Yin Yang Felsefesi Nedir?

Gökhan Kantin
Türkçe Yayın
Published in
5 min readJul 24, 2020

Bu yazımızda Uzakdoğu’ya ait olan Yin Yang felsefesine değinecek ve “Yin Yang nedir, Yin Yang ne anlama gelir, Yin Yang dengesi nedir, Yin Yang neyin simgesidir?” gibi sorularımıza cevap bulmaya çalışacağız.

İzlanda’da bulunan en tehlikeli volkanlardan birinin olağanüstü oluşumunu anlattığım Maelifell Yanardağı adlı yazımda kısa bir şekilde değinmiş olduğum, Uzakdoğu’ya ait olmasına rağmen Çin kültüründe daha fazla ön plana çıkan Yin Yang felsefesi çok uzun, kadim bir geçmişi içerisinde barındırır. O kadar ki Milattan Önce 1400–1100 yılları arasında Yin Hanedanlığı ve Milattan Önce 1100–771 yılları arasında hüküm sürmüş olan Batı Zhou Hanedanlığı dönemlerine ait Yin Yang ile ilgili birçok yazılı kayıt hâlihazırda mevcut bulunmaktadır. Batı Zhou Hanedanlığı zamanında yazılmış olan “Değişimin Kitabı” anlamına gelen “Zhouyi” isimli kitabın yapı taşlarını Yin Yang felsefesinin oluşturduğu söylenir.

Görselimizde de görmüş olduğunuz Yin Yang sembolünün anlamını kısaca açıklamamız gerekirse; Yin kötülüğü yani siyahı, Yang ise iyiliği yani beyaz tarafı temsil eder. Siyahın içindeki beyaz bölge; her kötülüğün içerisinde bir iyiliğin olduğunu, beyazın içerisindeki siyah bölge ise; her iyiliğin içerisinde bir kötülüğün olduğunu ve sembolün tamamı ise evrenin dengesini simgeler, diyerek biraz nefeslenelim.

Nefeslenirken de isterseniz Milattan Önceki dönemden kısa bir süreliğine günümüze doğru gelelim ve Yin Yang felsefesiyle nerelerde karşılaştığımıza veya karşılaşabileceğimize bir bakalım.

Daha öncede söylediğim gibi Yin Yang felsefesi Uzakdoğu’da o kadar önemli bir yer kaplıyor ki o coğrafya insanları günlük yaşantılarında, filmlerinde veya dizilerinde bu kavramı birçok kez konu edinmişlerdir.

O zaman hemen örneklerimize geçelim.

Çizgi Filmlerde Yin Yang

1.Çocukluğumuzun efsanelerinden, Japon yapımı olan “Beyblade” adlı çizgi filmde Yin Yang’ı görmemiz mümkündür. Çizgi filmin karakterlerinden olan Kon Rei, her ne kadar Japonya takımının üyesi olmuş olsa da, Beyaz Kaplan adında Çinli bir kabileden gelmektedir. Bazılarımızın favori karakteri olan Çinli Kon Rei’nin bandanasında da Yin Yang sembolüne rastlarız. Neredeyse her bölüm bu sembolü görmüş bile olabiliriz.

Ne günlerdi değil mi; tencere kapaklarında arkadaşlarımızla kıyasıya mücadele ederdik.

Üç, iki, bir… Ateş…

2.Birde Avatar adlı çizgi film serisinden örnekler verelim.

a. “Avatar: The Last Airbender” serisinin 1. sezonu 19. bölümünde Yin Yang kavramı işlenmiştir. Avatar Aang bir gölün kenarında oturur, gölün içerisindeki siyah ve beyaz renkli balıkların oluşturduğu Yin Yang sembolünü görür ve ruhlar âlemine geçer.

b. Avatar’ın ikinci yapımı olan “The Legend of Korra” serisinin 2. sezon 14. bölümünde ise Avatar Korra ruhlar âleminde kötü ruhla mücadele ederken gittikçe güçsüzleşir ve neredeyse yenik duruma düşecektir. Ancak kötü ruhun içerisinde bulunan gittikçe yok olmak üzere olan iyi ruhu fark eder ve üstün güçleriyle ona ulaşarak kötülüğün yani Yin’in ağır bastığı ruhu bir değişim göstererek Yang’a dönüştürür.

Evet, ne demiştik? Denge demiştik. Yin Yang elementleri sabit değillerdir ve birbirlerinin içlerinde var olabildikleri için birbirlerine dönüşebilirler. Avatar Korra da tamamen bunu yapmıştır.

Film ve çizgi film gibi yapıtlarla örneklerimizi çoğaltabiliriz fakat daha derinlere, detaylara inerek boğulmayalım isterseniz.

Biraz da, Yin Yang ile günlük yaşantımızda nerelerde karşılaşıyoruz ona bakalım.

Yaşantımızda ve Doğamızda Yin Yang

Bu sembol o kadar popülerdir ki tüm Dünya’ya yayılmış olması şüphesiz bunun en büyük göstergesidir. Kimi gençler Yin Yang’ın vücuduna dövmesini yaptırıyor, kimisi kolyesini, bilekliğini takıyor, kimisi de Kon Rei gibi bandanasını başına geçiriyor.

Evet, bu sembol her yerdedir.

O kadar ki gelin bu sefer de, Yin Yang sembolünün kullanıldığı başka bir yere gidelim; Güney Kore bayrağına. Güney Kore bayrağının anlamına kısaca değinecek olursak eğer, bayrak üç ana kısımdan oluşmaktadır.

