Nasıl Daha Kaliteli Blog Yazarım?

Salih Dogan
Türkçe Yayın
Published in
4 min readApr 19, 2020

Değerli Türkçe Yayın yazarları ve okuyucuları,

Türkçe Yayın editör ekibi olarak sizlere bazı notlarımız var. Ama öncesinde, göstermiş olduğunuz yoğun ilgi için sizlere bir teşekkür borçluyuz. Sizlerden her hafta yaklaşık 200 kadar yazı alıyoruz. Bunların değerlendirilmesi, yayına alınması ve sosyal medya kanallarında paylaşılması derken arkada önemli bir operasyon yürüyor. Şimdi vereceğim bazı istatistiksel bilgiler ise bu operasyon için biz editör ekibini motive eden yegane unsur.

Son 30 günlük verilere baktığımızda 600’ün üzerinde yazı yayımladığımızı söyleyebiliriz. An itibarıyla son 30 güne ait okunma süresi, görüntülenme sayısı ve günlük ortalama tekil ziyaretçi sayıları ise şöyle;

Okunma Süresi: 466.856 dakika = 7781 saat = 324 gün
Görüntülenme Sayısı: 341.207 görüntülenme
Günlük Ortalama Tekil Ziyaretçi Sayısı: 8403 ziyaretçi

Türkçe Yayın, sizlerin sayesinde her gün 10 günden daha fazla bir süre okunuyor ve 11 binin üzerinde görüntülenme alıyor. Bu güzel tablonun mutluluğunu yaşamakla birlikte, daha iyisini yapabileceğimize olan inancımız da tam. Yeri gelmişken yukarıda bahsettiğim bu yoğun operasyonu yürüten editör kadrosuna da bir teşekkür etmek istiyorum. Ekibin en yeni üyesi olarak bu teşekkürü kendilerine bir borç biliyorum. Değerli editör arkadaşlar Mustafa, Melike, Aleyna ve Çağatay; emeklerinize sağlık. Ekibin bir parçası olmaktan gurur duyuyorum. Bu arada editör ekibimizi halen takip etmiyorsanız, isimlerinin üzerine tıkladığınızda Medium sayfalarına giderek takibe alabilirsiniz. :)

Şimdi gelelim bu yazının asıl konusuna. Başlıkta da belirttiğim üzere, aşağıda olabildiğince özet halinde, Türkçe Yayın’a gönderdiğiniz içerikleri nasıl daha kaliteli hale getirirsiniz bunu anlatacağım. Bu maddelere geçmeden önce eğer aranızda halen Türkçe Yayın — Yayın Politikasını okumayan varsa, bu yazıya devam etmeden önce onu okumasını tavsiye ederim. Zira yayın politikasında bahsedilen konulara burada tekrardan çok değinmeyeceğim.

Yaklaşık üç haftalık editörlük süreci içerisinde yaptığım değerlendirmelere bağlı olarak aldığım notları sizlerle paylaşıyorum.

a lady is typing on her computer

Bazı Hatırlatmalar

1. Canonical Link (Kanonik Bağlantı): Eğer Türkçe Yayın’a gönderdiğiniz yazınızı daha önce başka bir platformda yayımlamış iseniz, yazıyı Medium’a girerken canonical link tanımlaması yapmanız gerekiyor. Peki, bu ne demek? Aynı yazı, hiçbir değişiklik yapılmaksızın birden fazla platformda yayımlandığında, arama motorları hangisinin orijinal yazı olduğunu belirleyerek onu ön plana çıkarır ve diğer yazılara mükerrer (kopya) muamelesi uygular. Arama motorları tarafından bu şekilde damgalanmaktan (ve dahi arama motoru sıralamalarında cezalandırılmaktan) kurtulmak içinse yazının ilk olarak nerede yayımlandığının linkini sisteme canonical link olarak eklemeniz gerekir. Bunu yaptığınız takdirde ayrıca yazınızın sonuna link eklemek durumunda kalmazsınız. Bu sayede hem kendi yazınız hem de genel olarak Türkçe Yayın sıralamalarda geriye düşmemiş olur. Medium’a nasıl canonical link eklerim?

