Het verleden als basis voor de toekomst
Vernieuwing door te gebruiken wat er al is
Inc. geeft je 52 weken een blik achter de schermen waar we werken aan organisatie- en conceptontwikkeling. Vorige week hebben we een stuk geschiedenis teruggebracht in ons pand. Het herinnert ons eraan om in een tijd van snelle verandering en innovatie te blijven waarderen wat er allemaal al is. Het verleden als basis voor de toekomst.
Het was ergens in de jaren 50 dat er groot alarm werd geslagen in huize Leferink. Er was brand uitgebroken en het pand was niet meer te redden van de vlammenzee. Een vreselijke gebeurtenis die het aangezicht van het dorpsplein in Reutum definitief veranderde. Het dorpscafé was niet meer.
Omdat er geen tijd was om bij de pakken neer te zitten werd er direct gestart met het herbouwen van het bedrijf. Het werd een multifunctioneel gebouw dat wonen en werken combineerde. Nadat het pand de laatste 10 jaar gediend had als cafetaria is het ons in 2008 gelukt om het pand te kopen. Door de opvolgende verbouwing is het klaar voor de toekomst en blijft het beeld van het dorpsplein bewaart.
Het moet in die jaren 50 zijn geweest dat een fotograaf de dorpsstraat van Reutum heeft vastgelegd. Een prachtige foto die ons ook iets bijzonders laat zien. Op de foto is goed te zien dat er ruim 50 jaar later niet veel meer over is van het aangezicht van de dorpsstraat. Voor zover we kunnen zien zijn er maar drie panden bewaart gebleven en is al het overige gesloopt inclusief een prachtige waterstaats kerk. Betekent dit dat de overige gebouwen aan het eind van hun levensduur waren? Of gooien we veel te snel weg wat nog jaren mee had gekund, omdat we niet zien wat de echte waarde is. Pas jaren later waarderen we de schoonheid. Maar dan rest ons alleen nog een foto en de herinneringen.
Bedrijfsblindheid
In organisaties zien we precies hetzelfde gebeuren. Dikwijls wordt er omwille van omzetdruk, veranderende marktomstandigheden, directie wisselingen of andere zienswijzen afscheid genomen van dat wat al jaren voor het echte succes heeft gezorgd. Bedrijfsblindheid en het ‘over het goud heen kijken’ leiden dan vaak tot impulsieve keuzes waardoor er te snel onomkeerbare beslissingen worden genomen die later enkel als die goede oude tijd herinnert wordt.
Het verleden als basis voor de toekomst
Wij geloven dat alles wat goed en duurzaam is (lees volhoudbaar) generaties overleeft. Het is dus de kunst om met al dat goede uit het verleden en de ontwikkelingen van vandaag de toekomst vorm te geven. Bij Inc. geloven we dat de essentie van innovatie eeuwenoud is omdat het over mensen gaat. De vorm waarin het terug komt is telkens anders maar de principes niet. Kijk dus eerst naar wat er is voordat je het definitief sloopt of weggooit, want vaak ligt de schoonheid onder je neus en zou het zonde zijn als dat alleen op een foto bewaart blijft.
Inc. is een bureau voor organisatie- conceptontwikkeling. Wil jij helderheid creëren waarmee jouw organisatie het verschil maakt? Boek de workshop ‘begin met waarom’ of neem contact op via 0541–672011 of hallo@incmerkbeleving.nl