Neden Şirketlerin Bir UX Yazarına İhtiyacı Var?

Kübra Demir
Design@TurkNet
Published in
3 min readJul 30, 2023

Selam!

Artık hepimiz birer dijital insanız. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte neredeyse tüm işlemlerimizi internet üzerinden gerçekleştiriyoruz. Bunu yapmak için de pek çok dijital platformla etkileşim içerisine giriyoruz. Şu anda bu yazıyı okumak için tam da sizin yaptığınız gibi.

Peki, bu dijital dünyada bize eşlik eden web siteleri ve mobil uygulamalar gerçekten de bizi yeterince anlıyor mu?

Anlıyorsa, bilin ki o web sitesi ya da mobil uygulamadaki kelimeleri bir UX yazarı yazmış demektir.

Anlamıyorsa, üzgünüm, bilin ki o web sitesi ya da mobil uygulamanın sahibi firma henüz ekibine bir UX yazarı dahil etmenin önemini bilmiyor demektir.

Evet, konu bu kadar ciddi aslında.

Geçmişte pek bilinmeyen bu sihirli kalem ustaları, dijitalleşmenin getirdiği dönüşümle birlikte artık sahnede. Görevleri, kullanıcıların dijital ortamlardaki deneyimlerini daha anlaşılır, akıcı ve keyifli hale getirmek.

Ülkemizde önemi yeni yeni fark edilmeye başlansa da kullanıcı deneyimi yazarlığı, dünyada pek çok şirket tarafından çoktan keşfedildi. Hala ekibinizde bir UX yazarı ile çalışmıyorsanız çoktan rakiplerinizin arkasında kalmışsınız demektir. Ürününüz ne kadar iyi olursa olsun, şayet onu insanlara sunduğunuz web siteniz ya da mobil uygulamanız iyi bir UX yazarının elinden geçmediyse hiçbir şey ifade etmeyecektir.

Aman dikkat! UX yazarlığı ile metin yazarlığı karıştırılmamalı! Her ikisi arasındaki farkı çok daha iyi anlayabilmeniz için okuduğum yabancı bir makaledeki şu benzetmeyi örnek olarak vermek isterim. Şöyle diyordu:

“Yeni bir bisiklet için alışveriş yapıyorsanız metin yazarı size bisikleti satmak isteyen satış elemanıdır. UX yazarı ise size onu nasıl süreceğinizi öğreten büyük kardeşinizdir.”

Gelelim şimdi asıl sorumuza. Ekipler bu büyük kardeşleri ekiplerine neden dahil etmeliler? Bugün size bu sorunun cevabını vermeye çalışacağım. Hazırsanız, başlıyoruz.

· UX yazarları kelimeler yoluyla kullanıcılara en iyi deneyimi yaşatmaktan ve onları bir sonraki sayfaya yönlendirmekten sorumludurlar. Bu yüzden onlara bir nevi ‘bir sonraki adım yazarlığı’ da denilebilir. UX yazarlığının ne olduğuna ve ne yaptığına dair çok daha ayrıntılı bilgi isterseniz “Yapay Zekanın UX Yazımına Etkisi” adlı bir önceki yazımı okuyabilirsiniz.

· UX yazarları kullanıcının ne istediğini ve neye ihtiyaç duyduğunu bilir ve kelimelerini bu şekilde kullanır. Tabii ki asla tek başına çalışmaz. Ürün tasarımcıları ile birlikte dirsek dirseğe çalışır.

· UX yazarları, firmanın marka kimliğine ve ses tonuna uygun bir şekilde metinlerini düzenler. Bu, söz konusu firmanın benzersiz bir kişiliğe sahip olarak mevcut ve potansiyel müşterileri ile kopmaz ve sıkı bir bağ kurmasına yol açar.

· UX yazarlarının kullanıcıları memnun etmek ve tekrar tekrar geri gelmelerini sağlamak için firma ile kullanıcılar arasındaki kurduğu bu duygusal bağ, firmanın satışına ve en nihayetinde cirosuna artı olarak yansıyacaktır.

· Hepimizin bildiği gibi, dijital platformlarda hızlıca bilgi edinmek istiyor, beğenmediğimiz web sitelerinde ya da mobil uygulamalarda zaman geçirmek istemiyoruz. UX yazarları, karmaşık konuları basitleştirerek akıcı bir dille kullanıcıların bilgiye hızlıca ulaşmalarını sağlar.

· Bir UX Yazarı iyi bir iş çıkarmak için mutlaka sıkı bir araştırma içerisinde olmalıdır. A-B testi, kullanıcılarla röportajlar, kart sıralaması aklıma gelen ilk araştırma yöntemleri. Kelimelerini verilerle destekleyen bir yazarı kim istemez ki 😊

· Bir UX yazarı, web sitenizin içeriğinin çok daha dikkat çekici olmasına ve marka kimliğinizin en doğru ses tonu ile kullanıcılarla buluşmasına imkân tanır.

Düşünsenize web sayfanız hata verse bile iyi bir UX Yazarı o hata sayfasını bile mükemmel hale getirir ve kullanıcının sitenizde çok daha fazla kalmasına olanak tanır. İşte çok sevdiğim bir örnek:

Dünyaca ünlü oyuncak şirketi Lego’nun 404 sayfasına yakından bakın.

1. Özür dileyerek kullanıcı ile duygusal bir bağ kuruyor.

2. “Üzgünüz aradığınız sayfa bulunamadı. Ama her şey hala harika” diyerek kullanıcının rahatlamasını sağlıyor.

3. Legolardan yapılmış oyuncak görseli firma hakkında bize bilgi vermeye devam ediyor ve hatta yüzümüzü gülümsetiyor.

4. “Alışverişe Başla” butonu ile gülümseyen yüzümüz farkında dahi olmadan bilinçaltımıza işlenen duygusal kodlarla alışveriş yapmaya başlıyor.

UX yazarları işte bu kadar önemli. Umarım sizin için faydalı bir yazı olmuş ve ekibinizde hala bir UX yazarı çalışmıyorsa hemen harekete geçmeye karar vermişsinizdir.

Yeni yazılarda görüşmek üzere!

--

--

Kübra Demir
Design@TurkNet

Önemli olan ne anlattığınız değil; nasıl anlattığınızdır. #content #contentmarketing #uxwriting