Analitika, élesítés utáni tesztelés

UX tesztelési és kutatási módszerek — 5. rész

Testbirds
· 3 min read

Cikksorozatunk célja, hogy olyan módszereket és eszközöket gyűjtsünk össze nektek, amelyek a mindennapi munkátokban a termékfejlesztési ciklus különböző fázisaiban alkalmazhattok.

Az előző részekben a koncepció validálásáról, az információ architektúra tervezéséről, a prototípuskészítés és -tesztelés lehetőségeiről, majd a bevezetés előtti tesztelés módszertanairól olvashattatok.

A release utáni fázisban fontos utókövetni, hogy a mindennapi használat, az addigi fejlesztések, és az újonnan beépített funkciók milyen hatással vannak a felhasználókra, hogyan reagálnak rá, mit vesznek észre, mi érdekli őket.

Látogatottság és forgalom-mérés

A legismertebb és legtöbbek által használt mérési eszköz a release utáni fázisban a Google Analytics, ami egy olyan komplex elemző alkalmazás, mellyel elsősorban a látogatottságot, forgalmat lehet vizsgálni. Megtudhatjátok, hogy mennyi visszatérő látogatótok van, honnan érkeznek, mennyi időt töltenek egy-egy tartalomnál az oldalon. A szolgáltatás ingyenesen vehető igénybe, mindössze egy kódot kell beépítenetek az oldalatokba.

Heatmap

  • A Google Analytics alkalmas a weboldal tartalmi elemzésére is, a kilépési pontok meghatározására. Kezdjétek el figyelni, hogy a felhasználók mely webhely-tartalmakat látogatják, milyen útvonalakon indulnak el.
  • A Hotjar alkalmas eszköz arra, hogy lássátok a felhasználóitok mire kattintanak, merre mozgatják az egeret, meddig görgetnek le az oldalon. Ezáltal láthatjátok, hogy mi az, ami nem kelti fel a felhasználóitok figyelmét az oldalon vagy épp mi az a tartalom, amit már nem is látnak, mert nem görgetnek le. A Hotjar hőtérképek segítségével vizualizálja a felhasználók viselkedését, desktopra, mobilra és tabletre is.
  • A Mousestats eszközzel többféle hőtérkép is kinyerhető a weboldalatokból: klikkelésen, görgetésen vagy épp azon alapuló, hogy az oldal melyik részére koncentrálnak leginkább a felhasználók — ezekre alapozhatjátok a döntéseiteket, hogy hova érdemes call-to-action gombokat tenni, fontos információkat megjeleníteni.
Hotjar működés közben

Video recording: videón követni, hogy mit csinál a felhasználó

  • A Hotjar alkalmas arra is, hogy egy-egy felhasználó valós látogatási folyamatát rögzítse, így visszanézhetitek, hogy pontosan mennyi ideig és mit csinált nálatok a felhasználó.
  • Ehhez hasonló eszköz a Mousestats, amivel szintén videós felvétel formájában látható, hogy a felhasználó mit csinált az oldalon, hova kattintott.
  • A Userzoom Agile Usability Testing eszközével maguk a valós felhasználók vehetnek fel videókat, gondolatokat, ún. think aloud módszerrel. A felhasználókat arra kérhetitek, hogy egy-egy funkció használatakor mondják el gondolataikat, mennyire tartanak használhatónak egy-egy részt.
  • A Techsmith Morae nevű eszköze is hasonló, ugyanakkor ez egy „asztali szoftver” amit úgy lehet használni, hogy egy tesztelőt behívtok az irodába, elindítjátok a felvételt, majd a tesztelő elkezdi használni a szolgáltatásotokat. Eközben elkészül a felvétel a használatról, mások — pl. a fejlesztőcsapat — kérdezhet a folyamat közben a felhasználótól, miközben távolról követi, hogy mit csinál a honlapon.

Feedback monitoring

Az egyik legnehezebben mérhető — ám legizgalmasabb kérdés is — hogy megtalálta-e a felhasználó azt, amit keresett. Ezt látogatottság-mérő eszközökkel vagy heatmapekkel nehezen tudjátok mérni, mivel csak azt látjátok, hogy mire kattintott a felhasználó, azt azonban nem, hogy az valóban találkozott-e az előzetes elvárásaival. Ezért fontos lehet, hogy megkérdezzétek a felhasználóitokat, hogy megtalálták-e, amiért az oldaladra jöttek.

  • A Hotjar paraméterezhető rövid kérdésekkel is, különféle felugró ablakok biztosítják, hogy megkérdezhessétek a felhasználókat arról, hogy mi tetszik nekik az oldalon, miért jöttek ide vagy esetleg hogyan értékelik azt. A kérdések személyre szabhatók.
  • A Usabillával emotikonok segítségével tudnak a felhasználóitok egy-egy felületről visszajelzést adni, valamint rövid gondolatok megosztásával egészíthetik ezt ki. Előnye, hogy beépíthető nemcsak weboldalakba, hanem applikációkba vagy akár emailekbe is.
  • A UserZoom User Feedback Monitoring nevű eszköze szintén arra alkalmas, hogy a felhasználók hallatni tudják a hangjukat.
Sematikus ábra az Usabilla működéséről

Zárszó

A fenti összeállításban igyekeztünk a legoptimálisabb eszközöket kiválasztani, hogy minden fejlesztési fázisra találhassatok számotokra megfelelő megoldást. Ha ezeket követitek, az elkészült fejlesztés egyrészt valós ügyféligényekre fog reagálni, másrészt pedig egy jól használható felület áll majd a látogatóitok rendelkezésére, amely nektek is meghozza a megfelelő eredményt.Élményszerű digitális felületek és kiszolgálási folyamatok létrehozásában segítjük ügyfeleinket. Ez a Works.

Works.

Élményszerű digitális felületek kialakításában segítjük ügyfeleinket

Testbirds

Written by

Testbirds

A Testbirds munkatársainak közös munkái

Works.

Works.

Élményszerű digitális felületek kialakításában segítjük ügyfeleinket