Tipografi Bülteni: Mayıs 2024

Bu ayın bülteninde, dünyada ve Türkiye’de tipografiye dair önemli gelişmeler var.

Türkçe Tipografi Topluluğu
Türkçe Tipografi Topluluğu

Newsletter

5 min readJun 1, 2024

--

© “Mid-Century Type: Typography, Graphics, Designers

İkinci Dünya Savaşı sonrasında tipografın yükselişi

David Jury’nin 2023 yılının sonlarında yayımlanan “Mid-Century Type: Typography, Graphics, Designers” başlıklı kitabı hakkında Charlotte Beach’in yazısı. 🇬🇧 Kitap, İkinci Dünya Savaşı sonrasında, 1945 ila 1965 yılları arasında tipografın hızla gelişen teknolojik iletişim dünyasında nasıl bağımsız ve etkili bir katılımcı haline geldiğinin görsel araştırmasını sunuyor.

© typeheist.co

Font lisansları ne anlama gelir?

Fontlara bakarken açık font lisansı (open font licence) veya masaüstü lisansı (desktop licence) gibi farklı lisans türleriyle karşılaşırsınız. Laura Eddy, tüm farklı lisans türlerinin ne anlama geldiğini açıkladı. Font lisanslarıyla ilgili okunmaya değer bir yazı da Fonts Ninja’nın kurucusu Axel Corjon’dan geldi. 🇬🇧

© HyperTalks

HyperTalks etkinliğinin video kaydı YouTube’da!

Nisan bülteninde, Future Fonts’un 3 Mayıs 2024 tarihinde HyperTalks etkinliğinin ikincisine ev sahipliği yapacağını okurlarımızla paylaşmıştık. Anna Khorash, Caterina Santullo, Céline Hurka, Nick Sherman, Ro Hernández, Erik Marinovich ve Zipeng Zhu gibi isimler konuştuğu etkinliğin video kaydı yayımlandı. 🇬🇧

© TDC

TDC Ödülleri açıklandı.

Type Director Club tarafından bu yıl yetmişincisi düzenlenen küresel tipografi ve yazı tasarımı yarışmasının kazananları açıklandı.

© taf-studio.com

Taner Ardalı‘dan InfoRiver

Taner Ardalı, Lumel Technologies tarafından geliştirilen iş yönetimi ve analitik ürünü InfoRiver için aynı adı taşıyan bir yazıyüzü tasarladı. Sayısal verileri görüntülemek amacıyla tasarlanan InfoRiver, dört ağırlık ve eğiklerle birlikte sekiz üyeden oluşuyor.

© Min Choi

GPT-4o ile harf tasarımı

Mayıs ayının en önemli gelişmelerinden biri de GPT-4o’nun tanıtılması oldu. OpenAI’ın düzenlediği bir etkinlikle tanıtılan ve insan-bilgisayar etkileşiminde seviyeyi yükselten GPT-4o; metin, ses ve görüntünün herhangi bir kombinasyonunu girdi olarak kabul edip metin, ses ve görüntü çıktılarının kombinasyonunu üretebiliyor. GPT-4o yazı tasarımında da bir pencere açacak gibi görünüyor. Min Choi adlı bir kullanıcının komut girerek harf tasarlaması ilgi çekici…

© FSMVU

Dijital dünyada geçmişin harfleri

Şubat bülteninde Fransız Yazı Tasarımcısı Morgane Pierson’ın 23 Şubat 2024 tarihinde Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nde “Letters of the Past in the Digital World (Dijital Dünyada Geçmişin Harfleri)” başlıklı bir seminer verdiğini duyurmuştuk. Seminerin video kaydı YouTube’da yayımlandı.

© Blaze Type

Bağların tarihi

Sebastien Hayez’den bağların (ligature) tarihine ilişkin iki bölümden oluşan okunmaya değer yazı. 🇬🇧

Bağ (Ligature): Bazı karakterlerin yan yana geldiklerinde, yapıları gereği, birbirleriyle olan rahatsız edici etkileşimini azaltmak ya da görsel zenginlik katmak amacıyla bağlanarak tasarlanmış ve bir karakter olmuş hâllerine verilen ad. Ligatür.

© Spotify

Spotify‘ın yeni yazıyüzü: Spotify Mix

Spotify, kurumsal yazıyüzünü yeniledi. Ses kültürünün yıllar içinde dinamik ve gelişen doğasının değişken yazıtipi (variable font) biçiminde yansıtıldığı Spotify Mix, Berlin merkezli Dinamo Yazıevi tarafından tasarlandı. 🇬🇧

© Foznt

Foznt Yazıevi

Yazıevleri, yalnız yazı tasarımlarıyla değil, ağ sayfalarıyla da öne çıkmaya çalışıyor. Bu açıdan, Zin Nagao tarafından kurulan Foznt yazıevi, farklı ağ sayfası ile dikkat çekici…

© Affinity

Affinity’ye değişken yazıtipi desteği

Ödüllü fotoğraf, sayfa düzenleme ve grafik tasarım yazılımı Affinity’ye değişken yazıtipi desteği geldi.