1.Bunlardan ilki bayrağın beyaz olan arka plan rengidir. Beyaz renk sevgi, barış ve mutluluğu simgelemektedir.

2.Bizim dikkat edecek olduğumuz ikinci kısım ise kırmızı ve mavi renklerden oluşan Yin Yang sembolüdür. Buradaki sembol birbirini dengede tutan pozitif ve negatif iki elementi temsil etmektedir.

3.Bayrağı oluşturan son kısım hakkında da bilgi vermeden geçmeyelim. Son parçamız ise bayraktaki Yin Yang sembolünün etrafında bulunan trigram adı verilen siyah kesikli çizgilerdir. Bu trigramlardan; sol üst kısımdaki havayı, sağ üst kısımdaki suyu, sol alt kısımdaki ateşi ve son olarak da sağ alt kısımdaki ise toprağı simgelemektedir.

Hava, su, ateş ve toprak…

Avatar çizgi filminde bükülebilen dört element değil mi?

Her ne kadar GORA filminde Arif, tahtayı bu elementlerin arasına dahil etmeye çalışmış olsada doğada dengede olan dört ana elementin hava, su, ateş ve toprak olduğu söylenir. Fakat Arif’e haksızlık etmeyelim çünkü Çin astrolojisinde evrenin döngüsel enerjisini ateş, toprak, metal, su ve odun simgeler.

Denge… Yani Çi…

Evet, Azra Kohen’in Fi, Çi, Pi kitap serisindeki Çi…

Nedir bu Çi?

Çi evrensel hayat enerjisi anlamına gelmekte olup kâinattaki her şeyin birbirleriyle dengede olduğunu gösterir. Çi dengedir. Yin ile Yang’ın birbiriyle olan dengesidir. Yin ve Yang elementleri sabit değillerdir ve sürekli değişim gösterirler.

Gece ile gündüzü örnek verelim. Gece yin, gündüz yang olsun. Bu iki kavram birbirleriyle var olabilmektedirler ve sürekli bir döngü içerisindedirler. Gece gündüze dönüşürken, gündüz de geceye dönüşür. Gündüzün kıymetini, gecenin varlığı belirler. Şayet hiç geceyi yaşamamış, karanlığı hiç tatmamış olsaydık gündüzün, aydınlığın kıymetini bilebilir miydik?

Gecenin de bir amacı var gündüzün de.

Aynı doğada yaşayan canlıların da bir amacı olduğu gibi; canlılar da doğada ekosistem dediğimiz bir denge içerisindedirler. Canlılar birbirlerini avlayarak yinler yanglara dönüşüp giderler.

Evet, galiba yine oralara buralara girdik, burnumuzu soktuk, dolandık durduk.

Milattan öncesinden başladık günümüze geldik, günümüzden doğamıza uzandık ve şimdi de doğamızdan kendimize gelelim.

Evrende her yerde Yin Yang varda bizde yok mu yani? Tabi ki de var. Ben duygularımıza değinmek istiyorum. Mesela vicdan duygumuzu ele alalım. Her insanda vicdan duygusu var deriz değil mi? Evet, bence de doğrudur. Yin olan gaddar bir adam hiç beklemediğimiz bir anda içindeki belki de ufacık kalmış olan Yang vicdan duygusuyla birden değişebiliyor. Yang vicdan gittikçe büyüyerek Yini mağlup edebiliyor. Dengeyi kendi tarafına çeviriyor.

“Hiç vicdan yok mu sende be!?” sorusunun cevabını şöyle verebiliriz; “Elbette var. Ama neredeyse yok olmuş o duyguya ulaşmayı bilmek gerekmektedir.”

Yazımızın nihayet sonlarına doğru yaklaşıyoruz. “Çok şükür” dediğinizi duyar gibiyim ama son bir konuya daha değinerek yin yang yolculuğumuzu bitirelim.

“Her yinde bir yang vardır” ya da “Her şer’de bir hayır vardır” mı demeliyim?

İki cümle ne kadar da birbirine benziyor değil mi?

Günlük yaşantımızda iyisiyle kötüsüyle o kadar çok şey başımıza geliyor ki bazen üzülüyor bazen de seviniyoruz. Bazen ağlıyor bazen de gülüyoruz. Vücudumuzdaki Yin Yang dengesi o kadar değişkenlik gösteriyor ki bazen gülerken ağlayabiliyoruz bile.

Kötü bir hadiseyle karşılaştığımızda hemen üzülüyoruz, kendimizi parçalıyoruz, strese sokuyoruz. Yin bizi avcunun içine alıyorsa biz de Yangımızı ortaya çıkaralım. Üzüntülerimiz elbette olacaktır fakat yukarıda da değindiğimiz gibi “Her şer’de bir hayır vardır” diye düşünerek hayata olumlu bakmaya çalışalım.

Buraya kadar sabırla okuduysanız canı gönülden teşekkür ederim.

Şayet uzatıp da sizleri sinirlendirdiysem, lütfen sakinleşin ve içinizdeki Yanga ulaşın.

Yinlerinizin Yang olması dileğiyle,

Başka bir yazımızda görüşmek üzere,

Esenlikle kalın…

Ayrıca yazımızın videolu halini aşağıdan izleyebilirsiniz :)

--

--

Gökhan Kantin
Türkçe Yayın

📚 Okur ve Yazmaya Çalışır 📖 📰 Tarih, Kültür/Sanat, Uzay, Tasarım