve internet ile başbaşa kaldım. Genel olarak bir çok dezavantajı olsa da, günümüzde mobil cihazlarımız evden çıkmaya gerek kalmadan yeni şeyler öğrenmek ya da keyifli zaman geçirmek için olanak sağlıyorlar. Bu yazımda, evde kaldığım bu süreçte sıklıkla kullandığım 7 uygulamayı paylaşmak istiyorum.

1. Blinkist

Blinkist size 15–20 dakika içinde okuyabileceğiniz kitap özetleri sunuyor. Aslında bu fikri ilk duyduğumda bana korkunç gelmişti. Çünkü “kitap okumak böyle bir şey değil” diye düşünmüştüm. Ancak şu da bi gerçek ki, normal şartlarda okumaya zaman bulamayacağım bir çok kitaba bu şekilde ulaşıp, dünyada ne yazılıp çizildiğini hızlı bir şekilde takip edebiliyorum. Ayrıca bir çok kitabın seslendirmesi de var.

iOS | Android

2. Feedly

Feedly, RSS tabanlı bir haber takip uygulaması. RSS (Rich Site Summary) haber sağlayıcılar, bloglar ve podcastler tarafından kullanılan, yeni içeriğin kolaylıkla takip edilmesini sağlayan bir yöntemdir. 2008 yılından beri RSS içerikleri ile blogları takip eden biri olarak, bu konuda adeta monopol olan Google Reader‘ın kapatılması ile bir alternatif aramış ve Feedly’i keşfetmiştim. Bu uygulama ile takip ettiğiniz tüm blog ve haber sitelerini tek uygulamanın çatısı altında izleyebilirsiniz. Tasarımı da oldukça sade ve kullanıcı dostu olan Feedly hızlı bir şekilde gündemi takip edebilmenize olanak sağlıyor.

iOS | Android

blog.feedly.com

3. Google Arts & Culture

Sanal müze gezmek de karantina sürecinde popülerliği artan aktivitelerden. Google Arts & Culture uygulaması ile British Museum, Musée d’Orsay, Pergamon Museum, Van Gogh Museum gibi önemli müzeleri sanal olarak gezebilir, eserler hakkında bilgi edinebilirsiniz.

iOS | Android

4. Overcast

Overcast bir podcast takip ve dinleme uygulaması. Bildiğiniz gibi podcastler günümüzün yükselen değeri. Evde kaldığımız bu günlerde de işlerimizi yaparken ilgimizi çeken konularda podcastler dinlemek hem keyifli hem de verimli bir aktivite. Overcast; Apple’ın kendi podcast uygulamasına göre daha kullanıcı dostu, Spotify’ın podcast kütüphanesinden de daha fazla seçenek sunuyor. Bu özellikleri sayesinde de emsalleri arasında öne çıkıyor.

iOS

5. Slidebox — Photo Manager

Slidebox, fotoğraf gelerinizi kolay bir şekilde organize edebilmenizi sağlıyor. Fotoğraf galerim artık içinden çıkılmaz bir hal almıştı; ekran görüntüleri, whatsapp gruplarından gelen içerikler, kendi çektiğim fotoğraflar.. Karantina günlerinde hazır evdeyken bu işi çözmeye karar verdim ve düzenlemenin kolay bir yolunu araştırırken de bu uygulamayı keşfettim. Slidebox ile galerinizdeki fotoğrafları Tinder kullanımı benzeri bir yöntemle düzenleyebilirsiniz. Sağa çekilen fotoğraflar saklanıyor, sola çekilenler siliniyor, aşağı çekerek de bir albüme ekleyebiliyorsunuz.

iOS | Android

6. Fabulous

Bu süreçte motivasyona ihtiyacı olanlar için harika bir uygulama. Doğru alışkanlıklar kazanabilmeniz için bilimsel yöntemler baz alınarak hazırlanmış bu uygulamayı ihtiyaçlarınıza göre özelleştirebiliyorsunuz. Tasarımı da oldukça başarılı olan Fabulous, sizi sıkmadan gün boyu ritüellerinizi hatırlatıyor ve size yeni ritüeller öneriyor. Bu sayede yeni alışkanlıklar kazanmanıza olanak sağlıyor.

iOS | Android

7. Uzaktan Online Eğitim Uygulamaları

Küreselleşen dünyanın en önemli getirilerinden biri olan MOOC (Massive Open Online Course) eğitimler de evde kaldığımız bu günleri faydalı geçirmemize olanak sağlıyor. Tamamen ücretsiz olarak, evinizden çıkmadan dünya çapındaki köklü üniversitelerden eğitim alabilmek gerçekten harika bir fırsat. Tüm uzaktan eğitim platformlarını tek başlık altında değerlendirdim çünkü hepsi oldukça başarılı. Tek yapmanız gereken ilginizi çeken ya da kendinizi geliştirmek istediğiniz konudaki kursu bulmak ve kayıt olmak.

Başlıkca MOOC platformları: Coursera, edX, Udemy, FutureLearn

--

--

Ozan Kocak
Türkçe Yayın

I’m an environmental engineer based in South Tyrol, Italy 🌿