© BBC News

Kuzey Yorkshire, sokak tabelalarında kesme işaretini kaldırıyor.

BBC News’ten Naj Modak’ın haberine göre, İngiltere’deki Kuzey Yorkshire Belediyesi, coğrafi veri tabanlarını etkilediğinden dolayı, ortaya çıkan sorunları önlemek amacıyla sokak tabelalarında kesme işaretlerini kaldıracağını duyurdu. 🇬🇧

© Kickstarter

Elliot Jay Stocks’tan yeni kitap projesi: “Fine Specimens”

Nisan bülteninde Elliot Jay Stocks’ın “Universal Principles of Typography” adlı kitabını duyurmuştuk. Yeni projesini duyuran Stocks, dünyanın dört bir yanındaki bağımsız yazıevlerinin çağdaş yazıyüzlerinden oluşan bir yazı numunesi (type specimen) oluşturmak amacıyla Kickstarter’dan destek topluyor. Yazı numunelerine meraklıysanız, Erik Spiekermann ve Alexander Roth’un hazırladığı, Akzidenz-Grotesk’e dayanan Neue Serie57’ı sergileyen, 500 kopya ile sınırlı numuneyle ilgilenebilirsiniz.

© GT American Intl

Grilli Type’dan yeni yazı ailesi: GT American Intl

Grilli Type, 19. yüzyıl Amerikan Gotik ve 20. yüzyıl Avrupa Grotesk geleneğinin tasarım özelliklerini birleştirdiği, geniş dil desteği, altı genişlik, yedi ağırlık ve değişken yazıtipine sahip GT American Intl adlı yazı ailesini duyurdu. Yeni tasarım için hazırlanan mikro site de oldukça iyi.

© amygoodchild.com

El yazısını kodlamak

Amy Goodchild, p5.js kullanarak kendi el yazısını nasıl kodlayabildiğini anlatıyor. 🇬🇧

© sitepoint

CSS clamp() ile akışkan tipografi

Daine Mawer, çeşitli cihaz boyutlarında yazıyüzünü ölçeklendirmek için CSS clamp() işlevini kullanmanın inceliklerini anlatıyor. Metin yazıyüzünü ölçeklendirmeyle ilgili Steven Bassett’in yazısı da ilginizi çekebilir. 🇬🇧

© Character Type

Character Type’tan Lamborghini için yeni yazıyüzü

Character Type, Lamborghini için özel bir yazıyüzü tasarladı. Strichpunkt önderliğinde Lamborghini’nin yeniden markalaşmasının bir parçası olarak tasarlanan yazıyüzü, üç genişlik, dört ağırlık ve yirmi dört stille birlikte geniş dil desteğine sahip.

© Klim Type Foundry

Klim Type Foundry’den yeni yazı ailesi: American Grotesk®

Klim Type Foundry, American Grotesk® adlı yeni yazı ailesini duyurdu. Amerikan yazı tasarımı ve grafik tarihinin önemli bir parçası Franklin Gothic’in yeniden yorumu olan yazı ailesi; geniş dil desteği, American Grotesk, American Grotesk Condensed ve American Grotesk Compressed olmak üzere üç yazıyüzüne sahip. ➚ Okuma Önerisi: American Grotesk’in tasarım süreci.

© Mert Yağcı

SHB Grotesk’in tasarım süreci, Alive’da anlatıldı.

2023 yılının kasım ayı bülteninde Yazı Tasarımcısı Taner Ardalı’nın Sahibinden için tasarladığı yazıyüzünü duyurmuştuk. Brick Institute ve Userspots Akademi tarafından düzenlenen Alive etkinliğinde, Sahibinden’in Kullanıcı Deneyimi Yöneticisi Gökhan Besen ile Taner Ardalı, Sahibinden için hazırladıkları SHB Grotesk adlı yazıyüzünün tasarım süreci anlattı.

Son olarak Yazı Tasarımcısı İbrahim Kaçtıoğlu ile yaptığımız söyleşiyi buradan okuyabilirsin. (⌛ Okuma Süresi: 7 dakika)

Bir sonraki bültende görüşmek üzere.

Her türlü görüş ve önerini e-posta ile gönderebilir, sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsin. Eğer hâlâ bültene abone olmadıysan buradan olabilir, geçmiş bültenlere göz atabilirsin.

FacebookTwitterInstagramYouTube

--

--