(Samen)leefbaarheid. #Vastenavondkamp

Vera van Kessel
Toekomstlabs Noord Limburg
3 min readOct 24, 2017

Op 5 oktober zijn we in gesprek gegaan met twee buurtbewoners, naar aanleiding van het interpellatiedebat op 27 september waarover we hier blogten. Deze bewoners hebben aangegeven graag hun verhaal te doen. In deze blog hun visie op de wijk en wat daarin voor hen het meeste ertoe doet in de leefbaarheid van de wijk. Het goed kunnen leven en samenleven in de wijk is onvoldoende en de bewoners komen in verzet. Er moet verandering komen, maar hoe, met wie?

Nieuwe bewoners in de wijk

Voorafgaand aan het gesprek hebben we zelf een rondje gelopen om het winkelcentrum heen. Hierbij viel het ons op dat er een diversiteit aan culturen aanwezig was. In het gesprek wat volgt komt naar voren dat de wijk 20 jaar geleden er nog niet zo uitzag. De wijk is ook niet meer zo rustig en veilig als toen. De bewoners vervolgen hun verhaal hierop dat er bij een uitzendbureau in het winkelcentrum meerdere malen per dag zo’n 30 tot 50 mensen voor de ingang of voor je huis staan: “Je hoort hier bijna geen Nederlands meer’”. Dit is volgens de bewoners onprettig. Dit uitzendbureau is sinds 7 á 8 jaar sterk gegroeid en verzorgd veel arbeiderswerk aan met name Oost-Europese mensen, voornamelijk Polen. Van de twee busjes waar ze mee begonnen zijn ze gegroeid tot een aantal van rond de 40 (inclusief touringcars), niet allemaal in Blerick gestationeerd. Dit zorgt voor parkeerproblemen in de wijk. Daarnaast geeft het gedrag van de Oost-Europese werknemers de bewoners een onveilig gevoel:“Ze bekijken je en spreken een andere taal”.

Iemand uit de adviesgroep sociale integratie in de regio Noord-Limburg signaleert deze verwijdering tussen bestaande en nieuwe inwoners die door arbeidsmigratie in de wijk komen wonen. Hij benaderd dit vanuit het perspectief van de Poolse gemeenschap: “Uit de gevoerde discussie begrijp ik dat deze mensen inderdaad nauwelijks contact maken met buurtbewoners. De focus ligt vooral op het behouden van de familieverbanden. Poolse mensen lopen niet even naar de buren omdat de suiker op is, of om te vragen of ze even op een kind willen passen. Poolse mensen moeten een drempel over om contact te maken met buurtbewoners.”

Onze jongeren en kinderen

Naast de Oost-Europese werknemers is er ook sprake van overlast van (hang)jongeren: “Als het donker is durven mensen daardoor niet meer naar de winkel of over straat”. Deze uitspraak geeft een sterk gevoel van onveiligheid weer. Ook wordt er verteld dat diverse oudere mensen alleen nog maar met begeleiding naar de pinautomaat durven te gaan. De (hang)jongeren vertonen intimiderend gedrag en overtreden de regels. De politie neemt de klachten over de jongeren erg serieus maar is vaak beperkt tot de wet- en regelgeving als het gaat om de handhaving.

De bewoners geven aan dat ze willen dat er weer een veilige sfeer komt in de Vastenavondkamp en dat kinderen veilig op straat kunnen spelen. Dat kunnen kinderen op het moment namelijk niet: “Er wordt geracet over de straat en verkeersregels hebben ze een broertje dood aan’.

Actie èn samenwerking

De wijk staat volgens de leefbaarometer op rood/donker rood. Ze willen dat dit door de gemeente wordt op- en aangepakt. Een ‘rode buurt’ betekent dat de leefbaarheid situatie ruim tot zeer onvoldoende is en de wijk als achterstandswijk betiteld kan worden.

Leefbaarometer.nl — screenshot Vastenavondkmap in het rood.

De bewoners zijn de problematieken in de wijk zat en gaan zelf in verzet. Het vertrouwen in de politie is aanwezig bij deze bewoners die wij spraken. Zij zien de politie op de achtergrond bezig zijn met de zorgen die in de wijk spelen. Maar het vertrouwen in de gemeente moet nog sterk groeien. Wat gebeurt er nou echt, wanneer wordt het beter?

De gemeente wil graag meer samenwerken met de bewoners en zoekt naar manieren om dit samen goed te doen. Ook zijn er bewoners opgestaan die dit graag willen vanuit het bewonersplatform. Zij stellen tijdens het laatste bewonersplatformoverleg op 11 oktober concreet voor om werkgroepen te gaan vormen op de thema’s in de wijk voor actie door bewoners in samenwerking met de gemeente en professionals uit het zogenaamde ‘gebiedsteam’ (dit is een team van alle professionals die in de wijk actief zijn, ongeveer 15 mensen). Hopelijk leidt dit tot meer actie, meer voor elkaar krijgen samen voor een meer samenleefbare wijk!

--

--