2. Medium’da yazılarınıza en fazla 5 etiket ekleyebiliyorsunuz. Bizim sizden talebimiz bu etiketlerden bir tanesinin “Türkçe” olması. Ayrıca kullanacağınız bütün etiketlerin Türkçe dilinde (yabancı özel isimler/terimler hariç) olması da önemli. Türkçe bir yazıya yabancı dilde bir etiket eklemenin sizlere okunma noktasında bir faydası olmayacaktır.

3. Bu sıralar günlük ortalama 25–30 civarında yazı alıyoruz ve bazen bu yoğunluktan dolayı bu yazıların değerlendirmesi de 24 saati geçebiliyor. Sizden ricamız lütfen bir yazınızın değerlendirmesi tamamlanmadan ikinci bir yazı göndermemeniz. Ek bilgi için Yayın Politikası Madde 5.

En Çok Yapılan Yanlışlar

1. Başlıkları tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayın.

Doğru: Yazımın Başlığı
Yanlış: YAZIMIN BAŞLIĞI

2. Nokta, virgül, ünlem ve soru işareti gibi noktalama işaretlerinden önce boşluk bırakmayın.

Doğru: Bu cümle burada bitti. Bitti yazdıktan sonra boşluk bırakmadan hemen nokta koydum.
Yanlış: Bu cümle burada bitti . Bitti yazdıktan sonra hata yaparak noktadan önce boşluk bıraktım.

3. Nokta, virgül, ünlem ve soru işareti gibi noktalama işaretlerinden sonra boşluk bırakın.

Doğru: Bu cümle burada bitti. Noktadan sonra boşluk bırakarak yeni cümleye başladım.
Yanlış: Bu cümle burada bitti.Noktadan sonra boşluk bırakmayarak hata yaptım.

4. Sık kullanılan bazı kısaltmaların doğru kullanımları:

vesaire: vs.
ve başkası, ve benzeri, ve bunun gibi: vb.
ve devamı, ve diğerleri: vd.
yüzyıl: yy.
bakınız: bk.
dakika: dk.
gram: g
metre: m
saat: sa.
sayfa: s.

Daha fazlası için bk. TDK Kısaltmalar Dizini.

5. Sık yapılan yazım yanlışları ve diğer hatalar:

Doğru — Yanlış
itibarıyla — itibariyle
tabii — tabi
hiçbiri — hiç biri
her bir — herbir
maalesef — malesef
mütevazı — mütevazi
%90 — % 90
2,5 (iki buçuk) — 2.5 (İngilizce kullanım)

Yukarıdaki ifadelerden tabi–tabii konusu aslında şöyle: Tabii ki “tabi” diye de bir kelime var ancak onun anlamı “bağımlı”. “Tabi olmak”, “bağımlı olmak” anlamında kullanılan kelime ve a sesi bu kelimede uzun okunur. Tabii ise genelde bizim yazmak istediğimiz kelimedir ve elbette anlamını taşır. A sesi burada kısa okunur.

Mütevazı-mütevazi konusu ise şöyle: Alçak gönüllü anlamında kullanılan kelimenin doğru yazılışı mütevazı. Mütevazi diye de bir kelime var ve onun anlamı paralel, birbirine paralel olan.

Detaylı karşılaştırma bilgisi için bk. Türk Dil Kurumu Sözlükleri.

6. Noktalama işaretleri konusunda kafanıza takılan bir yer varsa TDK’yi ziyaret edebilirsiniz.

7. TDK Yazım Kuralları

Bu listeyi zaman zaman güncelleyebiliriz. Lütfen yazılarda sizin de dikkatinizi çeken başka hatalar varsa bizimle yorum kısmında paylaşın.

--

--

Salih Dogan
Türkçe Yayın

Creative Director, Siu Digital | Reader, Writer, Blogger | METU BA Alumni | MBA in Strategic Management | IR Ph.D. Candidate at Keele University